ENGLISH
  Güncelleme: 27/01/2009

2009-01-14 AB Bülteni

2009-01-14 AB Bülteni

 

Bülten No : 007 14 Ocak 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

Die Tageszeitung: "Türkiye, AB Üyeliği İçin Yeni Bir Baş Müzakereci Atadı": "Türkiye uzun yıllar süren çekişmelerden sonra nihayet ilk defa Avrupa işlerinden sorumlu bir Bakana sahip oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Egemen Bağış, Türkiye'nin AB üyeliği konularında baş müzakereci olarak atandı. Bu görevi 2005 yılından beri Dışişleri Bakanı Ali Babacan layıkıyla yerine getirmeye çalışıyordu.
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine geçici üye olması sonrasında Ali Babacan'ın AB işleriyle yeterince uğraşamayacağı düşünülüyor. Başbakan, bu göreve Egemen Bağış'ı atayarak AB sürecine yeni bir ivme kazandırmayı düşünüyor." (Jürgen Gottschlich/13.01)

 

İNGİLTERE BASINI

Reuters: "Yeni Baş Müzakereci: Türkiye AB'ye Katılmaya Kararlı": "Türkiye'nin yeni Avrupa Birliği Baş müzakerecisi, ülkesinin Birliğe katılmaktaki kararlığını belirtti, ancak Brüksel'in bu konuya bir çözüm getirmesi ve Türkiye'ye de diğer adaylara gösterdiği tutumu göstermesi gerektiğini söyledi.
Görevine yeni atanan Egemen Bağış, Türkiye'nin üyelik girişimi için belirleyici olacak yılın başında ve Ankara, AB'nin reformları hızlandırması baskısı ve taahhüdü ile ilgili şüpheleriyle karşı karşıyayken, Brüksel'e yapacağı ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik edecek.
Bağış, İstanbul'da bir konferansta, ‘Önümüzde zorlu bir yol var. Ancak sonunda müzakereleri tamamlamaya kararlıyız, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye, Avrupa'nın hasta adamı değil, Avrupa Birliği'nin saygın bir üyesi olacaktır' dedi.
Bağış, AB ilişkilerinden sorumlu bir devlet bakanlığının kurulmasının, Türkiye'nin devlet televizyonunda Kürtçe bir kanal açılmasının ve ulusal reform programının, Türkiye'nin Brüksel'in taleplerini karşılamaya kararlılığını gösterdiğini söyledi.
Bağış, "AB tarafında da aynı kararlılığı görmek istiyoruz. Daha önceki adaylar için belli koşullar belirlenmişti, biz de aynı koşulları bekliyoruz" dedi." (Alexandra Hudson/13.01)

 

YUNANİSTAN BASINI

Ethnos: "Ankara-AB Nihai Müzakeresinden Önce Türklerin Ege'de Oldubitti Planı" "Ankara'nın son aylarda Ege'deki uygulamalarının temel hedefinin sıcak olay tehditleriyle Ege'de oldubittiler yaratmak ve Kıbrıs ile Türk-Yunan konuları bağlamında AB yönündeki tüm yükümlülüklerinin tamamen kaldırılması olduğu anlaşılıyor.
Bazen gri bölgeler teorisini bazen de adaların tam egemenlik haklarına karşı itirazlar öne sürerek Türkiye, Atina'nın dayanıklılığını sınavdan geçirmeye çalışıyor. 1996 yılında Kardak'taki gibi sıcak olay yaratmaya yönelik şantaj ortamı dahi yaratıyor.
Eşek ve Bulamaç adaları hedefli saldırı faaliyetleri tamamen gri bölge politikası çerçevesindeki uygulamalardır.
Türkiye bu iki adanın Yunanistan'a ait olmadığını öne sürerek ‘Türk karasularının ve hava sahasının' ihlal edildiği yönündeki iddialarını boşuna ortaya atmıyor. Türkiye'deki kurulu düzen ve Başbakan Erdoğan yakın gelecekte çıkarlarına hizmet etmeyecek reformları yapmakta acele etmiyorlar. Türkiye'deki bütün iktidar kutupları ülkelerinin herhangi bir reform yapmadan olduğu gibi AB üyesi olma hakkına sahip olduğuna, AB dünya gücü olmak istediğine göre bu büyük Müslüman ülkeyi bünyesine katmak zorunda olduğuna inanıyorlar. En azından yakın bir gelecek için AB üyeliği perspektifinin uzaklaşmasıyla, Türkiye'yi, özellikle Ege ve Kıbrıs'ı hedefleyen politikasını değiştirmeye zorlayacak herhangi bir mekanizma da yok.
AB ile Türkiye arasında özel ilişki zaman geçtikçe daha çok tercih edilmeye başlandı ve sonuçta Türkiye'nin hem siyasi hem de askeri düzeni için belki de daha olumlu. Paris ve Berlin ile nihai bir pazarlık masasında Ankara, Türk-Yunan ve Kıbrıs konuları yükünü beraberinde taşımak istemiyor." (Nikos Meletis /13.01

 

NOT: Bu bülten, 13.01.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 27/01/2009 / Hit: 2,676

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı