ENGLISH
  Güncelleme: 21/05/2009

2009-03-04 AB Bülteni

2009-03-04 AB Bülteni

 

Bülten No : 030 03 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "AB-Referandumlarıyla İlgili Kavga": "CDU ve CSU, Avrupa Parlamentosu seçimlerine üç ay kala önemli AB meselelerinde halk oylaması yapılıp yapılmaması gerektiğini tartışıyorlar. CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, Der Tagesspiegel'e dün verdiği bir mülakatta, halk oylaması yapılması yönündeki taleplerine gerekçe olarak ‘insanların, örneğin Avrupa'nın siyasi veya coğrafi açıdan nereye doğru gittiği gibi önemli siyasi kararlar üzerinde daha fazla etkileyici olmalarının şart oluşunu' öne sürdü. Buna karşın, CDU Genel Sekreteri Ronald Pofalla, Neue Osnabrücker Zeitung'a verdiği demeçte, Türkiye'nin AB üyeliğinin halk oylamasına tabi tutulması talebini gereksiz bulduklarını; zira, Birlik Partilerinin zaten Türkiye'nin üyeliğine karşı olduklarını ve CDU'nun federal düzeyde halk referandumları yapılmasını reddettiğini açıkladı." (02.03.2009)

KIBRIS RUM BASINI

Simerini: "Türkiye'nin AB'ye Katılımı Kıbrıs'tan Geçer":"Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklediğini yeniden vurguladı. Fakat bu desteğin ‘şartsız olmayacağını' da dile getirdi. En küçük şart olarak da, Ankara Protokolü'nden ve Birliğin 21 Eylül 2005 tarihindeki açıklamasından kaynaklanan, Ankara'nın AB'ye ve Kıbrıs'a karşı sorumlulukları üzerinde durdu.
Hristofyas, ‘Türkiye eğer, işgalci orduyu ve yerleşikleri, Kıbrıs'tan uzaklaştırmazsa AB üyesi olamaz' dedi. Yani, Kıbrıs sorununun çözümü tamamen Türkiye'nin elinde değil, önemli bir bölümü de Lefkoşa'nın elindedir." (Sava Yakovidi/27.02)

YUNANİSTAN BASINI

SKY TV: "Avrupa Birliğinde Türkiye'nin Üyeliği Üzerine Tartışma": "Prof. H. Rozakis, Th. Kulumbis, P. Ioakimidis ve Fahri Büyükelçi K. Zeppos, konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapan ve AB ile Türkiye arasındaki bir ‘özel ilişkiyi' savunan eski Başbakan Kostas Simitis'in katılımıyla, ‘Türkiye'li ya da Türkiye'siz Avrupa bütünleşmesi' konusunu tartıştılar.
Toplantının koordinatörü, gazeteci R. Someritis açılış konuşmasında, Türk-Avrupa yakınlaşmasının Avrupa ve Yunanistan'ı düşündürdüğünü ve birçok kimsenin bunu ulusal konularımıza bağladığını söyledi.
Someritis, konuyla ilgili başlıca iki farklı görüşü irdeleyerek, Türkiye'nin katılımını isteyen görüşe göre, Avrupa sınırlarının Ege'den uzaklaştığını ve bu şekilde komşuyla ilişkilerin normalleştiğini, diğer görüşe göre, Türkiye'nin, Avrupa kültürüne adaptasyon belirtileri göstermediğini ve Avrupa'nın büyük bir İslam ülkesinin katılımıyla karakterini değiştireceği korkularının ifade edildiğini belirtti.
Gazeteci H. Rozakis, Lizbon Anlaşması'nın onaylanacağını söyledi ve ‘Avrupa'nın, bu asimetrik coğrafya çerçevesinde, bir bölgesinde Türkiye'nin üye konumunda olmasına izin verebileceğini' vurguladı.
Gazeteci Th. Kulumbis, Türkiye'nin Avrupa sürecinde Yunanistan'ın desteğinin devam etmesini savundu ve Türk generallerin, AB ile ilgili olarak bir ‘hayır' duymaları halinde, Yunanistan ve Kıbrıs ile daha az uzlaşıcı olacaklarını vurguladı.
Gazeteci P. Ioakimidis, Türkiye'nin AB'ye katılma umudunun ‘öldüğünü' açıkça söyledi.
Fahri Büyükelçi K. Zeppos, Türk diplomasisinin her zaman her yerde olduğunu, ancak Avrupa; Kafkasya, Filistin ve küresel ekonomik kriz gibi büyük uluslararası konularda rolünü üstlendiğinde ve bir ABD-Rusya anlaşması olduğu takdirde, Türkiye'nin rolünün sınırlanacağını kaydetti." (02.03.2009)

 

 

NOT: Bu bülten, 27 Şubat-02 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 21/05/2009 / Hit: 3,623

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı