ENGLISH
  Güncelleme: 19/02/2009

2009-01-23 AB Bülteni

2009-01-23 AB Bülteni

Bülten No : 014 23 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

Berliner Umschau: "Budapeşte'de Nabucco İle İlgili Bir Buluşma Gerçekleşecek": " Budapeşte'de, 27 Ocak'ta gaz boru hattı projesi Nabucco'ya dahil olan ülkelerden üst düzey yetkililerin katılacağı bir buluşma gerçekleşecek. Ria Novosti'nin Brüksel'deki diplomatik kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, buluşmaya AB'nin üst düzey yetkilileri de katılacak.
Projede, Orta Asya ve Hazar denizindeki gazın Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Avusturya'dan Avrupa'ya aktarılması öngörülüyor. Yapılacak boru hattı, önceden inşa edilmiş Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattının devamını oluşturacak." (22.01)

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Nabucco'nun Sıkıştığı Yer":"Yarım ağızla yapılan tehdidin hemen sonrasında geniş bir tekzipte bulunuldu. Türkiye'nin Başbakanı Erdoğan, pazartesi günü Brüksel'de yaptığı bir açıklamada, AB, 2005 yılının ekim ayında başlayan üyelik müzakereleriyle ilgili olarak enerji konusundaki müzakere başlığını şayet görüşmeye açmaz ise, Ankara'nın Nabucco enerji nakil hattının inşası ile ilgili destekleyeceği tutumunu yeniden gözden geçireceği ifadesinde bulundu. Bu uyarı niteliğindeki açıklamanın ardından AB Komisyonu Başkanı Barroso ile görüşüldükten sonra en azından retorik anlamda da olsa, bu uyarı geri çekildi ve Başbakan Erdoğan'ın Nabucco'yu bir silah olarak kullanmayacaklarını, projeyi tam anlamıyla ve kesintisiz desteklediklerini belirttiği açıklandı.
AB'nin gerçekleşmesini istediği bu projeyle ilgili Türk siyasetçileri nasıl bir açıklama yaparlarsa yapsınlar, projenin çıkış noktası konusunda bir değişiklik olmayacaktır. Şöyle ki, AB ancak Türkiye ile ortaklığını geliştirebildiği takdirde, Rusya'nın doğalgazından ve Ukrayna'nın transit ülke olması durumundan daha az bağımlı hale gelebilecektir. Bu durumu bir Türk diplomatı şöyle özetliyor: "Rusya'nın dışında en büyük gaz rezervleri Hazar Denizi kıyısındaki ülkelerde bulunmaktadır, bu yüzden Moskova'yı işin içine katmadan bu rezervlerin Avrupa'ya ulaştırılması isteniyorsa, zaten coğrafi nedenlerden ötürü de Ankara'dan vazgeçmek mümkün gözükmemektedir." (Michael Martens/22.01)

News-ADHOC: "Hermann:Türkiye'nin AB Üyeliği Konusunda Halk Oylamasına Gidilmelidir": "Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Avrupa Birliğinin önemli kararlarına halkın daha güçlü bir şekilde dahil edilmesiyle ilgili tartışmayı daha da ileri taşımak istiyor. Çarşamba günü Münih'te açıklama yapan Herrmann, Alman halkının, örneğin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda oylamaya gidebilmesi gerektiğini vurguladı ve CSU'nun bu tutumunu, kardeş parti CDU'nun farklı bir görüşte olma tehlikesine karşı bile savunacağını söyledi.
Önümüzdeki haftalarda konuyla ilgili somut bir öneri getireceğini de söyleyen Herrmann, aynı zamanda CSU'nun Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı olduğunu bir kez daha vurguladı ve partisinin önümüzdeki seçim kampanyasında bu net çizgisini sürdüreceğini kaydetti." (22.01)

 

BELÇİKA BASINI

De Morgen: " Boru Hattı Karşılığında AB Üyeliği": " AB'ye üyelik müzakerelerindeki engeller devam edecek olursa Ankara, Türkiye üzerinden geçecek doğalgaz boru hattı projesi konusundaki tutumunu yeniden gözden geçirecek. Nabucco boru hattı, Avrupa'yı Rusya'ya bağımlı olmaktan kurtaracak.
Türkiye Başbakanı uzun bir sessizlikten sonra AB üyelik müzakerelerinin yeniden başlaması için Brüksel'e geldi.
Türk Başbakan, Barroso ile görüşmesinden önce "al gülüm, ver gülüm" tutumunu ortaya koymuştu. Söylediğine göre, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardı. Kıbrıs vetosunun üyelik müzakerelerinde enerji konusundaki başlığı engellemesine duyduğu öfkeyi dile getirdi. Kıbrıs, Akdeniz'de petrol arama konusunda Ankara ile anlaşmazlık yaşıyor. Başbakan gerekirse Nabucco projesini yeniden değerlendirilebileceğini açıkladı." (Ayfer Erkul/22.01)

 

FRANSA BASINI

Le Monde: "Erdoğan'ın Brüksel Ziyareti... Ankara AB'ye Katılım Müzakerelerini Güç Bir Durumdan Kurtarmaya Çalışıyor": " Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Avrupa Birliğine katılım müzakerelerini canlandırmak ve zaten bir duraklama dönemine giren sürecin kötüye gitmesini engellemek üzere yaptığı üç günlük Brüksel ziyaretini 20 Ocak Salı günü tamamladı.
2005 yılının sonunda başlatılan müzakereler zaman içerisinde sürüncemeye girerken, taraflar arasında da şüphecilik artmaya başladı. Şu an için 35 başlıktan sadece 10'u açılarak, sadece bir tanesi kapatıldı. Avrupalılar, ılımlı İslamcı hükümetin uzun sürmesi beklenen AB'ye katılım hedefi çerçevesinde başlattıkları reformlarının ritmini sorguluyor. Karşılarında ise Başbakan Erdoğan, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Hristiyan Demokratların da bulunduğu bir grup Avrupa liderinin bu süreci geciktirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarından şüpheleniyor." (Philippe Ricard/22.01)

 

KIBRIS RUM BASINI

Simerini: "Türkiye'nin İlerlemesi": "Kitas, holiganizm ve tarihin çarpıtılması ile meşgul olduğumuz bu zamanda, Tayyip Erdoğan ve Türkiye ilerliyor. Bölgede egemen roller üstleniyorlar, bölgesel krizlerde ve çatışmalarda arabuluculuk yapıyorlar ve şartlarını AB'ye empoze etmeye çalışıyorlar.
AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze krizinde ve Kosova mücadelesinde oynadığı öncü rol için Türkiye'yi övüyor ve Türkiye'nin AB'ye katılımını destekleyenlerin arttığı yönünde açıklamada bulunuyor.
Arap ülkelerinde, Filistinliler, Erdoğan'ın portresi ile gösteriler yapıyorlar, genel olarak Türkiye kabuğundan çıkıyor ve bölgede barış ve istikrar faktörü rolünü talep ediyor.
Türkiye'nin; Kıbrıs'ın işgali, Kıbrıs konusuna ilişkin görüşmelerdeki uzlaşmaz tutumu ve Ege'deki kışkırtmaları tabloda herhangi bir kusur yaratmıyor ve yapmacıklığını bozmuyor." (22.01)

 

NOT: Bu bülten, 22.01.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 19/02/2009 / Hit: 2,942

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı