ENGLISH
  Güncelleme: 25/03/2008

2008-02-25 AB Bülteni

2008-02-25 AB Bülteni

 

Bülten No : 033                                                                                                                                                                   25 Şubat 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung:
"Çoktan Yapılmış Olması Gereken": "Rahipler polis tarafından muhtemel devlet düşmanları olarak izlendikleri, gayrimüslim cemaatlerin resmi makamların keyfi uygulamalarına maruz kaldıkları, Hristiyanların kiliselerini kurma ve din adamlarını yetiştirme hakkına sahip olmadıkları sürece ne Federal Almanya Hükümeti ne de Avrupa Birliği Türkiye'nin din özgürlüğünü geri dönülmez bir şekilde teminat altına almış olduğuna güvenmemelidir." (Daniel Deckers, 22/02)

Die Welt: "Türk Devleti ve Hristiyan Kiliseleri... Küçük de Olsa Bir Atış": "Yeni yasa iki şekilde yorumlanabilir: Yapılan değişiklik bir yandan reform olmayan bir reform olarak görülebilir. Kiliselerin eski mal varlıklarının çoğu yeni yasayla da iade edilmeyecek. Geçmişin sorunlarının çoğu esasen nihai olarak çözülmez ilan edilmiştir. Bununla birlikte, kanunda yer alan iki hüküm, kiliseler için yeni bir başlangıç anlamına gelebilir. Buna göre vakıflar gelecekte satın alma ya da bağış yoluyla gayrımenkul sahibi olabilecek, sahip oldukları gayrimenkulleri karşılıklı olarak devredebilecek ya da yurt dışından bağış kabul edebilecekler. Bu düzenleme, Türkiye'deki kiliselerin yeniden sağlıklı bir ekonomik temele sahip olmalarının temel şartını teşkil ediyor. AB, dini azınlıkların durumlarının iyileştirilmesini Türkiye'nin AB üyeliği için şart koşmuştu. Brüksel şimdi, yeni kanunun bu şartın gerçekten yerine getirilmesini sağlayıp sağlamadığını tam olarak izlemek zorundadır." (Boris Kalnoky, 22/02)

Südwest Presse:"Türkiye'deki Kiliselere Daha Fazla Hak": "Türkiye'deki Müslüman olmayan azınlıklar daha fazla haklara kavuşuyor. Bu uygulama Ankara'daki Parlamento tarafından kabul edilen yeni bir kanunla mümkün olacak. Olli Rehn bu adımı Türkiye'nin AB süreci çerçevesinde gösterdiği ilerleme olarak değerlendirdi. Eleştiriciler ise, bu yeni düzenlemeyi yeterli bulmamakta. Yeni düzenlemenin uygulama yönünün nasıl olacağı çok önemli. AB Komiseri Olli Rehn, düzenlemenin, Türkiye'nin azınlıkların hak ve özgürlüklerini uygulamaya koymasındaki başarısının kanıtı olacağını açıkladı. Türkiye'deki yeni nesil Hristiyan-Ortodoks papaz eğitimi konusu ise henüz netlik kazanmış değil." (Gerd Höhler, Ankara, 23/02)


AVUSTURYA BASINI:
Die Presse: "Kiliselere Arazileri Geri Veriliyor": "Türkiye, çarşamba günü AB üyeliği yarışında bir engeli daha aştı. Ankara'daki Parlamento büyük bir çoğunlukla, Türkiye'deki dini azınlıklara 70'li yıllarda devletin el koyduğu mal varlığını iadeyi öngören bir yasa kararlaştırdı. AB Komisyonu bunu memnuniyetle karşıladı. Genişleme Komiseri Olli Rehn bu kararı, ‘ileri doğru atılan memnun edici bir adım' olarak nitelendirdi. Ancak AB Komisyonu bundan bir süre önce Türkiye'ye bu alanda reform yapılmadan Birliğe katılımın mümkün olmayacağını açıkça söylemişti. Vakıflar Yasası'nın değiştirilmesi genelde memnuniyetle karşılanmasına rağmen, söz konusu dini kurumlardan eleştiri de alınıyor. Öncelikle de yeni Yasanın devlet tarafından bu arada satılmış olan arazi ve gayrimenkullar için tazminat öngörmemesi tenkit ediliyor. " (Ankara/Brüksel, 22/02)

BELÇİKA BASINI:
EU Observer: "Türkiye AB'nin Kabul Edilmesi İçin Çaba Gösterdiği Reformu Onayladı": "Avrupa Komisyonu yetkilileri, Müslüman olmayan azınlıkların mülk edinmesine yönelik haklarını güçlendiren bir yasayı kabul etmesi nedeniyle Türkiye'den övgüyle söz etti. Bu yasanın kabulü için uzun süredir AB tarafından Ankara'ya baskıda bulunuluyordu. AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri, Türk meclisinde (20 Şubat) çarşamba günü yapılan oylama hakkında, ‘Vakıflar konusunda yeni yasanın kabulüyle ileriye olumlu bir adım atılmıştır' dedi. Rehn, ‘Yasanın uygulanması, haklar ve özgürlüklerin sağlanması konusunda kaydettiği ilerlemeyi görmesi için Türkiye'ye sınav niteliğinde olacaktır' dedi." (Renata Goldirova, 21/02)

İNGİLTERE BASINI:
Reuters: "AB: Türkiye, Irak Harekâtının Orantısız Olmasından Kaçınmalıdır... Solana: Türkiye'nin Harekâtı En İyi Karşılık Değil": "Avrupa Birliği bugün, Türkiye'ye Kuzey Irak'ta orantısız bir harekâtta bulunmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Türk ordusunun Kuzey Irak'a jetlerle desteklenen bir sınır ötesi kara harekâtı başlattığını açıklamasına karşılık olarak Avrupa Komisyonunun bir sözcüsü şöyle dedi: ‘AB, Türkiye'nin halkını terörden koruma ihtiyacını anlamaktadır ama aynı zamanda Türkiye'nin orantısız bir harekâtta bulunmaktan kaçınması ve insan hakları ile hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini de söylemektedir. Türkiye'yi bu meselede uluslararası ortaklarıyla diyalogda bulunmaya devam etmeye teşvik ediyoruz.' Bu arada AB'nin dış politika şefi Javier Solana da Türkiye'nin Kuzey Irak'a kara harekâtının Ankara'nın saldırılarla ilgili endişeleriyle başa çıkmasının en iyi yolu olmadığını söyledi." (22/02)

 

NOT: Bu bülten, 22-24 Şubat 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 25/03/2008 / Hit: 3,017

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı