ENGLISH
  Güncelleme: 26/01/2009

2008-12-15 AB Bülteni

2008-12-15 AB Bülteni

 

Bülten No : 150 15 Aralık 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI
AP:
"Kıbrıslı Türk Lider AB'ye Çağrıda Bulundu": "Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat bugün AB ülkelerine Kıbrıslı Rumlara birleşme görüşmelerini hızlandırmak için baskı yapmaları yönünde çağrıda bulundu.
Talat, barış görüşmelerinin, haziran ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde sonuca ulaşacağına dair umutların söndüğünü belirtti. Bu, Kıbrıslı Türk milletvekillerinin AB Parlamentosuna giremeyecekleri anlamına geliyor.
Talat, ‘Kıbrıslı Rumları daha ciddi bir sürece dahil etmek istiyoruz, sorun da bu. Hızlı hareket etmiyorlar. Kıbrıslı Rumları hareketlendirecek en iyi aktör Avrupa Birliğidir' dedi.
Dün Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla görüşen Talat'ın AB dışişleri bakanlarına, yarın başlayacak olan AB zirvesi öncesinde bu talebini iletmesi bekleniyordu." (Constant Brand/10.12)

 

ALMANYA BASINI
Almanya'nın Sesi Radyosu: "AB Türkiye'nin Üyelik ve Reform Sürecini Değerlendirdi" : "Dün Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Türkiye ve Birliğin genişleme süreciyle ilgili mesajlar verdi.
Türkiye'yi reformları sürdürmeye çağıran bakanlar son 12 ayda reformların hız kaybetmesini üzüntüyle karşıladıklarını ve üyelik kriterlerinin yerine getirilebilmesi için çok çaba gerektiğini açıkladı. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarına göre çaba gösterilmesi gereken bu alanlar öncelikli olarak adalet sistemi, yolsuzlukla etkin mücadele, yurttaş haklarının korunması, işkence ve kötü muamelenin sona ermesiyle fikir ve din özgürlüğünün uygulamada da güvenceye alınması. Kadın, çocuk ve sendika haklarının da dikkate alınması gerektiği belge de yer aldı.
En önemli eleştiriyse Kıbrıs konusunda geldi. Hava ve deniz limanlarının Güney Kıbrıs uçak ve gemilerine açılması konusunda Türkiye'nin hâlâ yükümlülüklerini yerine getirmediği vurgulandı. Bu tutumda değişiklik yapılmaması durumunda sekiz müzakere başlığının açılamayacağı uyarısında bulunuldu." (09.12)

 

AZERBAYCAN BASINI
Hazar: "Kıbrıs Konusu Tekrar Düğümleniyor mu? " : "Kıbrıs sorununun çözümlenmesine yönelik müzakerelerin sürdüğü bir dönemde, taraflar arasında yeni bir gerginlik oluştu. Gerginliğin nedeni, adanın her iki tarafının liderlerinin AB'den beklentilerinin farklı olması.
Edinilen bilgilere göre, aslında her şey, Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dmitris Hristofyas'ın, AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'ya gönderdiği mektuptan sonra başladı. Rum lider, söz konusu mektupta, AB'nin, adada kalıcı barış sağlanması amacıyla yapılan müzakere sürecine katılmasını istedi. Ancak, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Hristofyas'ın bu adımına karşı çıktı. Talat'a göre, AB'nin bu sürece katılması, müzakerelerin normal bir şekilde tamamlanmasını engelleyebilir. Çünkü süreçte tarafsız tutum sergileyeceği konusunda AB'ye güven yok." (13.12)

 

BELÇİKA BASINI
La Libre Belgique: "Avrupalıların Tabu Kelimesi Üyelik ": "Genişlemenin yorgunluğu ve iç anlaşmazlıklar Avrupa Dışişleri Bakanlıklarının sırtında yük teşkil ediyor. Pazartesi günü Brüksel'de bir araya gelen Dışişleri Bakanları, bir kez olsun ‘üyelik' kelimesini kullanmadan uzun bir bildiri yayımlamayı başardılar.
Hırvatistan ve Türkiye'nin üyelik yolunda gerçekleştirdiği ilerlemeyi içeren dört sayfalık bildiri, ‘müzakere' ve ‘son aşama'dan söz ediyor, ancak her iki ülkenin de hedefi olan üyelikten söz edilmiyor.
Hırvatistan, son bir yılda gerçekleştirdiklerinden dolayı kutlanıyor, adalet reformları için teşvik ediliyor, ancak üyelik için kendisine hiçbir tarih verilmiyor.
Türkiye için daha da zor. 1999 yılında aday olarak açıklanan Türkiye, bölgedeki stratejik rolü nedeniyle okşanıyor. Ancak Avrupalılar özellikle siyasal reformlar konusunda gerçekleştirilen ‘sınırlı' ilerlemeye ‘üzüntüyle' dikkati çekiyorlar. AB ayrıca Türkiye'yi, tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini ‘ivedilikle normalleştirmeye' davet ediyor. Ankara, hâlâ hava ve deniz limanlarını Kıbrıs'a açmayı reddediyor. 2003 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'ye girmesiyle tutumların yumuşayacağını ve bir anlaşmaya varılacağını sananlar için Kıbrıs bir ayak bağı oluşturuyor.
Türklere de hiçbir üyelik sözü verilmiyor. Öte yandan, müzakereler sürüyor. Yıl sonuna kadar dönem başkanlığını yürüten ve Türkiye'nin üyeliğine açıkça karşı çıkan Sarkozy yönetimindeki Fransa, 19 Aralık tarihinde iki yeni başlığın müzakerelere açılacağı sözünü veriyor." (Christophe Lamfalussy/09.12)

 

FRANSA BASINI
AFP:
"AB, Ankara'dan Kıbrıs ile İlişkilerini ‘Acilen' Normale Döndürmesini İstedi" : "AB bugün Türkiye'ye tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini ‘acil olarak' normale döndürmesi çağrısında bulundu.
Aralık 2006'da AB, Ankara'nın liman ve havaalanlarını Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına açmayı reddetmesi nedeniyle, Türkiye'nin AB üyelik görüşmelerine ilişkin 35 başlıktan sekizini dondurma kararı almıştı. Bununla birlikte Türkler, AB-Türkiye Gümrük Anlaşmasını, aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu, 2004 yılında AB'ye giren üye ülkelere yayan Ankara Protokolü'nü imzalayarak bunu yapmayı ilke olarak kabul etmişlerdi.
Bugün Brüksel'de toplanan AB Dışişleri Bakanları, "Türkiye'nin, Ankara Protokolü'nü ayrım gözetmeden ve bütün olarak uygulamaya koyma zorunluluğunu henüz yerine getirmemesinden ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirme yolunda gelişme kaydetmemesinden" üzüntü duyduklarını bildirdiler." (08.12) 

İNGİLTERE BASINI
Reuters: "AB, Türkiye ve Hırvatistan'dan Reformları Hızlandırmasını İstedi" : "Dün yaptıkları açıklamayla Hırvatistan'ın AB'ye katılım müzakerelerinin yolunda gittiğini ancak reformlara hız verilmesi gerektiğini ifade eden Avrupa Birliği ülkeleri, müzakerelerin bitiş tarihini belirtmekten kaçındı.
Brüksel'de bir araya gelen AB dışişleri bakanları AB'ye katılmayı hedefleyen Türkiye'nin şart koşulan reformlarla ilgili olarak geçen yıl içinde çok az bir gelişme katettiğini; çabalarını iki misli artırması ve reformları ikinci plana atmaması gerektiğini belirttiler.
Açıklamada ‘Konsey, geçen yıl boyunca Türkiye'nin gösterdiği sınırlı gelişmeden hayal kırıklığına uğramıştır.' ifadesine yer verildi." (09.12)

 

YUNANİSTAN BASINI
Eleftherotipia:
"AB NATO'nun Eki": "AB Dönem Başkanı Fransa, AB'nin NATO ile ‘birbirlerini tamamladıkları' anlamının benimsenmesiyle Atlantik Paktı'nın Avrupa operasyonlarındaki rolünü daha da güçlendiriyor, Ortak Dış Politika ve Savunma Politikasının temel noktalarını son anda değiştirme teşebbüsünde bulunuyor. Buna paralel olarak Türkiye'nin Avrupa askeri operasyonlarındaki rolünü güçlendiriyor, böylelikle de Ankara ile AB arasında gelecekte özel bir ilişki statüsünün şekillenmesi yönünde bir adım atıyor.
Edinilen bilgilere göre AB dönem başkanlığı son zamanlarda Türk tarafıyla yapılan müzakerelerde Avrupa'nın NATO araçlarını kullanan operasyonlarına Türk katılımını güçlendirme konusunu görüştü, bu da Kıbrıs Cumhuriyeti'ne doğrudan ve Yunanistan'a dolaylı zarar veriyor, bütün bunlar ise Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına ‘bir bayram havası içinde' geri dönüşünün arifesinde oluyor." (Kira Adam/12.12)

 

NOT: Bu bülten, 05-14 Aralık 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 26/01/2009 / Hit: 2,696

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı