ENGLISH
  Güncelleme: 26/01/2009

2008-12-16 AB Bülteni

2008-12-16 AB Bülteni

 

Bülten No : 151 16 Aralık 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

İRAN BASINI
İrna:
"Uluslararası Kriz Grubu: Türkiye'nin AB Üyeliğinin Askıya Alınması Muhtemeldir" : "Uluslararası Kriz Grubu, yeni yılda Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin askıya alınmasının muhtemel olduğunu açıkladı.
‘2009 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde belirleyici yıl' olacağının vurgulandığı Uluslararası Kriz Grubunun raporunda, Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri tehdit eden sorunlar konusunda uyarıda bulunuldu.
Raporda, Türkiye'nin 2005 yılından sonra reform sürecini ciddi olarak sürdürme eğiliminde azalma olduğu vurgulanarak, iç gelişmeler, AKP'nin reformları ilerletme gayretlerinin önüne çıkan engel olarak değerlendirildi ve şöyle denildi:
‘Eğer AKP, ciddi olarak reform paketini ilerletmezse büyük bir ihtimalle Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci 2009 yılında askıya alınacak.' Kıbrıs meselesinin çözümünde AB'nin başarısızlığı ve Birlikteki bazı liderlerin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkması da Türkiye'nin reform sürecinin yavaşlamasında rol oynadı.
Söz konusu grup, AB ve Türkiye'nin birbirine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, müzakerenin kesilmesinin tarafların aleyhine olacağı değerlendirmesinde bulundu ve şunları ilave etti: ‘Türkiye'nin AB'ye üyelik yönündeki müzakerelerinin durdurulması uzun vadede AB'nin zararına olacaktır. Bu, AB'nin kalkınmakta olan piyasaları ele geçirmesini engelleyebilir, Kıbrıs meselesinde gerginlikleri artırabilir ve AB'nin enerji temininde sorun çıkarabilir.' " (15.12)

 

YUNANİSTAN BASINI
To Vima: "Ankara Meis Adasında, Atina Brüksel'de Cephe Açtı" : "Ankara'nın Meis adası ile Kıbrıs'ta kısa bir süre önce sergilediği kışkırtıcı tavırdan sonra Atina, Türkiye'ye
yönelik tutumunu yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor. Yapılan değerlendirmelere göre, iki ülke arasındaki gerginlik, Türkiye aleyhindeki ortamın iyice ağırlaştığı AB cephesinde ortaya konulacak. 2009 yılı sonlarında Türkiye'nin Avrupa yönündeki ilerlemesinin değerlendirileceği de göz önünde tutularak, herhangi bir gerginlikten kaçınmayan hükümet, Ankara'nın ikili ilişkilerin düzelmesiyle Kıbrıs görüşmelerine yapıcı bir şekilde katkıda bulunmamakta ısrar etmeye devam etmesi durumunda, AB yolunun çok zorlu olacağını Ankara'ya bildirmeyi hedefliyor. Ankara'nın tahriklerini cevapsız bırakmamaya ve Kıbrıs sorununun çözümü için AB üyesi ülke olmanın sağladığı avantajlardan sonuna kadar yararlanmaya kararlı olan Atina'nın girişiminin, Lefkoşa ile anlaşma sonucunda olması planlanıyor." (Nikos Hasapopulos - Angelos Athanasopulos/15.12)

 

NOT: Bu bülten, 15 Aralık 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 26/01/2009 / Hit: 2,742

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı