ENGLISH
  Güncelleme: 10/10/2008

2008-09-18 AB Bülteni

2008-09-18 AB Bülteni

 

Bülten No : 112 18 Eylül 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

AVUSTURYA BASINI:
Die Presse:
"Avusturya ile Türkiye Arasındaki Gönülsüz İlişki" : "Avrupa barometresi anketine göre, Avusturyalıların yüzde 95'i Türkiye'nin Birliğe alınmasına karşı. Başka hiçbir AB ülkesinde hava bu kadar kötü değil. Yenel'in, CD-Rom girişimi ile ortadan kaldırmaya çalıştığı karşılıklı çekinceler, siyasi yakınlaşma sürecinin ne kadar çıkmaza girdiğini gösteriyor. Türkiye'de de önceleri AB yanlısı olan hava giderek yerini düş kırıklığına bıraktı. Bunun sonucu, Avrupa'ya siyasi yakınlaşma konusunda da hiçbir ilerleme yok. Örneğin, Kıbrıs: Türkiye'nin, AB'ye katılımını adanın yeniden birleşmesi yolunda kullanma teşebbüsü şimdilik başarısızlıkla sonuçlandı. Örneğin, hukuk devleti: AB'nin Türkiye'den istediği özgürlük hakları ve yasalar konularındaki reformlar yarı yolda kaldı. Bu konuda da dinamizm yerine her iki tarafta da yalnız hayal kırıklığı görülüyor. Kişisel olsun, siyasi olsun karşılıklı tüm ilişkilerde gönülsüzlük hakim. Birlikte değil, yan yana yaşanıyor. Türkiye'deki hükümet çevreleri ‘Avusturya ve Fransa sonunda AB'ye katılımımızı engelleyecekse, reformlarla niye uğraşalım?' diyor. Avusturya halkı ise, ‘Bizim dilimizi bile öğrenmek istemezlerse, biz niye çaba harcayalım?' diyor. Bu aynı sorunun iki ayrı boyutu." (Wolfgang Böhm, 17/09)

 

FRANSA BASINI:
AFP: "Türkiye'nin Üyeliği... Erdoğan AB'yi Ayak Sürümekle Suçladı": "Türk basınında bugün yayımlanan açıklamalarına göre Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ni, Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğine ilişkin dosyada ayak sürümek ve ülkesinin motivasyonunu ‘kırmakla' suçladı. Yabancı diplomatlarla akşam yemeği sırasında konuşan Erdoğan, müzakerelerin ritminden şikayet etti. Yüksek tirajlı Milliyet gazetesine göre Başbakan Erdoğan, ‘Türkiye kararlılığını ve sebatını ortaya koydukça Avrupa tarafı coşkumuzu ve motivasyonumuzu kıran uygulamalar ve açıklamalarla tepki gösterdi' dedi. Erdoğan, ‘AB bizi bir yük olarak görüyorsa bunu söylemesi gerekir' vurgulamasını yaparak, ‘Şayet durum böyle ise Türkiye'ye kapıyı açmaya girişmek zorunda değilsiniz' eklemesini yaptı. Türkiye ile şu ana kadar 35 müzakere başlığından sekizi açıldı. Türk hükümeti, AB bünyesinde olduğu kadar ülke içinde de, AB'ye üyeliği amaçlayan görüşmelerin ilerlemesi için gerekli reformların hızını yavaşlatmakla eleştiriliyor." (17/09)

 

HIRVATİSTAN BASINI:
HRT: "Türkiye Anayasası Değişecek mi?" : "AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, düzenli siyasi diyalog çerçevesinde Türk yetkililerle bir araya geldi. Türkiye'nin nasıl bir ülke konumuna geldiğini yansıtmak, vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini pekiştirmek amacıyla Türk Anayasası'nı da çağdaşlaştırmanın artık zamanı geldiğini ifade eden Rehn, yıllardır bu ülkede devam eden siyasi krizlerin bu şekilde yok edilebileceğini vurguladı. Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB'ye tam üye olma hedefini yerine getirme doğrultusunda Ankara'nın reform programını uygulamaya devam ettiğini, ancak bu sürecin tamamlanabilmesi için AB'nin desteğine de kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Babacan, Fransa'nın görüşmeleri bloke ettiği iki fasıldan da söz ederek, Türkiye'nin ‘Ekonomi ve Para Birliği' ve ‘Eğitim ve Kültür' fasıllarını açmaya hazır olduğunu, ancak oyunun içinde bunu engelleyen bazı siyasi çıkarların da bulunduğunu açıkladı." (17/09)

 

İNGİLTERE BASINI:
Reuters: "AB Boru Hatları Konusunda Yeni Seçeneklere Açık Olmalı" : "ABD'nin AB temsilcisi bugün, Birliğin, Türkiye'den başlatılması planlanan Nabucco boru hattının rotası veya gazın Hazar Denizi'nden hangi yolla nakledileceği gibi konularda yeni fikirlere açık olması gerektiğini söyledi. AB'nin gözünde, doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı kırmanın bir yolu olan Nabucco boru hattının geliştirilmesi, Rusya'nın Gürcistan'ı işgalinden sonra Batı ile gerginlik yaşadığı geçen aydan beri daha da aciliyet kazandı. Türkiye ve Hazar Bölgesine yaptığı ziyaretten henüz dönmüş olan ABD temsilcisi C. Boyden Gray, Türkiye'nin, Hazar doğalgazına erişim açısından vazgeçilmez bir bağlantı olduğunu, ancak Avrupa'ya uzanacak başka hatların daha çabuk geliştirilebileceğini belirtti. Reuters'e verdiği demeçte temsilci Gray, ‘Nabucco'yu, bir proje değil de bir metafor olarak düşünebilirsiniz. (...) Boru hattını döşeyecek olanlara söz hakkı tanırsak, onlar bize, neyin en iyisi olduğunu söyleyeceklerdir. (...) Bırakın da borunun nereden geçeceğine veya ne kadar büyük olacağına onlar karar versinler' dedi. Planlanan Nabucco rotasına alternatifler arasında, gazın sıvılaştırılmış halde taşınması veya Yunanistan-Türkiye boru hattından pompalanması da var. Gray, ‘Geliştirilip Batı ile bağlantı noktalarının artırılması halinde gazın, Türkiye'nin mevcut boru hattı ağından taşınması da düşünülüyor, (...) Bunu yapmanın bir tek yolu yok' diye konuştu. Gazı, Türkiye-Yunanistan boru hattına bağlanacak Yeni Avrupa Nakil Sistemi (NETS) projesi gibi Azerbaycan ve Türkmenistan'dan Avrupa'ya ulaştırmanın değişik yolları da son haftalarda oldukça destek gördü. Analistler, Türkiye'nin, boru hattında gaz ticareti yapma haklarını ve transit ücretlerini artırmak için pazarlık masasında ayak dirediğini söylüyorlar. Ancak Türkiye temmuz ayında, birkaç ay içinde anlaşmaya varılacağı beklentisini beyan etmişti. Türkiye'nin güvenilir bir transit devleti olması, Irak gazı elverişli olduğunda AB'ye de faydalı olacaktır. Zira, Irak AB'ye iki üç yıl içinde Akkas doğalgaz sahasından 5 milyar metreküp gaz temin edeceğine söz verdi. Gray, ‘Herkes Irak'ı çok yakından izliyor, (...) Türkler, şiddetin dinmeye yüz tuttuğu şu günlerde Irak konusunda çok daha umutlu, biz de bu gelişmeleri çok yakından izliyoruz' dedi." (Pete Harrison , 17/09)

 

NOT: Bu bülten, 17 Eylül 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 10/10/2008 / Hit: 2,934

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı