ENGLISH
  Güncelleme: 04/05/2009

2009-02-11 AB Bülteni

2009-02-11 AB Bülteni

 

Bülten No : 022 11 Ocak 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
 

YUNANİSTAN BASINI

Kathimerini: "Kıbrıs Sorunu Türkiye'nin Üyeliğini Engellemesin":"CHP Başkanı Deniz Baykal dün AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile yaptığı görüşmeden sonra, "Türkiye'nin Kıbrıs sorununda karşılaşması olası sorunların Türkiye-AB ilişkilerini etkilememesi gerektiğini" ifade etti.
Deniz Baykal, "Kıbrıs'taki durum nedeniyle" AB'nin yıl sonunda Türkiye'nin üyelik sürecini yeniden gözden geçirmeyeceği umudunu dile getirdi ve iki eşit topluma dayalı, yeni bir federe devletin kurulmasıyla barış temelinde uygun bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Ayrıca üyelik müzakerelerinin amacının, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği yönünde olması gerektiğini tekrarladı.
AB, Türkiye'nin Ankara Ek Protokolünü imzalamayarak, Kıbrıs uçak ve gemilerini havaalanları ve limanlarına kabul etmemesi durumunda, 2009 yılı sonunda üyelik sürecini yeniden gözden geçireceğini ifade etmişti.
Olli Rehn ise, Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde tamamen çözülmesi gerektiğini söyledi ve AB Komisyonunun Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile Kıbrıs Türk kesimi lideri Mehmet Ali Talat arasındaki müzakerelere yardımcı olacağını tekrarladı. Rehn, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin taraflar açısından çok önemli bir gelişme olacağını da sözlerine ilave etti." (10.02)

Ethnos:  "Bölgesel Süper Güç Olma Amacıyla Uygulanan Dış Politika": "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'tan olaylı ayrılışı ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e karşı kullandığı sert dil, son dönemde AK Parti Hükümetinin uyguladığı Türk dış politikasının yeniden düzenlendiğini resmileştirdi.
Başbakan Erdoğan'ın bu şekilde patlamasının nedeni ne mizacı, ne de İsrail'i ve Batı'yı hor görmesidir. Bu, daha çok Türkiye'yi bölgesel güç olarak gösterme girişimlerinin öngördüğü yeni dış politikaya dahildir.
Bu yeni sahne, kaygı içinde "Türkiye'nin AB kriterlerine uyum sağlayarak, AB'ye tam üye olacağı" tezine takılı kalan Yunanistan'ı doğrudan ilgilendirmektedir. Düşünülecek olursa, en sonunda AB ile Özel İlişki talep edecek olan Türkiye'nin ta kendisi olacaktır.
Yeniden düzenlenen bu politikanın ilham kaynağı Başbakan Erdoğan'ın üst düzey danışmanı Ahmet Davutoğlu'dur. Türkiye'nin Orta Asya'ya, Orta Doğu'ya, Afrika'ya yaptığı açılımların ardında Davutoğlu gizlidir. Gerek Kıbrıs konusunda, gerek Avrupa-Türkiye ilişkileri geniş çerçevesinde, gerekse de Kuzey Irak, Gazze Şeridi ve Ermenistan konularında atılan ince diplomatik adımları yönlendiren isim de Davutoğlu'dur." (Nikos Meletis/10.02)  

BULGARİSTAN BASINI

Standart: "Rehn Ankara'ya Destek Verdi": "Brüksel'de partisinin Avrupa Birliği Temsilciliğini açan CHP lideri Deniz Baykal, AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn ile görüştü. Rehn'in Baykal ile görüşmesinde, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine destek verdiği, Sendikalar Kanunu'nu gündeme getirdiği ve bunun sosyal politika ve istihdam faslının açılması için gerekli olduğunu belirttiği kaydedildi." (10.02)

 

NOT: Bu bülten, 10.02.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 04/05/2009 / Hit: 3,555

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı