ENGLISH
  Güncelleme: 31/05/2012

Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Programı

Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Programı

 47/G/ENT/CIP/12/E/N02S005

Ülkemizde genel koordinasyonunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programı (CIP) - Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP)kapsamında  “Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Programı” duyurulmuştur.

Bu çağrının genel amacı AB düzeyinde kurumsal sosyal sorumluluk alanında iyi uygulamalara ilişkin farkındalığın artırılması ve söz konusu uygulamaların paylaşılmasının sağlanmasıdır. Programın özel amacı ise ortak bir Avrupa çerçevesinde koordine edilen ulusal kurumsal sosyal sorumluluk ödül programlarının desteklenmesidir. Bu kapsamda, ödül programlarının bulunmadığı ülkelerde yeni programlar oluşturulabilecek ve var olan ulusal ödül programlarına yeni bir Avrupa boyutu kazandırılabilecektir.

Genel bir Avrupa çerçevesinde ulusal ödül programlarının organizatörleri; programları belirli ulusal koşullar ve önceliklere göre uyarlama imkanına sahip olacaktır. Bu proje teklif çağrısı kapsamında eş finansmanı sağlanan ulusal ödül programları aşağıda yer alan temel unsurları içermelidir.

1- Konu: Ödül programlarının genel konusu “Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Ortaklık, İnovasyon ve Etki”dir. Genel konu çerçevesinde yer aldığı takdirde ulusal ödül programları için daha ayrıntılı bir konu belirlenebilir.

2- Ortaklıklar: Ulusal ödüller bir işletme ve en az bir iş dışı paydaş (Örneğin: bir grup müşteri, STK veya Kamu otoritesi) ile kurulan ortaklıklara yönelik olmalıdır. Ödüller yalnızca tek bir işletmeye yönelik olmamalıdır. Ortaklıkların resmi veya kompleks bir yapıya sahip olması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. KOBİ’ler söz konusu olduğunda, anılan ortaklıklar muhtemelen resmi olmayacaktır. Kurumsal sosyal sorumluluğa dair yeni ve gelişen yaklaşımlara ilişkin farkındalığın sağlanması amacıyla, ortaklıkların son 5 yıl içinde kurulmuş olması gerekmektedir.

3- Çok paydaşlı jüri: Her bir ulusal ödülü düzenleyen jüri, iş ve iş dışı örgüt temsilcilerinden oluşan çok paydaşlı bir yapı biçiminde olmalıdır.

4- Kategoriler: Ulusal ödül programları; biri KOBİ’leri içeren, diğeri ise büyük işletmeleri içeren ortaklıklar olmak üzere en az 2 kategoriye sahip olmalıdır. Ulusal ödül programları istedikleri takdirde ek kategoriler belirleyebilir. Her bir ulusal ödül programı için yalnızca iki kazanan ortaklık Avrupa ödül törenine davet edilecektir.

5- Kriter: Ulusal ödül programları; ortaklıkların söz konusu işletmelere ve topluma sağladığı pozitif etkiler ile ilgili bir ödül kriteri içermelidir. Bu durum, Avrupa Komisyonu’nun son bildirisinde ortaya konulan kurumsal sosyal sorumluluğa dair modern yaklaşımlar ile uyumludur. Ancak, ulusal ödül törenleri ihtiyaç duyulması halinde ek kriterler kullanabilir.

6- Ulusal otoritelerle koordinasyon: Ulusal ödül programları; kurumsal sosyal sorumluluğun geliştirilmesine yönelik politikalardan sorumlu olan ulusal otoritelerle mümkün olduğunca birlikte koordine edilmelidir. Ancak bazı ülkelerde bu mümkün olmayabilir; mesela, kurumsal sosyal sorumluluktan sorumlu olan bir kamu otoritesi bulunmayabilir. Tekliflerde; kapsanan her ülkede ulusal otoritelerle koordinasyonun nasıl sağlanacağı açıklanmalıdır.

7- Duplikasyondan kaçınma: Bu proje teklif çağrısı kapsamında eş finansmanı sağlanan ulusal ödül programları; ulusal düzeyde esaslı ve genel kabul görmüş var olan girişimlerin tekrarı niteliğinde olmamalıdır. Tekliflerde; bunun nasıl sağlanacağı açıklanmalıdır.

Bu proje teklif çağrısı sonucunda Avrupa Komisyonu tarafından yalnızca tek hibe sağlanması öngörülmektedir. Söz konusu hibe; mümkün olduğunca çok sayıda EIP katılımcı ülkesinde ulusal ödül programlarını destekleyecek ve koordine edecek bir organizasyona sağlanacaktır. Haziran 2013 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından ulusal ödül programlarının kazananları için bir Avrupa Ödül Töreni düzenlenecektir.

Teklif çağrısı kapsamında maksimum 800.000 Avro hibe desteği verilecek olup 1 projeye destek verilecektir.

Başvuranlar ortaklardan oluşan uluslararası bir konsorsiyum halinde veya bireysel olarak hareket edebilir. Aşağıdaki kuruluşlar bu teklif çağrısına başvuruda bulunabilir.

 *  İşveren Dernekleri/ iş örgütleri/ iş ağları

 *  Bireysel, özel veya kamu şirketleri

 *  STK’lar

 *  Kamu otoriteleri

Başvuruların Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasında yer alan EPSS sistemi aracılığıyla elektronik ortamda sunulacağı hibe programının son başvuru tarihi 27 Temmuz 2012’dir.

Teklif çağrısıyla ilgili detaylı bilgi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Başvuruların yapılacağı Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Güncelleme: 31/05/2012 / Hit: 9,525

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı