ENGLISH
  Güncelleme: 08/05/2009

2009-02-19 AB Bülteni

2009-02-19 AB Bülteni

 

Bülten No : 025 19 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

AVUSTURYA BASINI

Der Standard: "Spindelegger, Türkiye'nin Katılımı Konusunda Uzun Beyanlardan Kaçınıyor": "Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Türkiye'nin AB'ye katılımı konusundaki görüşünü belli etmek istemiyor. Dışişleri Bakanı Viyana'da hobi olarak gazetecilik yapan kişilerle yaptığı bir söyleşide, ‘Gelecek daha çok uzakta, 2014'te ne olacağını kimse Bilemez' diye kaçamak konuştu. Spindelegger, ‘bu zor Bölgenin' katılımının hem güvenlik politikası açısından, hem de ekonomik açıdan olumlu etkileri olacağını da sözlerine ekledi.
Spindelegger, Türkiye'nin tarım politikasını teşvik edecek mali olanakların bulunmamasının başlıca dezavantajlardan biri olduğu görüşünde. Dışişleri Bakanı, kendisi için en önemli sorunun, ‘AB'nin Türkiye'nin üyeliği ile gücünü aşıp aşmayacağı" olduğunu belirtti ve "Bu, Hırvatistan ya da başka bir Batı Balkan ülkesinin katılımı gibi değil, çok farklı
bir boyutta' dedi.
Aynı zamanda Türkiye'nin bu hassas bölgedeki konumu itibarıyla ‘bir anahtar, Orta Doğu'ya açılan bir kapı'rolü oynadığına da değinen Spindelegger, ‘Bu yüzden Türkiye'nin hem güvenlik politikası açısından hem de ekonomik açıdan ilgi çekici bir ortak' olmasının yanı sıra, ‘transit ülke' olarak da cezbedici olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı katılımın AB'nin politikası ve pazar ekonomisini de olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, katılıma yalnızca olumsuz yaklaşılmaması gerektiğini, Türkiye'de olumlu gelişmelerin de olduğunu ve birçok reformun gerçekleştirildiğini söyledi." (Stephanie Kreindl/16.02)

 

AZERBAYCAN BASINI

Ekspress: "Ankara, Nabucco'ya Engel Oluşturuyor mu?": "Brüksel'deki Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Borut Grgic, AB'nin, Hazar doğalgaz koridoru için verilen mücadeleyi kaybettiği kanısında: ‘Avrupa Birliği, kıtanın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak amacıyla Hazar havzasının güney koridorundan geçecek bir doğalgaz boru hattı oluşturma projesinde iki engel ile karşı karşıya. Bunlardan biri Türkiye'nin politikası. Diğeri ise Rus doğalgaz tekeli Gazprom. Ankara'nın hedefi, Türkiye'yi bölgesel bir enerji merkezi yapmak. Yani Türkiye, Hazar doğalgazını alıp Avrupalı müşterilere kendisi satmak istiyor. Ancak, AB bunu reddetmeli. Türkiye, bir transit ülke olarak vazgeçilmez değil. Azerbaycan ve Gürcistan arasında bir hat zaten var. Mesela Gürcistan'dan Romanya'ya doğalgaz Karadeniz'den taşınabilir. Romanya, bir süredir inceden inceye kendini Türkiye'ye bir alternatif olarak sunmakta. Azerbaycan Doğal gazının Avrupa'ya nakli için tercih edilecek yol Türkiye üzerinden geçiyor. Ama bu, her ne pahasına olursa olsun yapılamaz.' " (Bekir Nerimanoğlu/17.02)

 


NOT: Bu bülten, 17-18.02.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 08/05/2009 / Hit: 3,483

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı