ENGLISH
  Güncelleme: 27/02/2009

2009-01-28 AB Bülteni

2009-01-28 AB Bülteni

 

Bülten No : 016 28 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI

Almanya'nın Sesi Radyosu: "AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Biraraya Geldi": "AB Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de bir araya geldi. Aralarında Türkiye, Ürdün, Mısır ve Filistin temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda, İsrail ve Hamas'a, bölgede ateşkesin kalıcı hale getirilmesi çağrısı yinelenirken Filistin'de siyasi uzlaşının bir an önce sağlanması istendi.
Mısır, Gazze'de devamlı ateşkesin sağlanması amacıyla Hamas ile görüşmelere başlayadursun, AB cephesi de barışa katkıda bulunmak üzere Türkiye, Mısır, Ürdün ve Filistin'in Dışişleri Bakanlarını dün Brüksel'de bir araya getirdi. Akşam saatlerinde yapılan toplantılarda AB, Filistin'e ulusal birliği sağlayacak bir hükümeti bir an önce oluşturma çağrısı yaptı. Yapılan ortak basın toplantısında AB'nin Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı, AB'nin önceliğini, ateşkesi sürekli hale getirmek ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmak olarak açıkladı." (Duygu Leloğlu/26.01)

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "27.Örnek": "Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın, Danışmanı Egemen Bağış'ı, AB üyelik süreciyle ilgili Baş müzakereci olarak ataması, uzun bir süredir aksayan reformların yeniden canlanacağı umudunun oluşmasına neden oldu. Halbuki ülkenin üyelik için yerine getirmesi gerektiği Kopenhag Kriterleri'nden henüz çok uzaklarda olduğu gayet aşikardır. Söz konusu kriterlerin yerine getirilmesinin önündeki engellerden biri de Türk Siyasi Partiler Kanunu'dur." (Michael Martens/26.01)

İNGİLTERE BASINI

Reuters: "AB Nabucco'yu Destekliyor Ancak Doğrudan Finanse Etmeyecek": "Avrupalı yetkililer bugün, Orta Asya'dan Batı Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak bir boru hattı döşeme planlarına desteklerini ifade etmekle birlikte projeyi doğrudan finanse edemeyeceklerini belirttiler.
Askıya alınan Nabucco projesi ocak ayı başında Rusya ile Ukrayna arasında çıkan ve Orta Avrupa'daki milyonlarca insanı etkileyen bir doğalgaz kesintisine neden olan anlaşmazlık yüzünden yeniden ivme kazandı.
AB'li ve Orta Asyalı yetkililer bugün 10 milyar avroluk (12.96 milyar dolar) Nabucco projesini görüşmek üzere Budapeşte'de bir araya geldiler. Proje, boru hattının Hazar havzasından, Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan yoluyla Avusturya'daki bir dağıtım merkezine ulaşmak üzere 3.300 kilometre boyunca doğalgaz pompalamasını öngörüyor. " (Balazs Koranyi/27.01) 

İSVİÇRE BASINI

Neue Zürcher Zeitung: "Nabucco Boru Hattı İçin Finansal Yardım Talep Edildi": "Türkiye'den Avusturya'ya yapımı planlanan doğalgaz boru hattının konsorsiyumu, Avrupa Yatırım Bankasından (EIB) finansal yardım talep etti. Türkiye'den Avusturya'ya uzanacak 3.400 kilometre uzunluğundaki boru hattı yılda 31 milyar metreküp gazı Batı Avrupa'ya aktaracak.
Analistlere göre, Nabucco projesi bir çıkmazda bulunuyor: Bankalar, uzun süreli sevkiyat garantisi olmadan finansal yardım yapmak istemiyor. Sevkiyatı yapacak olanlar ise, altyapı hazır olmadan kendilerini uzun süreli bağlamak istemiyorlar. Bu yüzden konsorsiyum AB'den projenin önceden finanse edilmesini ya da bankaları ve sevkiyatı yapacak olanları projenin gerçekleşebilir olduğuna inandırabilmek için garanti verilmesini talep ediyor." (27.01)

İTALYA BASINI

Il Sole 24 Ore: "Gaz..Brüksel, Hazar Denizi'ne Bakıyor": "Nabucco doğalgaz boru hattı projesi hakkında bugün ve yarın Budapeşte'de yapılacak olan ve aylardır gündemde bulunan zirve, Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni kriz ile Rus gazının Avrupa boru hatlarını kötü etkilemesi sonrasında daha da önemli hale geldi.
Türkiye'den Orta Avrupa'ya kadar uzanacak olan üç bin kilometrelik Nabucco boru hattı, ‘Ukrayna'dan geçmemek ve Rus gazını taşımamak' gibi iki avantaja sahip ama bu konu çok muammalı. Birkaç gün önce, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine bir atılım kazandırmak amacıyla Brüksel'e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, müzakerelerde olası yeni engellerin olması halinde, Türkiye'nin Nabucco için çıkarını gözden geçireceğini dile getirdi. Yani ‘Türkiye yoksa, boru hattı da yok!' " (Giorgio S. Frankel/26.01)

MISIR BASINI

El Cumhuriyye: "AB Dışişleri Bakanları Gazze'yi Görüşüyor": "Mısır, Türkiye, Ürdün ve Filistin Dışişleri Bakanlarının da katıldığı AB Dışişleri Bakanları toplantısında, ateşkes ilanından sonra Gazze'de oluşan yeni durum ele alındı. Toplantıdan önce bir Avrupalı diplomat, toplantının düzenlenmesindeki amacın, bölgede barışı sağlama mekanizmalarının saptanması olduğunu söyledi.
El Cezire televizyonu, Türkiye Dışişleri Bakanı Babacan'ın bu toplantıya katılarak, Türkiye'nin Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması, geçitlerin açılması ve ablukanın kaldırılması ile ilgili planlarını aktaracağını belirtti. Televizyon kanalı ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın Filistin hükümeti ve Gazze halkının onayı olmadığı sürece, silah kaçakçılığını durdurmak için Türkiye'nin Gazze'ye gözlemci göndermeyeceğine ve bölgeye sivil gözlemcilerin gönderilmesi konusunu vurguladığına işaret etti.
Erdoğan ayrıca AB'yi, ablukanın kaldırılması talebi ile Gazze'ye silah kaçakçılığı gözlemciliği talebini denge içinde tutmaya davet etti." (26.01)

RUSYA BASINI

Novoe Vremya: "AB'nin, Türkiye'nin Çıkarlarını Göz Önünde Bulundurması Gerekecek": "AB'nin, Avrupa'nın enerji güvenliğinin artırılmasına yönelik olan ‘Nabucco' doğalgaz boru hattının gerçekleştirilmesi konusunda Türkiye'nin çıkarlarını göz önünde bulundurması gerekecek.
Orta Asya-Kafkaslar Enstitüsü Araştırma Müdürü Svante Cornell, Trend Ajansı'na yaptığı açıklamada, ‘AB, Nabucco boru hattını gerçekleştirmek istiyorsa, Türkiye'nin enerji güvenliği sorununu çözümlemeli, aynı zamanda adı geçen ülkeyle ilişkilerindeki politik anlaşmazlıkları ortadan kaldırmalı' dedi.
Türk basınının yaptığı habere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti sırasında, AB'nin, Türkiye ile müzakerelerde enerji konusunu görüşmemesi halinde, ülkesinin, Nabucco ile ilgili tutumunu gözden geçireceğini söyledi." (27.01)

YUNANİSTAN BASINI

Apoyevmatini: "Dora Bakoyanni'nin,Türkiye'nin AB Süreci İle İlgili Açıklaması": "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Yunanistan, Türk-Yunan ilişkilerinin düzelmesi yönünde her türlü çabayı sarf etmeye kararlıdır. Ancak 2008 yılı boyunca Ege'deki Türk tahriklerinin artması, bu çabalara engel oldu" dedi. Avrupa Çalışmaları Merkezinde yaptığı konuşmada,Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecinden yana olduğunu,ancak Ankara'nın üstlendiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Bakoyanni, Türkiye'nin; demokratik sistemin yerleşmesi, azınlık haklarına saygı, dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü konuları yönündeki çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini söyledi. " (Teti Sarandopulu/27.01)

SKY TV: "Ankara'da İyimserlik Rüzgârı": "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki AB yetkilileriyle iki günlük görüşmesinden sonra Ankara'ya döndü. Erdoğan'ın başlıca amacı, ülkesinin AB üyeliğiyle ilgili müzakerelere yeni bir ivme kazandırmaktı. İki tarafın ortak stratejik çıkarları, gelecekle ilgili bir iyimserliğe imkan veriyor.
Türkiye'nin AB'ye üye olma çabaları, son zamanlarda ciddi engellerle karşılaşıyor. Bunun bir nedeni de, AB'nin Türkiye'den istediği ülke içi reformların büyük gecikme içinde olmasıdır. Bu nedenle Erdoğan'ın ziyareti, Ankara-Brüksel ilişkileri için yeni başlangıç olarak kabul edildi." (Dimitris Thomas/27.01)

Ethnos: "AB ile Ankara'dan Toplu Ateş": "Ülkemiz dış politikası tüm cephelerde bir saldırı fırtınasına uğramış durumda. Bu fırtına sadece Türkiye'den değil, AB'den de geliyor. Çeşitli çevreler Yunanistan'ın 2008 yılında dış politika alanında kazandıklarını kaybetmesini amaçlıyor. Başbakan Kostas Karamanlis'in başarılı olduğu bir alan varsa o da dış politikaydı; girişimleri (EYCM'nin NATO üyeliğine veto, Rusya ile daha yakın enerji işbirliği) hemen bütün Yunan halkı tarafından olumlu karşılandı." (Yorgos Delastik/26.01)

 

NOT: Bu bülten, 26-28.01.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 27/02/2009 / Hit: 5,242

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı