ENGLISH
  Güncelleme: 27/02/2009

2009-01-29 AB Bülteni

2009-01-29 AB Bülteni

 

Bülten No : 017 29 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI

AP: "AB Yeni Enerji Projelerini Sundu": "Avrupa Komisyonu, doğalgaz konusunda Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için harcanmamış AB fonlarından 3.5 milyar avroyu kullanmak istiyor.
Komisyon, Hazar bölgesinden AB ülkelerine Türkiye ve Gürcistan üzerinden doğalgaz taşıyan Nabucco boru hattı gibi projeler üzerinde durulmasını önerdi.
Komisyon ayrıca 1.5 milyar avroyu, kırsal bölgelerde internet erişimi ve otoyol projelerinde kullanmayı amaçlıyor.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçen yılın bütçesinden kalan fonların, 27 ülkeli örgütün ekonomisini daha sağlam bir temele oturtmak için çeşitli altyapı projelerinde ‘önemli yatırımlar' yapmak üzere kullanılması gerektiğini söyledi." (28.01)

 

ALMANYA BASINI

Frankfurter Allgemeine Zeitung: " Stratejik Ortak Olarak": "Nabucco yaklaşık yedi yıllık bir proje ve kimi zaman bu projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şüphelere neden olmaktadır. Son zamanlarda Orta Asya'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Orta Avrupa'ya ulaştıracak olan 3300 kilometrelik Nabucco enerji nakil hattı projesinden herkes söz etmeye başladı. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan son gaz krizi, AB ve bazı AB ülkelerine, bu iki ülkenin birbirleriyle iyi geçinmelerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
Enerji ihtiyacının güvenli bir şekilde karşılanması için çeşitlilik büyük bir önem arz etmektedir, yani Nabucco gibi çeşitli ülkelerin yer aldığı bir projenin olması gerekiyor. Söz konusu projeyle ilgili son olarak Budapeşte'de bir konferans düzenlendi. AB Komisyonu projeye 200 milyon avroluk bir kaynak sağlamak istiyor." (Horst Bacia/28.01)

Der Tagesspiegel: "Yunanistan Türkiye'ye Karşı Silahlanıyor":"NATO üyeleri, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yıllardır süregelen çekişmeyi bilir. Diplomatlar iki ülke arasındaki sorunlarla ilgili olarak uzun yıllardır müzakereler yürütürler. Ancak bu zamana kadar bu sorunların çözümüne yönelik büyük bir başarı elde edilememiştir. Bu nedenle Yunanistan yeni silah sistemlerine milyarlık yatırımlarda bulunuyor. Bu arada Atina, Türkiye'nin AB üyeliği konusunu da yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor.
İki ülke Ege Denizi'ndeki Kardak kayalıkları yüzünden 1996 yılında bir savaşın eşiğine gelmişti...İki ülke arasında 1999 yılında başlayan diyalogun silahlanma yarışını sonlandırabileceği düşünülüyordu. Bu diyalog nedeniyle Yunanistan son yıllarda Ankara'nın AB üyeliğine adaylığını destekliyordu. Yunanistan, Avrupa'ya entegre olmuş bir Türkiye'nin barış yanlısı bir komşu olacağı düşüncesinden hareket ediyor.
Ancak son zamanlarda silahsızlanma umutları suya düşmüş gözüküyor. Atina'daki hükümet, devlet bütçesi çok kötü bir durumda olmasına rağmen, milyarlık silah alışverişinde bulunmayı planlıyor." (Gerd Höhler/28.01)

AVUSTURYA BASINI

Die Presse: "Doğalgaz Krizi Nabucco Boru Hattı Projesini Hızlandırıyor": "Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz ihtilafı anlaşılan Avrupa'yı öyle bir şoka uğrattı ki, bakışlar yeniden bir boru hattı inşa etme projesine çevrildi.
Nabucco planına katılacak olan ülkeler dün Macaristan'da bir araya geldi. ‘Budapeşte Sonuç Bildirgesi', projenin devam ettirilmesini ve yıl ortalarına doğru uygulamaya ilişkin ayrıntıları içeren bir anlaşmanın yapılmasını öngörüyor.
Transit ülke olarak konferansa katılan Gürcistan, destek vaadinde bulundu. Enerji ihraç eden ülkeler arasında yer alacağı söylenen Mısır da ‘Nabucco projesinde olumlu bir rol oynamak istiyor'. Nabucco'ya ancak AB ile müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi şartıyla destek vereceğini söyleyen Türkiye, önümüzdeki aylarda Nabucco'ya ilişkin bir anlaşmaya imza atmayı umuyor.
Azerbaycan, boru hattının yapımını destekleyeceğini yineledi. Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany AB'yi de destek vermeye çağırdı." (28.01)

LÜBNAN BASINI

An Nahar: "Türkiye'nin Orta Doğu Üyeliği AB Üyeliği Pahasına mı Olacak?": "Birkaç yıl öncesine kadar Avrupa Birliği konusu, Türkiye gündemini fazlaca meşgul ediyordu. Erdoğan Hükümeti ilk seçildiği dönemde, Avrupa Birliği'ne katılımın sağlanabilmesi için Birliğin siyasi kriterlerine uygun reformlar zinciri gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atmaya başladı. Avrupa Birliği, 2004 yılının sonlarına doğru Türkiye'nin üyelik müzakerelerine katılması yönünde bir karar aldı.
Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin başlamasına yönelik kararın yarattığı coşku, uzun sürmedi. Türkiye'nin üyelik müzakereleri günümüzde bazı aksaklıklar yaşıyor. Son dönemde bazı Avrupa liderleri Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımına karşı çıkan demeçler vermeye başladılar. Katılım müzakerelerinin başladığı ilk günlerde, Avrupa Birliği'ne destek yüzde 70 oranındayken, şimdi bu oran yüzde 40'a düşmüştür.
Türkiye de artık Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde yapması gereken reformları yapmakta eskisi kadar istekli görünmüyor. Avrupa Birliği Komisyonu, son iki yılda Türkiye'den uyum çalışmaları konusunda gelişmeler saptamadığından yıllık raporunda belirtebileceği olumlu bir husus bulamamıştır. " (Sinan Ülgen/28.01)


NOT: Bu bülten, 28.01.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 27/02/2009 / Hit: 4,807

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı