ENGLISH
  Güncelleme: 25/05/2009

2009-03-16 AB Bülteni

2009-03-16 AB Bülteni

 

Bülten No : 034 16 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

AVUSTURYA BASINI

Wiener Zeitung: "Türkiye'ye Kötü Not": "Avrupa Parlamentosu İlerleme Raporu, Türkiye konusunda pek coşkulu bir ifade kullanmıyor. Türkiye'den sorumlu Hollandalı raportör Ria Oomeni- Riujten ‘reform sürecinin giderek yavaşladığını' kaydediyor. Diplomatlar ise açıkça, Ankara ile müzakerelerde ‘kesin bir duraklama' söz konusu olduğunu söylüyorlar.
623 parlamenterden 528'i, özellikle insan hakları konusunda endişeli. Raporda ‘işkence ve kötü muamele', ayrıca gösterilerde polisin şiddet kullandığı vaka sayısındaki artış, ifade ve basın özgürlüğünün hâlâ yeterince korunmadığı, yargının politikanın etkisi altında kalmamasının garanti edilmediği, giderek yaygınlaşan yolsuzluğa karşı geniş çaplı önlemler alınmadığı belirtiliyor. Parlamenterler ayrıca Ankara'dan Kıbrıs sorununu bir çözüme kavuşturmasını da istiyorlar." (Wolfgang Tucek/13.03)

İSVİÇRE BASINI

Basler Zeitung: "AB Türkiye'nin Reform İsteksizliğini Eleştiriyor": "AB Parlamentosu aday ülke Türkiye'den özellikle yolsuzlukla mücadele ve basın özgürlüğünün korunması konularında olmak üzere daha büyük bir reform temposu talep etti.
Strasbourg'da soldan sağa milletvekillerinin büyük çoğunluğu Ankara'nın reform isteğinin eksikliğinden üzüntü duyduklarını belirttiler." (13.03)

YUNANİSTAN BASINI

Ta Nea: "Kriz,Türkiye ve Avrupa Birliği": "Ekonomik krizin bir kurban daha vereceği anlaşılıyor: Avrupa Birliği'nin yeni üye devletlerle ve özellikle -zaten zor konumda olan- Türkiye ile genişlemesi perspektifi. Öte yandan Türkiye'nin de jeopolitik konumu açısından iki eğilim arasında kaldığı anlaşılıyor. Birinci eğilim, AB'ye tam üye olarak katılmasının önemini ortaya koyuyor. Bu çerçevede AB konularından sorumlu bakanın yaptığı son açıklama ve ‘ulusal reform programının' benimsenmesi gösterilebilir. Hedef üyelik sürecine ivme kazandırılması, fakat bu pek de mümkün görülmüyor, çünkü en azından 13 müzakere başlığı hâlâ ‘dondurulmuş' durumda. " (Panayotis Yoakimidis/13.03)

 


NOT: Bu bülten, 13-15.03 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 25/05/2009 / Hit: 3,321

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı