ENGLISH
  Güncelleme: 09/01/2009

2008-12-05 AB Bülteni

2008-12-05 AB Bülteni

 

Bülten No : 149 5 Aralık 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI
Nürnberger Nachrichten:
"Takke Düştü...Erdoğan Türkiye'de Hayal Kırıklığı Yaratıyor": "Siyasi mücadelelerin yoğun yaşandığı bir yılın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın takkesi düştü. Gerçi Başbakan İslami-muhafazakâr AKP'sini tehdit eden kapatılma tehlikesini başörtüsü etrafında cereyan eden amansız bir kavganın neticesinde savuşturmayı kıl payı başarabilmişti. Fakat, Erdoğan'ın Türkiye'yi arzulanan biçimde AB yoluna hazırlaması için söz verdiği reform programının yerinde yeller esiyor. Kamuoyu yoklamaları, partinin kan kaybettiğine işaret ediyor." (4.12/ Carsten Hoffmann) 

AVUSTURYA BASINI
Wiener Zeitung: "Ankara'da Reform Yorgunluğu": "Bir yıldan beri süren yoğun siyasi mücadelenin ardından Başbakan Erdoğan'ın yıldızı sönüyor. 54 yaşındaki politikacı gerçi, İslamcı muhafazakâr AKP'nin, başörtüsü konusundaki amansız bir ihtilafın ardından kapatılmasını kıl payı önleyebildi, ama vadettiği, Türkiye'yi AB'ye katılıma hazırlayacak olan reform programı hâlâ yerinde sayıyor. Parti, kamuoyu araştırmalarına göre puan kaybediyor.
AB'nin İlerleme Raporunda da Erdoğan hükümetinin, aldığı güçlü siyasi desteğe rağmen, ‘siyasi ve anayasal reformları içeren bir program sunmadığına' işaret ediliyor. Ordunun hala "gözle görülür bir siyasi nüfuza" sahip olduğu, azınlık haklarının uygulamada hala korunmadığı, idari reformda da ‘sınırlı bir ilerleme' kaydedildiği belirtiliyor. Türkiye'yi destekleyenler açısından bu rapor oldukça üzüntü verici." (4.12/ Carsten Hoffmann)

AZERBAYCAN BASINI
Yeni Azerbaycan:
"Türkiye,AB İle Nabucco Konusunu Müzakere Ediyor": "Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ülkesinin AB ile Azerbaycan ve Orta Asya doğalgazını Avrupa'ya nakledecek Nabucco projesiyle ilgili müzakereler yaptığını açıkladı.
Nabucco projesiyle ilgili hükümetlerarası anlaşma tasarısının tüm katılımcı ülkelere gönderildiğini söyleyen Güler, 3.300 kilometrelik boru hattının Erzurum ile Avusturya'nın Baumgarten An Der March şehrini birleştirmesinin planlandığını bildirdi. Söz konusu boru hattıyla bir yılda 30 milyar metreküp doğalgaz nakledilmesi öngörülüyor. Türkiye hükümet yetkilileri, AB ile söz konusu anlaşmanın yıl sonuna kadar imzalanabileceğini bildiriyor." (4.12) 

FRANSA BASINI
Le Telegramme:
"35 Üyeli Bir Avrupa Birliği": "AB çarkının daha iyi dönmesini garanti altına almaya çalışan Lizbon Anlaşması çıkmaza girse de Brüksel, Birliğin üye sayısını 27'den 35'e yükseltmeye çalışıyor.
Avrupa Komisyonu yetkilileri, AB'nin hazmetme kapasitesinin azaldığını gündeme getirse de 2004-2006 yılları arasında Birliğe 10 yeni üye katıldı. Avrupa Komisyonunun kasım ayında yayımladığı bir raporda, genişlemeye devam edilmesi ve 2009 yılında Birliğin kapısını çalan tüm ülkelerle masaya oturulması gerektiği vurgulandı.
Yarının AB'sinde yer alma şansı en kuvvetli olan ülke Türkiye. Genişlemeden sorumlu komisyon, Avrupa Birliğine girmek isteyen bu 70 milyon nüfusun Birlik bünyesinde yerini bulması gerektiğini düşünüyor. Ancak bu fikir tüm Komisyon üyelerince paylaşılmıyor. Müzakere sürecinde en ileri seviyede olan Hırvatistan'ın 2009 yılı sonunda Birliğe katılması bekleniyor." (4.12)

YUNANİSTAN BASINI
To Vima: "Kipriyanu'dan Türkiye'ye Sert Eleştiri": "Kıbrıs Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, petrol için gerçekleştirilen denizaltı araştırma çalışmalarına ilişkin sorun çözülmediği müddetçe, Lefkoşa'nın Türkiye'nin AB üyeliği sürecindeki başlıkların açılmasına izin vermeye niyetli olmadığını belirterek, Ankara'ya sert bir uyarıda bulundu ve Türkiye'nin izlediği politikayı "macera diplomasisi" olarak nitelendirdi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da, petrol yatağı araştırma çalışmaları sonucunda elde edilecek zenginliğin hem Kıbrıslı Rumların hem de Türklerin yararına olması amacıyla, Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat'ı Kıbrıs sorununun çözümü için işbirliğine davet etti." (4.12)

 

NOT: Bu bülten, 04 Aralık 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 09/01/2009 / Hit: 5,005

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı