ENGLISH
  Güncelleme: 26/01/2009

2009-01-12 AB Bülteni

2009-01-12 AB Bülteni

 

Bülten No : 005 12 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI

AP: "Türkiye, Avrupa İçin Alternatif Doğalgaz Rotası Olma Umudunda": "Avrupa'nın bir kez daha Ukrayna ile Rusya arasındaki doğalgaz çekişmesinin kurbanı olduğu şu dönemde Türkiye, kıtanın enerji talebine cevap verecek bir alternatif rota olma umutları besliyor. Ama ne var ki, ülke bu konuda zorlu siyasi engellerle karşı karşıya.
Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna'yı devre dışı bırakarak Orta Asya ile Orta Doğu arasında Avrupa'ya açılan bir enerji kavşağı olarak rolünü pekiştirmeyi hedefliyor.
Hazar Denizi'nden başlayıp Türkiye üzerinden Avusturya'ya uzanacak olan 2.050 millik (3.300 kilometre) Boru Hattı Projesi Nabucco, AB ve ABD tarafından destekleniyor. Yapımına gelecek yıl başlanacak olan boru hattının 2013'te tamamlanması bekleniyor.
Pek çok sıkıntıya rağmen AB, projeyi, Rus enerjisine bağımlılığını kıracak gözüyle baktığından önemsiyor ki bu da, elit uluslar kulübü AB'ye katılım davasında Türkiye'nin elini güçlendirebilir." (Selcan Hacaoğlu/09.01)

 

ALMANYA BASINI

PR Inside: " Stoiber,Türkiye'nin AB'ye Katılımına Karşı Olduğunu Bir kez Daha Vurguladı" : " Eski Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber, CSU'nun Türkiye'nin AB'ye katılımını reddettiğini bir kez daha vurguladı. Partinin eski lideri bugünWildbad Kreuth'da, ‘CSU hep Türkiye'nin Avrupalı bir ülke olmadığını ve bu nedenle üye olamayacağı görüşünü savunmuştur' diye konuştu. Stoiber, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bu konuda farklı görüşte olduğunu ancak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin kendileriyle tıpatıp aynı görüşü paylaştığını da sözlerine ekledi." (09.01)

 

FRANSA BASINI

AFP: "Ankara, AB ile İlişkilerden Sorumlu Yeni Bir Baş Müzakereci Atadı": "Başbakanlıktan dün geç saatlerde yayımlanan bildiride, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini yürütmek için yeni bir baş müzakereci atadığı kaydedildi.
Bildiriye göre, şu ana kadar Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından yürütülen bu görev, İstanbul Milletvekili ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'a verildi. Bildiride, yeni baş müzakerecinin Bakanlar Kurulu'na katılacağı da belirtildi.
38 yaşında olan ve ABD'de eğitim gören Egemen Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış ilişkilerden sorumlu danışmanıydı.
AB müzakerelerini yürütme göreviyle Dışişleri Bakanlığı görevinin birbirinden ayrılması konusu, Babacan'ın işlerinin yoğunluğu nedeniyle birkaç aydır gündemdeydi." (09.01)

 

İRAN BASINI

ISNA: "Solona:Gazze'nin Durumu Tehlikeli": "Javier Solana, Gazze'deki insani durumu tehlikeli olarak değerlendirerek, Siyonist rejim ve Filistinli gruplar arasında ateşkes yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
Ankara'yı ziyaret eden AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra yaptığı basın toplantısında şunları söyledi: ‘AB, tehlikeli boyuta gelen Gazze'deki insani durumu dikkate alarak bölgede çatışan taraflar arasında ateşkesin sağlanmasının zorunlu olduğuna inanmaktadır.' " (09.01)

Abrar: "Türk Hükümeti, AB İle Müzakere İçin Bir Bakan Atadı": "Türk Hükümeti, AB üyeliğiyle ilgili tüm işleri bir araya toplamak amacıyla bakanlık kurarak Egemen Bağış'ı Devlet Bakanı görevine atadı.
IRNA'nın duyurduğuna göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla bundan böyle Egemen Bağış AB ile müzakereleri yürüten heyete başkanlık edecek. İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, daha önce iktidardaki AKP'nin Dış İlişkiler Sorumlusu ve Erdoğan'ın dış politikadan sorumlu danışmanıydı. Baş müzakereci görevini, bundan önce Dışişleri Bakanı Ali Babacan yürütüyordu.
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğiyle ilgili müzakereleri 2005 yılında başladı ve bu ülke üyelik sürecinde önceden belirlenen 35 başlık altında kanunlarını AB ile uyumlu hale getirmeye çalışıyor.
Ankara'daki siyasi gözlemciler, Egemen Bağış'ın baş müzakereci görevine atanmasını Erdoğan hükümetinin AB ile uyum sürecini hızlandırmaya ve Dışişleri Bakanı üzerindeki sorumluluk yükünü hafifletmeye çalışması olarak değerlendirdiler." (10.01)

 

YUNANİSTAN BASINI

MEGA TV: "Atina'nın Sert Mesajı, Ankara'nın Yeni Tahrikleri": "Savunma Bakanı Evangelos Meymarakis'in Türk F-16'ların Farmakonisi yakınında arama ve kurtarma görevi yapan Yunan helikopterini püskürtmesinden sonra Ankara'ya gönderdiği sert mesaja Türkler, yeni tahriklerle cevap verdi. Sekiz Türk savaş uçağından oluşan grup, öğle vakti aynı bölgede Yunan hava sahasını ihlal etti ve Yunan F-16 tarafından püskürtüldü. Benzer bir grup da öğleden önce aynı bölgede aynı tahriklerde bulunmuştu.
Meymarakis, yeni hükümetin yemin töreninden hemen sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin davranışının soğukkanlı bir hareket olmadığını ve Avrupa beklentileriyle uyuşmadığını söyledi.
Meymarakis şöyle dedi: ‘Türklerin davranışları, soğukkanlı bir hareket değil ve Yunanistan, bu davranışın NATO'da müttefik olan, AB'ye girmek isteyen, Başbakanının Orta Doğu'da barış girişimlerini üstlendiği bir devlete yakışmadığını düşünüyor. Silahlı Kuvvetler mensupları, istikrarı, sükuneti ve ulusal egemenliği koruyacaktır. Yunan vatandaşları rahat uyuyabilir. Türkler, gerek diplomatik düzeyde gerekse başka bir şekilde gerekli cevabı alıyor. Silahlı Kuvvetler mensupları ve Yunanlıların haklarından şüphe edildiği zaman, bunları savunabileceklerini her yöne göstermesi için normalin üstünde bir hazırlık var.' (09.01)
Eleftherotipia: "AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, Türk Tahriklerine Değinmedi": " Lizbon Anlaşmasının onaylanıp onaylanmayacağı konusu hala netleşmemiş olmasına rağmen, Çek Cumhuriyeti 2009 yılının ilk altı ayı AB Dönem Başkanlığını üstlendi ve hemen önceliklerini açıkladı.
Çek Cumhuriyeti'nin Atina Büyükelçisi Hana Motlova yaptığı basın açıklamasında, dönem başkanının ekonomik kriz, enerji ve AB'nin genişleme ve işbirliği süreci konularına öncelik vereceğini söyledi.
Büyükelçi Motlova, Çek Cumhuriyeti'nin, krizin derinleşmesini önlemeye çalışacağı ve AB ekonomilerinin yeniden kalkınması konusunda girişimlerde bulunacağını belirtti. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin enerji kaynaklarının ve geçiş yollarının değişmesi gerektiğine inandığını, Rus kaynakları ile geçiş yollarının ilk sırada bulunmadığını ima eden Büyükelçi Motlova, Rusya'nın rakibi Nabucco boru hattının ön plana çıkarılacağını, AB'nin Ukrayna ve Gürcistan'la ilişkilerinin güçlendirilmesi yönünde çaba sarf edileceğini ifade etti." (09.01)

 

NOT: Bu bülten, 09-12.01.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 26/01/2009 / Hit: 2,988

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı