ENGLISH
  Güncelleme: 19/03/2008

2008-02-22 AB Bülteni

2008-02-22 AB Bülteni

 

Bülten No : 032                                                                                                                                                                      22 Şubat 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ABD BASINI:
Amerika'nın Sesi Radyosu:
"Vakıflar Yasası TBMM'de Kabul Edildi": "Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Vakıflar Yasası'nın geçmesini "memnuniyet verici bir adım" olarak niteledi. Bununla birlikte Rehn, yasa metnini inceleyeceklerini, uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamalarıyla örtüşmesi gerektiğini söyledi." (21/02)

BELÇİKA BASINI:
Euobserver:
"İsveç, Gelecekte Dönem Başkanı Olan Ülke Liderlerine AB'de Rol Verilmesini İstedi": "İsveç Başbakanı Frederic Reinfeldt, AB'nin, yeni AB başkanlığı makamı oluşturulduktan sonra gelecekte dönem başkanı olan ülke liderleri için bir eşbaşkanlık görev listesi hazırlanması gerektiğini söyledi. Reinfeldt'in Strasbourg'daki AB Asamblesine hitabından sonra Meclis Başkanı Hans Gert Poettering ve Fransa Başbakanı Francois Fillon arasında bir toplantı gerçekleşti. Hem Fransa hem de İsveç, AB dönem başkanlıkları sırasındaki öncelikleri arasında iklim değişikliği ve göçle ilgili meseleleri vurgularken AB genişlemesi konusunda fikir anlaşmazlığı yaşandı. Fransa Türkiye'nin AB üyeliğinin güçlü muhaliflerinden biri ve bunun yerine hem AB üyesi olan hem de olmayan ülkelerden oluşan bir Akdeniz Birliği öneriyor. Reinfeldt, genişlemenin İsveç halkı tarafından desteklendiğini ve bu sürecin bazı ‘eleştirel sesler' tarafından bozulmaması gerektiğini söyledi. Reinfeldt şöyle dedi: ‘Devamlı bir genişleme olmaksızın kendi kıtamızda istikrarsızlık riski söz konusu olacak. Genişleme Avrupa işbirliğinin üzerine kurulu olduğu değerleri yaymanın en önemli stratejik aracıdır. Avrupa'da bir duvarı yıktık. Türkiye veya diğer Avrupa ülkelerine karşı yeni bir duvar inşa etmeye başlamamalıyız.' Bazıları, farklı ülkelerin AB adayları hakkında kamuoyu önünde çok farklı tutumlar benimsemesini eleştirdi. Alman sosyalist lider Martin Schulz, ‘Türkiye konusunda Sarkozy ile konuşmalısınız. Farklı başbakanların aday ülkelere farklı mesajlar göndermeleri devam edemez' dedi." (Lucia Kubosova, 20/02)


FRANSA BASINI:
AFP: "Türkiye... Gayrimüslümlerin Mülkiyet Haklarıyla İlgili Yasa Kabul Edildi": "Türk Parlamentosu dün, küçük Hristiyan ve Yahudi cemaatlerinin mülkiyet haklarının genişletilmesini öngören bir yasa taslağını ikinci kez görüşerek onayladı. Bu, Türkiye'nin üyeliği çerçevesinde Avrupa Birliği'nın kilit talebi idi. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye, İstanbul'da yoğunlaşmış olan birkaç küçük Hristiyan cemaati, özellikle de Rum-Ortodoks, Ermeni ve Yahudi cemaatlerini barındırıyor. AB'nin 2005 yılında yayımladığı Türkiye'deki demokratik gelişmeler konusundaki bir raporda, gayrimüslimlerin mülkiyet haklarına getirilen kısıtlamalardan dolayı acı çektikleri ve vakıflarının idaresinde müdahalelerin hedefi oldukları vurgulanıyordu. Raporda, ‘Mevcut mülkler el konulma tehdidi altında ve bunların hukuki yollardan telafi girişimleri birçok engelle karşılaşıyor' deniyordu." (21/02)


YUNANİSTAN BASINI:
Sky Tv: "Vakıflar Yasa Tasarısı Kabul Edildi": "Türkiye Büyük Millet Meclisi, gayrimüslim vakıfların mülk edinme haklarının desteklendiği yasa tasarısını, salı günü kabul etti. Ankara bununla, Avrupa Birliği'nin azınlıkların korunması taleplerini tatmin etmeyi amaçlıyor. AB'nin genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn, yasa tasarısının kabul edilmesini ‘memnuniyet verici bir adım' olarak nitelendirdi. Bununla birlikte yasa tasarısında öngörülenlerin uygulanması, ‘Türkiye'nin, hak ve özgürlüklerin korunmasında sağlayacağı ilerleme için bir test olacağının' altını çizdi." (21/02)

 

NOT: Bu bülten, 21 Şubat 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 19/03/2008 / Hit: 3,761

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı