ENGLISH
  Güncelleme: 15/05/2013

Eko-İnovasyon Pilot Projeler ve Piyasa İhtiyaçlarına Cevap Veren Projeler Teklif Çağrısı

Hibe Programının Adı: Eko-İnovasyon Pilot Projeler ve Piyasa İhtiyaçlarına Cevap Veren Projeler Teklif Çağrısı

Kapsamı: Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı – Girişimcilik ve Yenilik Programı (CIP – EIP)

Yürütücü Kurum: Rekabet Edebilirlik ve Yenilik İcra Ajansı (Avrupa Komisyonu)

Toplam Bütçe: 31.585.000 € (Başvuran projelerin toplam uygun maliyetlerinin %50’sine kadar hibe verilecektir.)

Kimler Faydalanabilir: Başvurular bir ya da daha fazla sayıda tüzel kişilik tarafından yapılabilir. Başvuranların tümü, kamu sektörü ya da özel sektör ayrımı yapılmaksızın, Avrupa Birliği üye devletlerinin topraklarında yerleşik tüzel kişiler olmalıdır (program aday ülkelere de açıktır). Gerçek kişiler eko-inovasyon girişimine başvuramaz.

Genel Amaç: Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı kapsamındaki Eko-İnovasyon; “sürdürülebilir gelişme hedefine ulaşma amacı güden her türlü kayda değer yenilikçiliği” kapsar. Bunu yaparken; çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek hedeflenmekte, enerji de dâhil olmak üzere doğal kaynakların daha verimli ve sorumlu bir şekilde kullanılması amaçlanmaktadır. CIP Eko-inovasyon; eko-yenilikçi tekniklerin, ürünlerin, hizmetlerin ya da uygulamaların gerçekleştirildiği piyasaya ilk kez sunulacak ve piyasanın ihtiyaçlarına yanıt veren projeler desteklenecektir. Bu projeler teknik açıdan başarılı addedilmekle birlikte mevcut birtakım artık riskler sebebiyle henüz piyasaya girmemiş projelerdir.

Özel Amaç ve Destekler: Eko-İnovasyon kapsamında belirlenen öncelikli alanlar ise şunlardır:


  • * Materyal Geri Dönüşümü
  • örn. ”Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan ya da malzemelerin geri dönüştürülmesini kolaylaştıran yenilikçi ürünler, uluslararası ürün standartlarını karşılayan ürünler, ileri tasarım gereksinimleri ve yüksek kalitede tüketici ihtiyaçları”
    • * Sürdürülebilir İnşaat Ürünleri
    • örn. “Doğal kaynakların tüketimini, karbon oluşumunu ve yan mamul atıklarını azaltan inşaat ürünleri ve ilgili süreçler. Daha çok çevreye duyarlı inşaat malzemeleri kullanımını, biyolojik tabanlı malzemelerin kullanılması”
      • * Yiyecek&İçecek Sektörü
      • örn. “Yiyecek ve içecek tüketiminin çevre üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefleyen, daha temiz ve yenilikçi ürünler, süreçler ve hizmetler (örneğin; etiketleme ya da paketleme, dağıtım ve satın alım kararları gibi lojistik hizmetler)”
        • * Su
        • örn. “Kaynakların ve kimyasalların daha az kullanımı, atık sudan besin gibi kaynakların yeniden elde edilmesi gibi daha verimli ve çevreyi daha az etkileyecek çözümler ile su ve atık su arıtımı”
          • * Yeşil İşletmeler
          • örn. “Malzemelerin, çevreye etkiyi azaltan ve daha çok kaynak verimliliği sağlayan; kıt malzemeleri daha az kullanan ve ikincil hammaddeleri daha çok kullanan yenilikçi ürünler ile ikame edilmesi. İkame ürün veya üretim süreci olabilir”

Başvuru Yeri: http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/

Uygulama Süresi: Azami olarak 36 ay

Son Başvuru Tarihi: 5 Eylül 2013

Ayrıntılı Bilgi: https://www.sanayi.gov.tr/Files/Documents/2013-eko-inovasyon-turkce-514201335746PM.pdf


Güncelleme: 15/05/2013 / Hit: 18,390

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı