ENGLISH
  Güncelleme: 12/09/2008

2008-07-29 AB Bülteni

2008-07-29 AB Bülteni

 

Bülten No : 91 29 Temmuz 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

FRANSA BASINI:
AFP:
"İstanbul'daki Bombalı Saldırılara Tepkiler" : "AB ve NATO bugün, İstanbul'da dün akşam 17 kişinin öldüğü ve 154 kişinin yaralandığı saldırıları ‘şiddetle' kınadılar. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ‘kasten masum sivilleri hedefleyen bu terör saldırılarını' kınadı. AB'nin Yüksek Temsilcisi Javier Solana da yayımladığı bildiride, ‘birçok masum hayatı sona erdiren bu korkunç bombalı saldırıları' kınadı. Scheffer, Solana ve Avrupa Komisyonu, ölenlerin ailelerine ‘taziyelerini' sundular. NATO Genel Sekreteri, ‘terörizm ile mücadelede NATO'nun Türk halkı ile olan dayanışması' konusunda güvence verdi. Solana ise, ‘bu zor zamanlarda Türkiye'nin AB'ye güvenebileceğini' belirtti ve ‘bu terör saldırılarının faillerinin adalet önüne çıkarılabileceği ümidini' dile getirdi. Avrupa Komisyonu da, ‘görünüşe göre mümkün olduğunca çok insanı öldürmeyi hedef alan İstanbul'daki korkunç saldırıyı' kınadı ve ‘terörizm ile mücadelede Türk halkı ile olan dayanışmasını' dile getirdi. Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, bu hafta sonu Hindistan'da ve Türkiye'de gerçekleşen saldırıları kınadı.Yayımlanan bildiride Bildt, ‘Masum insanlara karşı gerçekleştirilen bu ölümcül saldırıları kınıyoruz. Hindistan ve Türkiye, İspanya, İngiltere ve İsveç gibi açık demokrasilerdir. Demokrasinin, Hindistan'da da, Türkiye'de de bu provokasyonlara karşı koyacak gücü bulacağına inanıyorum' dedi. Avrupa Konseyi de İstanbul'daki saldırıları ‘hayasız ve hesaplı' olarak niteleyerek kınadı. Yayımlanan bildiride Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, ‘İstanbul'da dün akşam meydana gelen bombalı saldırılar kalabalık bir caddede yoldan geçen masum insanları hedefleyen hayasız ve hesaplı bir terör eylemidir. Türk yetkililerin bu olayın faillerini en kısa zamanda yakalayıp adalet önüne çıkaracaklarını umuyorum. Sandıkların, silahlar ve bombalara üstün geleceği medeni ve demokratik bir toplumda terörizmin yeri yoktur' şeklinde fikir belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da, ‘hoyrat bir terör eylemi' olarak nitelediği saldırıları kınadı. Yayımlanan bildiride Miliband, ‘İstanbul'da dün akşam gerçekleşen saldırılar hoyrat bir terör eylemidir. Masum sivillere saldıranlar, uluslararası toplum tarafından kınanmayı hak ediyorlar. İngiltere, Türk hükümetinin ve halkının acısını ve öfkesini paylaşıyor' dedi." (28/07)

 

İTALYA BASINI:
Ansa:
"Türkiye, İstanbul'da Bombalar... Olayı Kınayan Dışişleri Bakanı Frattını, Türkiye AB'ye Girsin Dedi" : "İtalyan Dışişleri Bakanlığından, Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin, birçok masum kurbana ve çok sayıda yaralıya sebep olan İstanbul'da dün yapılan vahim terörist saldırıları sert bir şekilde kınadığı açıklandı. Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a, İtalyan Hükümeti adına dayanışmasını ileten Bakan Frattini, İtalya'nın terörizme ve her tür şiddete karşı mücadelede güçlü desteğini vurguladı ve Türkiye'nin adaylığını ve istikrar, reformlar ve demokratik katılım koşullarında AB'ye girmesini İtalya'nın desteklediğini bir kez daha teyit etti." (28/07)

Ansa: "Türkiye... Bonıno: AB'ye Katılım Yavaş İlerliyor": "Radio Radicale'ye mülakat veren -son seçimlerde Demokratik Parti listesinden seçilen- Radikal Senatör Emma Bonino şu açıklamayı yaptı: ‘Dışişleri Bakanı Frattini'nin söyledikleri İtalyan Hükümetlerinin, daima açık olan tutumu ile tutarlı. Gerçek şu ki, daima korktuğumuz şey gerçekleşiyor: bu katılım sürecinin böyle yavaş, böyle dolambaçlı ve Avrupa başkentleri tarafından tartışmaya konulmuş olması, hepimizin bildiği gibi karmaşık ve dolambaçlı bir yürüyüş olan Türkiye'nin yürüyüşünü şüphesiz kolaylaştırmadı.' Bonino sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bu hafta, Anayasa Mahkemesinin Hükümet Partisi hakkındaki kararını vermesi bekleniyor. Bu bağlamda, kurumları geçerli kılmalarını ve Avrupa'nın kendi içine kapanmamasını ümit ediyoruz. Bunu diğer alanlarda da görüyoruz: Karadziç hakkındaki Sırp kararı kimsenin gözünden kaçmıyor, Sırp Hükümeti, kendini önemli bir riske attı, gösteriler oldu... Balkanlarda çok kırılgan bir durum var ve Avrupa'ya görev düşüyor.' (28/07)

 

NOT: Bu bülten, 28 Temmuz 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 12/09/2008 / Hit: 3,234

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı