ENGLISH
  Güncelleme: 23/02/2008

2008-01-18 AB Bülteni

2008-01-18 AB Bülteni

 

Bülten No : 008                                                                                                                                                                     18 Ocak 2008


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ


ABD BASINI:
AP: "Putin Bulgaristan'da Kremlin'in Avrupa İçin Boru Hattı Ağı İnşa Etme Planını Gündeme Getirecek": "ABD ve AB Hazar bölgesinden Türkiye'ye ve oradan da Avusturya ve ötesine gaz sevk edecek Nabucco boru hattı önerisine destek veriyor. Ancak proje siyasi engeller ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle ertelenmiş durumda." (Vladimir Isachenkov, 17/01)

AP: "Ermeni Gazetecinin Öldürülmesinden Bir Yıl Sonra Türkiye'de Azınlıklar Hala Huzursuz" : "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti soruşturmaların eksiksiz yapılacağı sözü verdi ve ifade özgürlüğünün önündeki engelleri zayıflatmak ve Avrupa Birliğine katılımı sağlama çabalarının bir parçası olarak 301'inci maddede reform yapmak istediğini açıkladı." (Christopher Torchia ,17/01)

ALMANYA BASINI:
Regıerungsonlıne: "Şansölye Angela Merkel'in 15 Ocak 2008 Tarihli Basın Toplantısı": Merkel: ‘Türkiye Başbakanı şubat ayında ikili bir görüşme için Almanya'ya gelecek. Ayrıca, Türkiye'nin üyelik perspektifi ve Avrupa'ya bağlanma konusunu açıkça konuşmak için vakit ayıracağımıza dair anlaştık. Ancak bunun için henüz bir randevu belirlemedik. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği bağlamında, katılım müzakerelerinin devam ettirilmesine dair halihazırda kesin bir planın var olduğu bilinmektedir. Ancak Başkanı
olduğum Hristiyan Demokratlar Birliğinin parti olarak görüşü, ayrıcalıklı ortaklığın tercih edilmesi yönündedir. Buna rağmen ilgili müzakere fasıllarını açtık. Ankara Protokolü ile ilgili olarak henüz epeyce sorunlar söz konusu. Ancak bunu bugün tartışmanın odak noktası haline getirmemiz gerekmez.'" (17/01)

AVUSTURYA BASINI:
Neue Zürcher Zeıtung: "Türkiye Yol Ayrımında mı?": "Dinci-muhafazakar AKP hükümeti, ileride AB'ye alınma gayretiyle, daha önceki laik rejimlerde yapılması pek düşünülemeyecek gelişmeler kaydetti." (Angela Schader, 17/01)

Neue Zürcher Zeıtung: "Medeniyetler İttifakına Somut Bakış": "'Türkiye'nin AB'ye Alınması Bir Test mi?' İnatçı bir siyasi vurgulamayı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınmasını Medeniyetler İttifakı için hassas bir sınama olarak tanımlayan Erdoğan yaptı. Böyle bir sebeplendirme İttifakın henüz pek yankı bulmadığı -örneğin: Fransa ve Almanya'daki gibi- yerlerde zemin kazanmasını da kolaylaştırmayacak. İttifakın ikinci toplantısı gelecek yıl Türkiye'de yapılacak." (Peter Gaupp, 17/01)

AZERBAYCAN BASINI:
Yeni Müsavat: "Türkiye ile ABD'nin Yakınlaşması, Azerbaycan'a Ne Verecek?"
Türkiye'nin Ermenistan sınırını açması konusu da birkaç yıldır gündemde. Türkiye, bugüne kadar bu teklifi hep reddetti. Ancak, bazı uzmanlar, Türkiye'nin, ABD-Türkiye ilişkileri açısından ve AB üyesi olması için Batı'nın bu teklifini bir gün kabul edebileceğini düşünüyorlar. İş o yere varmış ki, ABD, ‘Bir millet, iki devlet' kavramını değiştirme çağrısında bulunuyor." (Elşat Memmedli , 17/01)

FRANSA BASINI:
AFP: "Erdoğan, İsrail-Filistin Sınırında Bir BM Kuvveti İstiyor": "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın teklif ettiği ve Almanya'nın da desteklediği ‘imtiyazlı ortaklık' fikrini zımnen reddederek AB'nin içinde olmakla olmamanın arasında başka bir yol olmadığını vurguladı. Erdoğan, "Avrupa Birliğinin kurallarına göre Birliğe ya üye olunur veya olunmaz' diye konuştu."(17/01)

Le Monde: "Medeniyetler İttifakı Hoşgörüsüzlüğe Karşı Toplandı": "Erdoğan ise, İttifakın başarısını Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine bağladı. Erdoğan, ‘Türkiye'nin üyeliği, Medeniyetler İttifakının mümkün olduğunun açık bir göstergesi olacaktır' diye konuştu. Bir gün öncesinde ise Zapatero, ‘Türkiye'yi AB'de istiyoruz' açıklamasını yapmıştı." (Cecile Chambraud, 17/01)

HIRVATİSTAN BASINI:
Vecernjı Lıst: "Yanşa: Hırvatistan ve Türkiye'nin AB'ye Girmesini Destekliyoruz": "Çarşamba günü, Slovenya Başbakanı Yanez Yanşa, Avrupa Parlamentosunda Slovenya'nın AB Dönem Başkanlığın yapacağı dönemdeki önceliklerinden bahsederken, genişleme sürecinin AB için çok büyük önemi olduğunu ifade ederek, Hırvatistan ve Türkiye ile başlatılan görüşmelerin devamını desteklediğini ve Batı Balkan ülkelerinin de Avrupa perspektifi için önemli olduğunu açıkladı." (17/01)

İNGİLTERE BASINI:
BBC: "Kemal Derviş: Varlıklı Ülkelerin Büyümelerinde Görülen Yavaşlama Tüm Dünyayı Etkileyecek": "Derviş, dünyadaki genel ekonomik görünümle ilgili bilgi vererek, zengin ülkelerin ekonomik büyümesinin yavaşladığını başta ABD, Japonya ve AB üyesi ülkeler olmak üzere ekonomik büyüme oranlarının bu yavaşlamayı gösterdiğini anlatı." (17/01)

İSPANYA BASINI:
Europa Press: "Mantık Açısından Erdoğan": "Şu sıralar bu gerginliğin gerçek doğasını biri şahsileştirebilirse o da, dün Moncloa'da, salı ve Çarşamba günü gerçekleşecek Medeniyetler İttifakı Birinci Forumu'nun arifesinde, Başkan Zapatero ile görüşen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ancak, Moncloa'ya gitmeden önce Europa Press'in düzenlediği basın toplantısında, seçkin işadamı, siyasetçi ve gazeteciler huzurunda, çok büyük
açıklıkla iki dünya arasındaki anlayış ve Avrupa Birliği'ne katılmak için yolun yarısına gelen Türkiye'nin durumu hakkında konuştu." (Antonio Casado, 17/01)

El Pais: "Medeniyetler İttifakı I. Forumu, 12 Anlaşmayla Ve 134 Milyon Avroluk Bir Yatırımla Sona Erdi": "BM'nin Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi, aralarında İspanya'nın da bulunduğu bazı ülkelerin, kültürler arası diyaloğu geliştirmek için ulusal planlar ilan etmiş oldukları durumuna değindi. İkinci olarak Medeniyetler İttifakı, UNESCO, Arap Birliği, İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyon (ISESCO), Arap Birliği Eğitsel, Kültürel ve Bilimsel Örgütü (ALECSO) ve Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (CGLU) gibi uluslararası örgütlerle ortaklık anlaşmaları imzaladı. Ayrıca, Avrupa Konseyi ile de niyet mektubuna imza attı." (17/01)

Europa Press: "Erdoğan, AB'ye Tam Katılımdan Başka Bir Alternatifi Kabul Etmeyeceğini Söylüyor": " Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin, AB'ye tam katılımdan başka bir alternatifi kabul etmeyeceği uyarısında bulundu. Erdoğan, ‘Bizim katılım sürecimiz, siyasi dış politikamızın tartışma götürmez temel bir amacıdır ve Türkiye, tam üye olmak için gerekli adımları atmıştır. Türkiye, ya kabul edilir ya da edilmez, bunun başka ifadesi yok ve bunu da Sarkozy ve Merkel'in bilmesi gerekir'dedi. Erdoğan, ülkesinin AB'ye katılım için, amaçlarının ‘büyümek, istikrar ve Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonomi devinden biri yapmak olan bir ekonomi siyaseti sayesinde Maastricht Kriterleri'ni yerine getirmek yolunda' ilerlemek olduğunu vurguladı. Erdoğan, İspanya'nın Türkiye'nin Birliğe katılımına olan ‘samimi' desteğine teşekkür etti." (17/01)

MISIR BASINI:
El Akhbar: "Mübarek İle Gül Arasında Mısır-Türk Zirvesi... İki Cumhurbaşkanı Bölge Durumlarını, İkili İlişkileri Ve Türk Yatırımlarının Artırılmasını Görüştü" : Türkiye Cumhurbaşkanı, ikili ilişkilerin açılımı ve özellikle ticaretin serbestleştirilmesi önünde çıkacak engellerin nasıl giderileceğini ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin AB ilişkilerinin Arap veya Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin bir alternatifi olmadığını, Türkiye-AB ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Mübarek'ten ve genel olarak birçok Arap ve İslam ülkesinden destek gördüğünü vurguladı." (İman Enver ve Usame El Sait, 17/01)

PAKİSTAN BASINI:
Daily Times: "Mısır mı, Yoksa Türkiye mi?": "Çok da uzun olmayan bir zaman önce Türk Silahlı Kuvvetlerini eleştirmek ceza gerektiren bir suçtu. Artık değil. Türkiye şimdi, AB'ye katılmanın ön koşulu olan Kopenhag Siyasi Kriterlerini yerine getirmeye çalışıyor. 1993 Kopenhag Zirvesinde, AB'ye üye ülke devlet başkanları, şu hususta mutabık almışlardı: Üyelik; aday ülkenin, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ve azınlıklara saygıyı güvence altına alan kurumların istikrarını temin etmesini zorunlu kılar." (Farrukh Saleem, 17/01)

RUSYA BASINI:
Kommersant: "Kei Genel Sekreteri Leonidas Hrizantopulos, Örgütün Çalışmaları Hakkında Bilgi Verdi":

Soru: KEİ'nin AB ile ilişkileri nasıl gelişiyor?

Hrizantopulos: İstanbul'daki zirve öncesinde yapılan KEİ'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Konseyinin toplantısında, örgütümüze, Avrupa Komisyonunda gözlemci statüsü verilmesi karara bağlandı. Ayrıca örgütümüzün tarihinde ilk kez bu toplantı çerçevesinde AB'nin üç ülkesinin KEİ temsilcileriyle gayri resmi buluşması yapıldı. AB, özellikle (KEİ üyesi olan) Romanya ve Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne katılmasından sonra ve feribot ve karayolu ulaşım projelerinin ilerlediğini görünce, KEİ'ye olan ilgisi arttı. AB'nin şu veya bu konuda görüşleri bizim açımızdan çok faydalıdır. Geçen hafta Brüksel'de, KEİÖ ve AB temsilcilerinin ortak toplantısına katıldım. Toplantıda AB ve KEİ Dışişleri Bakanları ortak bildirisinin hazırlanması konusu ele alındı. Ortak bildiri, KEİ ve AB arasında 14 Şubat'ta Kiev'de yapılacak zirvede yayınlanacak. (Natalya Portyakova,17/01)

YUNANİSTAN BASINI:
Aegeantimes: "Kasulidis: Türkiye, Ermeni Soykırımını Tanımadan AB'ye Üye Olamaz": "Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı adayı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Yannis Kasulidis, ‘Türkiye, kendisi ve suçlarıyla uzlaşmadan veya haksız yere öldürülen canların en sonunda huzura kavuşmaları için Ermeni soykırımını tanımadan AB'ye üye olamaz' dedi." (Yannis M.Negris,17/01)

Ta Nea: "Yarım Asırdan Sonra Karamanlis Türkiye'ye Gitsin mi, Yoksa Gitmesin mi?": "Yunanistan Başbakanının bu aşamada Türkiye'yi ziyaret etmesi, hem önerilmeli hem de bu ziyaret gerçekleşmelidir. Bu, Türk-Yunan ilişkilerindeki sakin ortama uygundur ve bunu teyit edecektir. Aynı zamanda, Ankara'nın Avrupa sürecini sabit (ve de doğru olan) bir şekilde desteklemesi yönündeki Atina'nın politikasına da uygundur." (Aleksis İraklidis, 17/01)

Aegeantimes: "Ege'deki Yunan Adalarının Elektrikle Aydınlatılmasını Türkiye'ye mi Bıraktık?": " Ege adalarının elektrik almasının yegane yolu,Türkiye'nin keyfine bağlı olmak mı? Yoksa, örneğin, Ege'nin büyük petrol rezervlerini kullanma ve buna paralel olarak, -AB karşısında yükümlü olduğumuz üzere- Yunanistan'da büyük miktarda var olan rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanmak için geniş bir şekilde rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi panelleri kurma olasılığı var mı?" (Yannis M. Nergis,17/01)

 

NOT: Bu bülten, 17 Ocak 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 23/02/2008 / Hit: 3,482

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı