ENGLISH
  Güncelleme: 03/12/2008

2008-11-14 AB Bülteni

2008-11-14 AB Bülteni

Bülten No : 137 14 Kasım 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI
AP:
İtalya: "Türkiye, AB İçin Stratejik Önem Taşıyor" : "İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, dün İzmir'de ilişkileri güçlendirme amacıyla yapılan Türk-İtalyan hükümetler arası zirvenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, 27 üyeli blok açısından Türkiye'nin stratejik önemi konusunda ülkesinin, diğer AB ülkelerini ikna etmek için çalışacağını ifade etti. Berlusconi AB içerisinde Türkiye'nin Birliğe katılımını istemeyen ülkeler olduğunu söyledi. Berlusconi açıklamasında, "Biz sürekli Türkiye'nin stratejik önemini vurgulayacağız ve onları ikna edeceğiz." dedi. (13/11)

 

ALMANYA BASINI
Frankfurter Rundschau:
"Berlusconi Türkiye'ye AB Üyeliği İçin Destek Vadediyor": "İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye'ye, Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda bundan sonrası için de destek sözü verdi. Berlusconi, Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan ile İzmir'deki buluşmasında, ülkesinin Türkiye'ye farklı yollardan destek vermek istediğini ifade ederek, Türkiye'nin stratejik önemi büyük bir bölgede mühim bir rol oynadığını kaydetti. İzmir'de çarşamba günü iki devletin dışişleri, savunma ve içişleri bakanları da bir araya geldi." (13/11)

 

FRANSA BASINI
AFP:
"Berlusconi, AB'ye Türkiye'nin Üyeliğini Hızlandırması Çağrısında Bulundu" : "Türkiye'nin batısındaki İzmir kentinde düzenlenen basın toplantısında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, AB'ye, Türkiye'nin üyelik sürecinin hızlandırılması çağrısında bulundu ve Ankara'nın Birliğe girişini sonuna kadar destekleyeceğini belirtti. Ankara yönetimi, 2005 yılında AB ile üyelik müzakerelerine başladı. Ancak 35 konu başlığından sadece sekizi müzakereye açıldı. İzmir'deki İtalya-Türkiye zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Berlusconi, "Önümüzdeki yıl Çek Cumhuriyeti, ardından da İsveç, AB Dönem Başkanı olacak. Bu ülkeler Türkiye'nin dostudur. Bu dönemde üyelik sürecinin hızlanacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl dört konu başlığını daha müzakereye açmak istiyoruz." şeklinde konuştu. Bazı AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığını, ancak İtalya'nın bu tarafta yer almadığını belirten Berlusconi, Roma yönetiminin bu ülkeleri ikna etmek için elinden geleni yapacağının altını çizdi. " (13/11) 

İTALYA BASINI
La Stampa:
" Türkiye AB'de...Berlusconi'nin Açılımına Kuzey Ligi Partisi Öfkeyle Cevap Verdi " : "Kuzey Ligi frenliyor, ama Silvio Berlusconi fikrini değiştirmiyor: ‘Türkiye Avrupa Birliği'ne girmelidir.' Ankara'nın AB'ye girişine ilişkin çarpışma, Silvio Berlusconi'nin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve İtalyan hükümetinin Türk hükümetinin beklentilerine desteğini iletmek üzere İzmir'e uçtuğu gün meydana geldi. Başbakan Berlusconi, İzmir'e varışından önce Türk gazetelerine verdiği mülakatlarda şunları belirtti: ‘Türkiye'siz Avrupa Birliği düşünülemez ve bu ülkeyi AB'nin dışında tutmak çok vahim bir hata olur.' " (13/11)

YUNANİSTAN BASINI
SKY TV:
"Kouchner: Kıbrıs Konusu Türkiye'nin AB Üyeliğine Engel Teşkil Ediyor": "Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Washington'da yaptığı bir konuşmada, Kıbrıs sorununun çok zor bir konu olduğunu ve Türkiye'nin AB üyeliğine engel teşkil ettiğini belirtti. Kouchner, ABD'de yönetimin değişmesinden sonra AB-ABD ilişkilerinin geleceği konusunda Brookings Enstitüsünde yaptığı konuşmada, Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili görüşünün, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ifade ettiği gibi, AB'ye tam üye olamayacağı şeklinde olduğunu vurguladı. Kouchner, Türkiye'nin AB üyeliğine sadece Fransa'nın değil, aynı zamanda beklentileri nedeniyle kararsız olması doğal olan Kıbrıs'ın da karşı olduğunu belirterek, Türkiye ile görüşmelerin diğer başlıklarda da devam edeceğini söyledi." (13/11)

 

NOT: Bu bülten, 13 Kasım 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 03/12/2008 / Hit: 2,816

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı