ENGLISH
  Güncelleme: 03/12/2008

2008-11-20 AB Bülteni

2008-11-20 AB Bülteni

 

Bülten No : 139 20 Kasım 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

İSPANYA BASINI
ABC:
"AB, Erdoğan'a Güvenmiyor" : " Türk Başbakan Tayyip Erdoğan Temmuz 2007'deki erken genel seçimlerin galibi olarak alkışlandığı zaman kimse bunu söylememişti. O zamanlar, askerler ve Kemalist muhalefet partilerinin kendisine karşı başlattığı büyük düello karşısında tarihî bir zafer elde etmişti. Çünkü hiçbir İslami Türk partisinin başaramadığı bir şeyi yaptı: Hükümeti, Meclisi ve -hatta- Cumhurbaşkanlığını kontrolüne almak. Avrupa Birliği yönünde anayasal bir reformu yürürlüğe koymak için bütün güç elinde. Bununla birlikte bir buçuk yıl sonra her şey aynı. Avrupa Komisyonunun son raporu belirli birkaç ilerlemelere değiniyor. Brüksel de Erdoğan'ın ülkeyi AB'ye doğru götürme kapasitesine olan inancını kaybetti. AB'nin ifade özgürlüğü için hoş görülemez bir engel olarak değerlendirdiği ünlü 301. maddeyi bile hükümetin kaldıramadığı Türkiye'deki durum yüzünden hayal kırıklığına uğrayan bazı Avrupalı diplomatik kaynaklar ABC'ye, ‘Erdoğan'ın, Türk Cumhuriyeti'nin özünde kabuk bağlayan milliyetçi mitlerden öteye geçemeyen bir Kemaliste dönüştüğüne inanıyoruz.' yorumunu yapıyorlar. Brüksel'de yerleşen hayal kırıklığı konusundaki haberler, hükümete yakın Türk basınında bile yayımlandı." (Enrique Serbeto, 18/11)

KIBRIS RUM BASINI
Kıbrıs Haber Ajansı:
"Malta Cumhurbaşkanı: ‘Kıbrıs'ın Bölünmüşlüğü Kabul Edilemez' " : "Malta Cumhurbaşkanı Edward Fenech Adami, AB'ye üyelik süreci çerçevesinde Türkiye'ye baskı uygulanmasının Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerine katkıda bulunacağı konusunda emin olduğunu söyledi. Dini bir kongre nedeniyle Kıbrıs'ta bulunan Adami, Kıbrıs Kilisesi lideri Başpiskopos Hrisostomos ile görüştü. Başpiskopos, Kıbrıs sorunuyla ilgili fikirlerini Adami'ye anlattı. Adami, ‘Bu kadar yıldan sonra Kıbrıs'ın hala bölünmüş olması benim için kabul edilemezdir ve bütün Kıbrıs halkının menfaatine olacak adil çözüm bulma çabalarına katılacağımızı, özellikle AB'nin katılacağını, umut ediyorum' dedi. Adami, AB'nin çözüm çabalarına hangi ölçüde katılması gerektiğiyle ilgili bir soruya cevaben, ‘AB, tamamen katılmalıdır' dedi." (19/11)


NOT: Bu bülten, 18-19 Kasım 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 03/12/2008 / Hit: 3,224

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı