ENGLISH
  Güncelleme: 05/06/2009

2009-03-25 AB Bülteni

2009-03-25 AB Bülteni

 

Bülten No : 037 25 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

Der Western: "Danimarka Başbakanı Rasmussen NATO'nun Zirvesine Çıkmak Üzere":" NATO'nun Avrupalı güçleri uzlaştı: Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO'nun yeni genel sekreteri olması bekleniyor. Ancak Türkiye, Danimarkalının kariyerindeki bu yükselişe son anda engel olabilir.
Danimarkalının, ‘kontrol manyağı' olduğu herkesçe biliniyor. Rasmussen, geç kalınmasından hoşlanmaz, her zaman düzgün giyinir, devamlı bir planı vardır ve çalışanlarından sürekli daha fazlasını talep eder, ancak haksızlık yapmaz.
Eleştirmenler, Danimarkalı Başbakanı ruhsuz bir robota benzetiyor. Erdoğan Kopenhag'dayken, Rasmussen'den nahoş bir Kürt gazetecinin salondan çıkarılması yönündeki talebini yerine getirmedi. O günden beri, iki siyasinin arasındaki ilişki o kadar bozuk ki Türkiye, Danimarkalının kariyerindeki en büyük yükselişe son anda engel olabilir. Ankara, Rasmussen'in Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkmasını unutmadı. Bir diğer dezavantaj ise, Muhammed karikatürleri ile ilgili tartışmada Rasmussen'in direniş göstermiş olması." (Gerd Niewerth/20.03)

SPDFRAKTION.DE: "AB'nin Genişlemesi Akıllıca Bir Dış Politikadır ve Öyle Kalacaktır": " Avrupa Birliğinin genişlemesini Hırvatistan'la sınırlandırmak isteyen CDU'nun Avrupa seçim kampanyası programıyla ilgili olarak, Federal Parlamento SPD Grubu Dış Politika Sözcü Yardımcısı Uta Zapf tarafından şu açıklama yapılmıştır:
‘Hristiyan Birlik Partisi, Avrupa Birliği'nin genişleme sürecini popülistçe davranmak suretiyle sona erdirmek istemektedir. Artık sadece Hırvatistan'ın katılımı öngörülmekte, Balkanların batısındaki tüm diğer ülkeler dışlanarak onlara ayrıcalıklı ortaklık verilebileceğine işaret edilmektedir. Böyle bir gelişme, AB Konseyinin 2003 yılında Selanik'te aldığı kararlardan açıkça geri adım atılması demektir.
CDU, Türkiye ile ilişkileri de aynı şekilde tehlikeye düşürmektedir. Türkiye'de hâlihazırda izlenecek reform yoluyla ilgili bir çatışma yaşanmaktadır. AB üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlatılması, Türkiye'de oldukça büyük ilerlemelerin kaydedilmesinde etkili olmuştur. Kaydedilen ilerlemelerin ne denli kırılgan olduğunu ise eski elitlerin reformlara yönelik tepkileri göstermektedir. SPD olarak, reform sürecini çok dikkatle izliyor ve gerektiğinde eleştiriden de kaçınmıyoruz. Ancak, tam da şimdi, böyle bir ortamda ateşle oynamak, dikkatsiz davranmaktır.
Akıllı ve uzun vadeli bir Avrupa politikası isteyenlerin, Selanik'te verilen sözlere bağlı kalmaları gerekir.'" (20.03) 

 

BELÇİKA BASINI

EUOBSERVER: "Danimarkalı Lider NATO Görevi İçin Destek Alıyor":"Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen Türkiye'nin gayriresmî itirazına rağmen muhtemelen bir sonraki NATO genel sekreteri olacak. Hafta sonunda büyükbaba olan 56 yaşındaki liderin İngiltere, Almanya ve Fransa'nın desteğini aldığı söyleniyor.
Bu arada Türkiye, bir Danimarka gazetesinde Muhammed Peygamberi başında bir bombayla tasvir eden bir karikatür yayımlanmasının ardından çıkan ihtilafı yönetme tarzı yüzünden Rasmussen'in seçilmesine karşı çıkacağının işaretini verdi.
Ayrıca Danimarka'da bulunan Kürt televizyonu Roj-TV'ye de şiddetle karşı çıkan Ankara, Rasmussen'in 2003 yılında Türkiye'nin hiçbir zaman tam AB üyesi olmayacağı yolundaki yorumlarına da kızmıştı.
Bir Türk yetkili Reuters'e ülkesinin Rasmussen'in girişimini veto etmek istediğini söyledi. Sadece 26 NATO üyesi arasında uzlaşmayla alınan karar 2-4 Nisanda Strasbourg/Kehl'de yapılacak yıl dönümü zirvesinde açıklanacak." (Elitsa Valentina Pop/23.03)

 

YUNANİSTAN BASINI

İmerisia: "Avrupa'nın Merceğindeki Türkiye": "Ülkemizin de karşılaştığı yasa dışı göç nedeniyle Türkiye, Avrupa'nın merceğine alındı. 36 ülkenin katılımıyla Brüksel'de yapılan Avrupa-Akdeniz toplantısında, Yunanistan'ın ve Batı Avrupa'nın karşılaştığı sorunun önemli ölçüde Türkiye'den ve Türkiye vasıtasıyla yaşandığı oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda yasa dışı göçle ilgili rapor, her yıl Yunanistan'a 100 bini aşan yasa dışı göçmenin geldiğini vurgulayan PASOK Milletvekili Hristos Verelis ve Fransa'nın AB Parlamenteri Beatrıce Patrie tarafından hazırlandı.
Agathonisi (Eşek) adasında olanlar Yunanistan'daki durumu en iyi şekilde yansıtıyor. Sınırdaki söz konusu adaya gelen kaçak göçmenlerin sayısı gittikçe artıyor, yerli halk da onlara hizmet edemediği için ya göçün engellenmesi ya da göçmenlerin daha büyük adalara sevk edilmesine yönelik önlemler alınmasını talep ediyor." (23.03)

 

NOT: Bu bülten, 20-24.03 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 05/06/2009 / Hit: 3,060

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı