ENGLISH
  Güncelleme: 12/05/2009

2009-02-27 AB Bülteni

2009-02-27 AB Bülteni

 

Bülten No : 029 27 Şubat 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

AZERBAYCAN BASINI

Yeni Azerbaycan: "AB, Rusya ve Türkiye'yi ‘Doğu Ortaklığına' Davet Etti: "AB, Rusya ve Türkiye'yi, ‘Doğu Ortaklığı' programına gözlemci olarak katılmaya davet etti. Türkiye'nin söz konusu programa davet edilmesiyle ilgili açıklamada bulunan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, ‘Bu çok doğal. Türkiye'nin Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'a coğrafi yakınlığı, söz konusu daveti kaçınılmaz yapıyor.' dedi.
‘Doğu Ortaklığı' programı, AB'nin, eski Sovyetler Birliği'nin altı ülkesi; Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Ermenistan ve Beyaz Rusya ile işbirliğini öngörüyor. Beyaz Rusya'nın programda yer alıp almayacağı son ana kadar belli değildi. 23 Şubat'ta Minsk'te işbirliğiyle ilgili karar kabul edildi." (26.02)

 

ÖZBEKİSTAN BASINI

Delovoy Partner Uzbekistana: " Rusya İle Türkiye AB'nin Doğu Ortaklığı Programına Davet Edildi": "AFP, AB'nin, Rusya ile Türkiye'yi Doğu Ortaklığı Programına gözlemci olarak katılmaya davet ettiğini duyurdu.
Bu davet konusunda görüş belirten Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, NATO'nun genişlemesiyle ortaya çıkan durumun tekrarlanmasını, yani Rusya'nın her taraftan kuşatıldığı gibi görüşlerin ortaya çıkmasını istemediklerini söyledi. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daha önce söz konusu programa iştirak etme girişiminde bulunduğunu söyledi." (26.02)

 

YUNANİSTAN BASINI

Pontiki: "Türkiye'ye Boyun Eğdiler":"AB Parlamentosu Genel Kurulu, Fransız Hristiyan-Demokrat AB parlamenteri Vatanen'in, AB-NATO işbirliği kalkınmasına yarattıkları sorunlar açısından Kıbrıs ve Türkiye'yi aynı kefeye koyan raporunu -sınırlı oy çokluğuyla da olsa- onaylayarak, siyahın nasıl beyaz yapabileceğini bir kez daha gösterdi.
AB parlamenterleri, Türk ordusunun uluslararası kuralları ve BM bildirilerini ihlal ederek 34 yıldır Kıbrıs'ın bir bölümünü işgal ettiği gerçeğine değinmeden, iki ülkeyi aynı kefeye koyarak, ‘Kıbrıs-Türk sorununun AB-NATO işbirliği kalkınmasında ciddi sorunlara neden olduğunu' kabul ettiler.
Hafızaları zayıf olan AB parlamenterleri, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmadığını, dolayısıyla Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasına (AGSP) katılma hakkı bulunmadığını bilmezden gelerek, raporda Kıbrıs'ı, ‘Türkiye'nin, Avrupa ve Atlantik-ötesi ittifak açısından sahip olduğu askeri ve stratejik öneme orantılı olarak, AGSP kalkınmasına katılmasını reddetmekle' suçladılar." (26.02)

 

NOT: Bu bülten, 25-26.02.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 12/05/2009 / Hit: 3,838

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı