ENGLISH
  Güncelleme: 04/12/2008

2008-11-28 AB Bülteni

2008-11-28 AB Bülteni

 

Bülten No : 145 28 Kasım 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI
AP:
"Ticari Anlaşmazlık Türkiye'nin AB'ye Katılma Hevesini Kırıyor": Ticari bir anlaşmazlık Türkiye'nin AB'ye katılmak konusunda zaten azalmaya yüz tutmuş isteğini daha da azaltıyor. Az bilinen madenlerin ihracatı üzerindeki AB kısıtlamaları hiç beklenmedik bir siyasi boyut kazanmaya başladı. Ankara, Türkiye'nin bor minerali ihracatını azaltacak bir AB yönergesini geri çevirmesi için Dünya Ticaret Örgütüne (WTO) başvurmaya hazırlanıyor. Ancak ekonomik ağırlığı oldukça sınırlı olsa da bu konu şimdilerde Avrupa'nın Türkiye'yi önemsediğini gösteren bir örnek olarak siyasi çıkarlar açısından öne çıkıyor. Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri reformlar ve Kıbrıs meselesinin çözümündeki gecikme ve bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye'nin üyeliğine muhalefetleri nedeniyle zaten yavaşlamış durumda. Ticari anlaşmazlığın ekonomik etkisi bir yana bu mesele Türkiye'de kırılma noktasına gelen AB karşıtlığını körüklemesiyle dikkatleri çekiyor." (27.11/Selcan Hacaoğlu)

AP: "Macaristan, Nabucco Anlaşması Konusunda Ümitli": Macaristan Başbakanı bugün, Kafkaslardan Batı piyasalarına doğal gaz nakli için planlanan bir boru hattıyla ilgili olan ve yarıda kesilen görüşmelere yakında hem de sorunsuzca yeniden başlanacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi. Söz konusu görüşmeler, Türkiye, Nabucco boru hattından geçecek doğal gazın yüzde 15'i üzerinde hak sahibi olmak isteyince kesilmişti. AB, Türkiye'nin normal geçiş ücreti ödemesi gerektiği görüşünde. Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany bugün basına Türkiye'nin konuyla ilgili tavrını değerlendirirken de ‘sorumlu ve esnek' ifadesini kullandı. Gyurcsany, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından katıldıkları ortak basın konferansında bir anlaşmanın imzalanacağından umutlu olduğunu da ifade etti. Nabucco boru hattı, AB'nin Rusya'ya bağımlılığını azaltmak amacıyla gündeme geldi. Hattın, Hazar Denizi'nden başlayıp Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaşması planlanıyor." (27.11)

 

YUNANİSTAN BASINI
İN.GR:
"Papulyas: Kıbrıs Sorununun Çözüm Anahtarı Ankara'nın Elinde" : "Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Atina'ya resmi ziyarette bulunan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara'nın elinde olduğunu belirtti. Papulyas, ‘Türkiye'nin -AB'ye katılmak istiyorsa-, AB'yi oluşturan, fakat adanın bugünkü durumuyla kesinlikle uyuşmayan ilkelerle uyumlu çıkarlarını farklı şekilde belirlemesi gerektiğini düşünüyorum' dedi. Papulyas, Türk işgalinin, uluslararası hukukunun, BM yasasının ve insan haklarının ağır bir şekilde ihlalini oluşturduğunu ve AB'ye ciddi bir hakaret teşkil ettiğini vurguladı." (27.11)

 

NOT: Bu bülten, 27 Kasım 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 04/12/2008 / Hit: 3,332

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı