ENGLISH
  Güncelleme: 03/12/2008

2008-11-18 AB Bülteni

2008-11-18 AB Bülteni

 

Bülten No : 138 18 Kasım 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

İTALYAN BASINI
La Padania:
"Borghezio: Türkiye Konusunda Kuzey Ligi Avrupa'da Yalnız Değil" : "Kuzey Ligi Partisi, Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı çıkmada Avrupa içinde yalnız değildir. Kuzey Ligi Partisi'nden Borghezio, Fassino'nun saldırılarını reddedip Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye karşısındaki şüpheci tavırlarından bahsederek, "Fassino, AB'nin en eski ve en prestijli politika ajansı olan Agence Europe'u okursa, Kuzey Ligi Partisi'nin özel bir ortaklığın lehinde olduğuna dair tavrının en iyi düşünen kişilerle uyuştuğunu anlayabilir" dedi. 12 Kasım 2008 tarihinde internette yer alan haberlere göre, Solun Demokratları Partisi'nin gölge hükümetinin dışişlerinden sorumlu Bakanı Piero Fassino, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘Türkiye'nin Avrupa ile bütünleşmesine karşı olduklarını dile getiren Kuzey Ligi Partisi'nin şaşırtıcı açıklamaları karşısında, İzmir'de bulunan Başbakan Berlusconi'den, İtalya'nın Ankara'nın bütünleşme sürecini onayladığını belirten net ifadeler kullanmasını bekliyoruz. Bu kadar hassas bir temel üzerinde ikiyüzlü gerçekler ya da tarafların oyunları ülkenin inanırlığına yakışmamaktadır. Bizler, Avrupa'nın ve Akdeniz'den İran Körfezine kadar uzanan geniş bir alanın istikrarı için Türkiye'nin AB'ye katılımının stratejik bir hedef olduğunu yineliyoruz.' " (14/11)

Il Giornale: "Bossi Türkiye'nin AB'ye Girişine Karşı" : " ‘Türkiye'nin AB'ye girişiyle, Avrupa yıkılabilir. Hristiyan kimliği olmadan Avrupa var olamaz. Bunu Berlusconi'ye söyledim.' Reform Bakanı ve Kuzey Ligi Partisinin Federal Başkanı Umberto Bossi, dün akşam Alessandria'ya bağlı Acqui Terme'de, Türkiye'nin Avrupa Birliğine girişine partisinin karşı olduğunu bir kez daha yineledi. Ancak çok güçlü bir tavır alma söz konusu. Geçtiğimiz çarşamba günü Türkiye Başbakanı Erdoğan ile görüşmesi sırasında Berlusconi'nin, Ankara'nın Birliğe giriş ‘sürecinin yarıya indirilmesi' şeklindeki açıklamalarından sonra, Kuzey Ligi'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirmek görevi, aynı zamanda, İçişleri Bakanı Maroni'nin de İzmir'e giden İtalyan delegasyonunda yer almasına bağlı olarak, Dışişleri ve Savunma Komisyonlarından milletvekilleri Gianluca Pini ve Giovanni Fava'ya düşmüştü. Senator Bossi'nin bu sert çıkışının çok yüksek bir siyasi ağırlığı var. Bossi şöyle konuştu: ‘Türkler birkaç sene sonra 120 milyon olacak, nüfus bakımından kazanan taraf hep onlar olacaktır. Ara sıra ayak diremek ve kanımca hata olan şeye karşı direnmek gerekir. En iyisi insanlara evinde yardım etmek.'" (16/11, Gian Maria De Francesco)

 

İSPANYOL BASINI
Diario Sur:
"Türkiye Avrupa'ya Sırtını Dönüyor": " ‘70'li ve 80'li yıllarda biz Türk vatandaşları Avrupa Birliği'nin bir parçasını teşkil etmek istiyorduk. Bir hayaldi... Şimdi değil. Çünkü önceki kadar çok para yok artık. Bundan, 80'li yıllarda İspanya, Portekiz ve Yunanistan faydalandı. Artık AB'ye girmemizin bir faydası yok.' Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi ve Vatan gazetesi köşe yazarı Asaf Savaş Akat, AB'ye katılım konusunda vatandaşlarının hislerini bu sözlerle anlatıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygulanan reformlara ve gayretlere rağmen, Asya ve Avrupa havasını soluyan bir ülkenin sokakları AB'ye katılmıyor. Bunu bu uzman söylüyor. Kamuoyu yoklamaları da bunu doğruluyor: Yüzde 40'dan daha azı AB katılımını kabul ediyor. Uzun bir süreç oldu. 1963 yılında Ankara Anlaşması yapıldı. 3 Ekim 2005'te, Türkiye Avrupa'ya ‘aday' ilan edildikten altı yıl sonra, resmî görüşmeler başladı. Katılım için bir tarih kondu: 2015. Artık kimse buna inanmıyor. Bu da halk hoşnutsuzluğunun sebeplerinden biri. Öğretim Üyesi, ‘İnsanlar bunu yakın bir şey gibi görüyordu, ancak şimdi... O kadar erteleme onların şevkini kırdı. AB, Türkiye'nin yorulmasını ve hayır demesini bekliyor' diye değerlendiriyor." ( Ojuanma Mallo, 16/11)

 

NOT: Bu bülten, 14-17 Kasım 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 03/12/2008 / Hit: 2,902

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı