ENGLISH
  Güncelleme: 18/11/2008

2008-09-25 AB Bülteni

2008-09-25 AB Bülteni

 

Bülten No : 115 25 Eylül 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

KIBRIS RUM BASINI:
Politis:
"Başlangıç 2004 Yılında Oldu" : "AB'nin beklediği reform hareketlerini hızlandırmak için faaliyete geçmeye hazırlanan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Önceliğimiz Avrupa Birliği'dir' diye açıkladı. Erdoğan hükümeti ise bu reform hareketlerini yavaşlatmakla suçlanıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler'in Genel Kurul toplantısı için New York'a gittiğinde, reform hareketlerinin gerçekleştirilmesinin gerekli olduğuyla ilgili hem hükümete, hem de Türkiye Büyük Millet Meclisine uyarıda bulunmaya hazırlandığını açıkladı. Siyasi analizciler, Erdoğan hükümetinin kendi partileri Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatılmasına ilişkin davadan sonra, Erdoğan'ın Başbakan olarak kalmasının tek yolunun AB olduğunu belirten öngörülere rağmen, Avrupa reform paketini ilerletmeme yönünde yol aldığını ileri sürülüyorlar. Aynı siyasi analizciler, Erdoğan hükümetinin şimdi ne yapmaya çalıştığı konusunda kendi kendilerine soru soruyorlar. Acaba, Birliğe katılma amacından vazgeçip yaşanacak olan bütün krizleri üstlenerek, aracı rolüyle bölgesel güç olarak yükselmeyi mi arzulayacak? Veya Recep Tayyip Erdoğan, bu reform hareketlerini hızlandırmadan önce Mart 2009'daki yerel seçimleri mi bekliyor? Sonuç olarak Türk Hükümeti, amacının ülkenin AB'ye tam üyeliği olduğunu açıklamaya devam ediyor. Ankara'nın uluslararası alandaki yeni girişimleri, ülkenin yurt dışındaki görüntüsünü düzeltmeye yöneliktir. Türkiye Cumhurbaşkanı, ‘Ermenistan'a yapılan ziyaret Türkiye'yi farklı bir konuma getirdi. Şimdi ülke, anlaşmazlık istemeyen değil, uzlaşma arayan bir ülke görünümüne bürünüyor. Bu değişim 2004'te Kıbrıs'ta yapılan referandumla başladı. Bu görüntüyü Birleşmiş Milletler de görmek istiyor' diye açıkladı. Şimdi Ankara, petrol çıkarlarının bulunduğu Kafkaslar'da da rol almak istiyor. Uzun zamandır Dışişleri Bakanı olmamasına rağmen ülkenin dış politikasındaki girişimleri üstlenen Abdullah Gül, ‘Rusya önemli bir güçtür. Moskova'ya da gideceğiz. Dağlık Karabağ'da çözüm için Rusya'nın da yardım edeceğini umut ediyorum' dedi. Aralarındaki ilişkilerde sorunların aşılması için Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan üçlü görüşmesini öneren Türkiye Cumhurbaşkanı, ‘Her şeyden önce güven gerekmektedir. Eğer bu fırsatı kaybedersek, belki de önümüzdeki 15-20 yıl boyunca beklemek zorunda kalacağız' dedi. Türkiye Cumhurbaşkanının, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile New York'ta görüşmesi umut ediliyor." (Anna Andreu, 24/09)

 

YUNANİSTAN BASINI:
Eleftherotipia: "Napolitano: Türkiye'nin AB Üyeliği İçin Kıbrıs Sorununun Çözüme Kavuşması Şart" : "Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin devam etmesi ön koşulu, Kıbrıs sorununun çözülmesidir. Bu, Yunanistan'ı ve AB'yi yıllardır zorlayan bir konudur. Bu tezleri her zamanki gibi, çok veya az önemli konuma sahip Yunanlı bir politikacı değil, dost komşu ülke İtalya'nın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ifade etti. Cumhurbaşkanı Napolitano dün, Cumhurbaşkanı Karolos Papulias ile bir görüşme yaptı. İki Cumhurbaşkanı 2009 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce Lizbon Anlaşmasının onaylanması ve AB'nin Batı Balkanlara doğru genişlemesi gerektiğinin de altını çizdiler. Ayrıca, Gürcistan krizini de ortak tezler çerçevesinde ele aldıklarını açıkladılar. Cumhurbaşkanı Papulias, İtalyan Cumhurbaşkanına Pathenon'dan koparılan ve Palermo'da bulunan rölyef mermer parçasını geri getirdiği için teşekkür etti ve Parthenon Tapınağının mermerlerini geri almak isteyen Yunanistan için bu jestin çok önemli olduğunu belirtti. Dün ana muhalefet partisi Başkanı Yorgo Papandreu ile ve Meclis Başkanı Dimitris Siufas'ı da kabul eden İtalyan Cumhurbaşkanı Napolitano'nun bugün öğlen saatlerinde Başbakan Kostas Karamanlis ile görüşmesi bekleniyor." (Lena Pagoni, 24/09)

 

NOT: Bu bülten, 22-24 Eylül 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 18/11/2008 / Hit: 3,453

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı