ENGLISH
  Güncelleme: 25/05/2009

2009-03-13 AB Bülteni

2009-03-13 AB Bülteni

 

Bülten No : 033 13 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMAN BASINI

Bild: "Federal Meclis ve AB,Türkiye'de Basının İdare Edilmesinden Endişe Duyuyor": "Son olay: Türkiye'nin en büyük medya kuruluşu Doğan Grubu, maliye tarafından verilen büyük bir vergi cezasıyla yok olma tehdidi altında.
Federal Meclis Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Gunter Krichbaum, AB Komisyonu Başkanı Barroso'ya yazdığı bir mektupta, AB Komisyonunun çabuk ve sert tepki göstermesini talep ederek, ‘Türkiye'de basın ve düşünce özgürlüğünün giderek tehlikeye maruz kalması, Komisyonun enerjik ve kararlı bir şekilde tepki göstermesini gerektirmektedir' diye yazdı ve ‘Doğan Grubuna pratikte devlet tarafından el konulmuştur' ifadesini kullandı.
Avrupa Parlamentosu (AP) da Erdoğan'ın bu davranışı karşısında kayıtsız kalmak istemiyor. AP'nin yarın Türkiye'yi, ülkenin AB üyeliğinin sorgulanmasına neden olan çok sayıda ihmal nedeniyle sert bir şekilde kınaması bekleniyor.
AP'nin yetkili ‘raportörü' Alexander Graf Lambsdorff, ‘AB'ye katılmak isteyen bir ülkede, basın özgürlüğüne saygı her türlü kuşkunun üzerinde olmalıdır. Eleştirel gazeteci ve medya organlarına eziyet edilmesi bizi derinden endişelendiriyor' açıklamasını yaptı." (10.03)

Migazin: "CSU,Türkiye Katılım Müzakerelerinin Derhal Kesilmesinden Yana": "Türkiye'nin AB üyeliği, AB'yi finansal ve sosyal bakımdan zorlayacaktır. Ankara'ya tıpkı Orta ve Doğu Avrupalı ülkelere olduğu gibi muamele edildiği takdirde, ülkenin en az 45 milyar avro alma hakkı doğacaktır.
AB'nin 2009 yılı toplam bütçesi 133 milyar avrodur. Türkiye'ye ödenecek miktarın ana bölümünü AB'nin ödeme şampiyonu olan Almanya karşılayacaktır. Öte yandan Türk GSYİH'nın yüzde 14'ünü oluşturan Türk tarım piyasası, Brüksel'in tarım politikasını alt üst edecektir. Bu nedenle ilgili tarafın, nahoş gerçekleri tabulaştırmak suretiyle arka arkaya fasıllar açılıp bu şekilde sürecin geri dönülmez hale getirilmesini sağlamak amacıyla gelinin güzel olduğunu söylediğini düşünüyorum.
AB'de serbest dolaşımın geçerli oluşu da beni endişelendirmektedir. Bunun sonucunda AB'ye üyelik sonrasında varlıklı AB ülkelerinin sosyal sitemlerine bir halk göçü yaşanacaktır. Bu konuda öne sürülen geçici düzenlemeler sadece ‘siyasi bir sakinleştiricidir.' " (Gabriele Stauner/12.03)

 

İTALYAN BASINI

La Padania: "Borghezio: Türkiye AB'ye Girmemelidir, O Asyalıdır": "Kuzey Ligi üyesi İtalyan Avrupa Parlamenteri Mario Borghezio, Strasbourg Parlamento salonunda yaptığı bir konuşma vesilesiyle, sadece Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımına izin veren Danimarka'yı temsil etmesi nedeniyle Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine atanmasına şimdiden karşı çıkan bir ülkeyi (Türkiye'yi), AB'ye dâhil etmek nasıl olur da düşünülebilir? dedi. Borghezio, oturum Başkanının bugün giymiş olduğu kıyafetiyle, yani pantolonla Türk Parlamentosuna alınmayacağını sözlerine ilave ederek (Türkiye'nin) özellikle ibadet özgürlüğünü ve azınlıklara saygıyı engelleyen İslam kurallarının AB'ye katılımla uyumsuz düştüğünü vurguladığı konuşmasına ‘Türkiye, Avrupa değil Asya'dır.' diyerek son verdi." (12.03)

RUS BASINI

Vesti Radyosu: "Aleksey Arbatov: Türkiye'nin AB Üyeliği Avrupa'yı Güçsüzleştirecek": "Avrupa Parlamentosu milletvekillileri, Türkiye ile Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliğini bugün yeniden ele alacaklar. Siyaset uzmanı Aleksey Arbatov, bu sürecin gizli siyasi nedenlerini açıkladı. Aleksey Arbatov'a göre, Türkiye'nin AB üyesi olması halinde Avrupa daha güçsüz olacak. Arbatov, "Avrupa, öncelikle etnik ve politik anlamda zayıflayacak, çünkü Türklerin çoğu kökten dinci eğilimli ve Avrupa açısından bu husus önem taşımaktadır" dedi. Uzman, Türkiye'nin özellikle bu yüzden AB'ye uzun zamandır kabul edilmediğini belirterek, Avrupa'nın genişlemesinin sınırlandırılmasının ve Türkiye'nin kabul edilmesi durumunda Kuzey Afrika ülkeleri ile ABD kontrolü altındaki Irak'ın da kabul edilmesi gerektiğini iddia etti.
Uzmana göre, görüşmelerin bu kadar uzun zaman sürmesinin sebebi, Avrupa'nın, Türkiye'yi küstürmek istememesinden kaynaklanıyor." (11.03)

YUNAN BASINI

İN.GR: "Avrupa Parlamentosu,Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya'dan Reformları Hızlandırmasını İstedi":
Avrupa Parlamentosu, dün ilerleme raporlarını değerlendirmesi istendiğinde, AB adayı üç ülkenin -Türkiye, Hırvatistan ve Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)- geleceğini ele aldı.
AB Dönem Başkanı temsilcileri de toplantıya katıldı. Konuyla ilgili kararlar bugün alınacak.
Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Alexander Vondra, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ‘üyelik müzakereleri için yeni birini ataması dahil attığı olumlu adımları' takdir etmesine rağmen, geçen yıl ‘beklenen düzeyde reform' gerçekleştirmediğini vurguladı.
Vondra, özellikle Türkiye'den komşularıyla anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözmeyi taahhüt etmesini istedi." (12.03)

 


NOT: Bu bülten, 10-12.03 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 25/05/2009 / Hit: 8,242

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı