ENGLISH
  Güncelleme: 08/06/2009

2009-03-27 AB Bülteni

2009-03-27 AB Bülteni

 

Bülten No : 038 27 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

Frankfurter Rundschau: "Rasmussen Türkiye'nin Hoşuna Gitmiyor": "Türkiye'de Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine adaylığına karşı çıkılıyor. İsmi açıklanmayan bir hükûmet yetkilisi, bu konuda Türkiye'nin veto uygulayabileceğinden söz etti. Danimarka Başbakanı Rasmussen Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmakla birlikte, Jyllands-Posten adlı gazetenin Muhammed karşıtı karikatürleri yayımlama hakkının olduğunu savunmuştu. AK Partinin dış politikada etkili isimlerinden milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Rasmussen'in bu tavrıyla, Türklerin inançlarına ve değerlerine saygı göstermediğini ifade etti." (25.03)

Handelsblatt: "AB Türkiye'ye Nabucco'ya Bağlılığını Göstermesi İçin Israr Ediyor": "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün gerçekleştireceği Brüksel ziyareti öncesinde AB Komisyonu Sözcüsü, Nabucco doğal gaz boru hattı konusunda da hareketlenme olmasını ve Gül'ün Nabucco bağlamında yeni doğal gaz sevkiyatçılarının bulunup bulunmadığı hakkında bilgi vermesini beklediklerini, bununla birlikte reformların devam ettirileceğini söylemesini ümit ettiklerini açıkladı.
Gül bu yıl içinde Brüksel'e gelen üst düzey Türk ziyaretçilerin ikincisi. İki ay önce de Başbakan Tayyip Erdoğan Brüksel'i ziyaret etmiş ve Nabucco'ya ilişkin çelişkili ifadeleriyle kasırga yaratmıştı.
Nabucco, AB Zirvesinin geçen hafta Brüksel'de kararlaştırdığı öncelikli altyapı projeleri arasında yer almaktadır. Türkiye ise bir örümcek misali Hazar Denizi ve İran arasındaki boru hattı ağının tam ortasında bulunduğu için kilit role sahip." (Eric Bonse/Gerd Höhler/26.03)

 

FRANSA BASINI

AFP: "Basın Özgürlüğü" : "Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bugün Türkiye'yi, Doğan Basın Grubunun son mahkûmiyetinin ardından, basın özgürlüğünü sınırlayacak karar almamaya çağırdı.
Jose Manuel Barroso, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı basın toplantısında, AB'de ‘Basın özgürlüğüne saygı bizim için önemli bir değerdir.' şeklinde açıklamada bulundu.
Barroso, ‘Bu temel hakka saygının tam olması çok önemli.' dedi.
Diğer yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bugün, Hz. Muhammed karikatürlerinden dolayı Ankara'nın olası bir engelinden bahsedildiği bir dönemde, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine adaylığı halinde ülkesinin takınacağı tutum konusunda çekimser kaldı.
Cumhurbaşkanı Gül iki günlük bir ziyaret için gittiği Brüksel'de yaptığı basın toplantısında, ‘Bildiğim kadarıyla resmi bir aday söz konusu değil. Bir aday olduğunda meseleyi inceleyeceğiz.' dedi.
Öte yandan Barroso, Türkiye ve AB'nin uzun vadeli stratejik bir ilişkiye sahip olduğunu söyledi.
Barroso, Ankara'yı, altı ay önce başlayan Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi konusundaki müzakerelerin sonuçlanmasını kolaylaştırmak için çalışmaya çağırdı." (26.03)

 

İNGİLTERE BASINI

Financial Times: "AB Genişlemenin Önündeki Engelleri Kaldırmak İçin Cesaret Bulmalı": "Avrupa Birliği'nin 2004-2007 yılları arasında 15 ülkeden 27 ülkeye genişlemesi üye ülkelerin gurur duyması gereken bir başarıdır. Ancak genişlemenin geleceği kimi üyelerin ve aday ülkelerin inatçı tutumları nedeniyle karanlık görünüyor.
Hırvatistan'ın AB'ye kabulü ertelenmeyecek ancak üyelik girişimi her hâlükârda sorunlu. Bunun nedeni Slovenya ile yaşadığı deniz sınırı konusundaki anlaşmazlık.
Bölünmüş adada bulunan ve uluslararası düzeyde tanınan Kıbrıs Rum hükûmeti ise, Türkiye'nin katılım görüşmelerine engel oluşturuyor. Bunun nedeni kısmen, Rumların daima Türklerin üyeliğine düşmanca yaklaşmış olmaları ve aynı zamanda Türk Kesimi ile Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki müzakerelerde baskıcı bir güç elde etmeyi ummalarıdır.
Rumlar aynı zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Türkiye'nin tam üyeliğine karşı olduklarını biliyor. Tutumlarının savunmasını ise adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk Kesimi'ndeki 30.000 Türk askerinin varlığı ile yapabiliyorlar. " (Tony Barber/25.03)

 

İSPANYA BASINI

ABC: "Türkiye, NATO'yu Yönetmeye Talip Danimarkalı Rasmussen'i Veto Etmeyi Planlıyor": "Türkiye, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'i NATO'nun başında istemiyor. Hükûmet partisinden bir milletvekili, Rasmussen'i Türkiye için ‘problemli bir adam' olarak değerlendirdi. Rasmussen, ‘Atlantik İttifakı'nın Genel Sekreteri Hollandalı Jaap de Hoop Scheffer'in yerini alabilecek favori aday olarak gösteriliyor. 3-4 Nisan'da Strasbourg-Kehl zirvesinde 26 üye ülke, genel sekreterlerini oy birliği ile seçecek.
Tayyip Erdoğan'ın İslamcı partisinin dış politika liderlerinden biri olan Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, ‘Muhammed karikatürleri krizi' sırasında ifade özgürlüğünü savunan Rasmussen'in takındığı tavra atıfta bulunarak, onun, Türkiye'nin ‘dini inanç ve kutsal değerlerine saygı duymayan bir adam' olduğunu belirtti.
Türkiye'nin AB'ye girişine Danimarka reddi ve Danimarka'nın Kürt bir televizyon kanalının faaliyetine izin vermesi, -ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin onayına güvenen- liberal Rasmussen'e gösterilen Türk vetosunun diğer nedenleri. Veto hakkına rağmen diğer 25 ülkenin Danimarkalı Başbakanı desteklemeleri durumunda Türkiye'nin tavrında ısrarlı olabilmesi zor gibi görünüyor. Bununla birlikte NATO merkezinde bol adaylı bir ‘B planı' seçeneği yer alıyor." (E. Villarejo/25.03)

 

 

NOT: Bu bülten, 25-26.03 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 08/06/2009 / Hit: 3,574

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı