ENGLISH
  Güncelleme: 20/02/2008

2008-01-14 AB Bülteni

2008-01-14 AB Bülteni

 

Bülten No : 005                                                                                                                                                                     14 Ocak 2008

 

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI:

Die Welt: "AB, Türkiye ile Yürütülen Müzakereleri Hızlandırmak İstiyor": "AB Komisyonu, Türkiye ile yürütülen üyelik  müzakerelerine ivme kazandırmak istiyor. AB'nin Genişlemeden  Sorumlu Komiseri Olli Rehn'e göre, haziran ayının sonuna kadar  toplam 35 müzakere başlığından ikisinin daha görüşülmeye  açılması öngörülüyor. Olli Rehn, Brüksel'de yaptığı  açıklamada, söz konusu iki başlığın ‘vergilendirme' ve  ‘malların serbest dolaşımı' olduğunu belirtti. Genişlemeden Sorumlu Komiser Rehn, ‘enerji' müzakere başlığının  da bir an önce görüşülmeye açılmasını arzuladığını  belirtirken, bu başlığın Slovenya Dönem Başkanlığı'nda  açılmaz ise 2008 yılının ikinci yarısında, Fransa Dönem  Başkanlığı'nda açılmasını umut ettiğini söyledi. Bu arada Olli Rehn Türk Hükümeti'nden düşünce özgürlüğü  alanında ilerlemeler kaydedilmesini talep ederken, ilerleme  raporunun itina ile inceleneceğini ve bunun, alınacak  kararlar konusunda belirleyici olacağını hatırlattı."  ("cbs" rumuzlu, 12/01)

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Referandum Sadece İrlanda'da Gerçekleşecek": "İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Murphy, İngiliz meclisinde, AB'nin reformuyla ilgili  yürütülecek tartışmaların olgunluk içinde yürütülmesi  gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin AB'ye dahil  edilmesinden yana olduğunu vurguladı. Müsteşar Murhy,  AB'nin yeni reform sözleşmesinin halkoyuna sunulmasıyla ilgili taleplere karşı çıkıyor."  (Johannes Leithaeuser, 11/01)

Die Welt: "Türkiye'nin AB Üyeliği ile İlgili Bir Buluşma Planlanıyor": "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin  tartışmalı AB adaylığı konusunu görüşmek üzere Alman Şansölye  Angela Merkel (CDU) ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy  ile bir araya gelmek istiyor. Başbakan Erdoğan, Ankara'da  yaptığı bir açıklamada, söz konusu buluşmanın Almanya'da  gerçekleşeceğini söyledi. Ankara'daki Alman Büyükelçiliği,  üç liderin bir araya gelmesinin önümüzdeki altı ay içinde  gerçekleşeceğini teyit ederken, konuyla ilgili ayrıntıların henüz belli olmadığını belirtti. Nicolas Sarkozy, katı bir  şekilde Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkarken, Angela Merkel,  Türkiye ile AB arasında ‘imtiyazlı ortaklık' kurulmasından yana  bir tavır sergiliyor ve müzakerelere devam edilmesi gerektiğini belirtiyor." (11/01)

İRAN BASINI:

İSNA: "Talabani: Türkiye'nin AB Üyeliği, Orta Doğu'da Demokrasinin Geleceği İçin Yapıcı Bir Gelişmedir": "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak'ı ziyaret  eden Avrupa Birliği Parlamentosu heyetiyle yaptığı görüşmede, AB ülkeleriyle Irak arasındaki ilişkilerin  geliştirilmesini istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Talabani, heyetle görüşmesinde, Irak'ın  üye ülkelerle ilişkilerinin geliştirilmesinin iki tarafın  ortak çıkarı olmasının yanı sıra Orta Doğu'nun gelişimine  katkı yapacağını da belirtti. Celal Talabani, ülkesinin komşu ülkeler ve özellikle  Türkiye ile olan ilişkileri konusunda ise şunları söyledi:  ‘Irak, Arap ve komşu ülkelerle daha iyi ilişkiler sağlamak  çabasındadır.' Talabani bir kez daha, Türkiye'nin AB üyeliğini  desteklediğini vurgulayarak, bunun başta Türkiye ve Irak  olmak üzere tüm Orta Doğu'da demokrasinin geleceği için yapıcı ve yararlı bir gelişme olacağını kaydetti." (11/01)

İSPANYA BASINI:

Europa Press: "Avrupa Halk Partisi, Bush'tan, Türkiye'nin AB'ye Katılım Müzakerelerine Karışmaktan İmtina Etmesini İstiyor":  "Avrupa Halk Partili Alman Milletvekili Elmar Brok,  ABD Başkanı George W. Bush'un Türkiye'nin AB'ye girişine  olan desteğine açıkça atıfta bulunarak, ABD'li yöneticinin  ‘Avrupa Birliği'ne giriş konusundaki müzakerelere müdahale  etmekten sakınması' gerektiğini belirtti. Avrupa Parlamentosu'nda AB'nin genişleme stratejisini  yürüten Brok'a göre, ‘ABD Hükümeti, Avrupa Birliği'nin  siyasi projesini henüz kavrayamadı.' Bu sebepten, ‘ABD Başkanı Bush'un Avrupa Birliği'nde  genişleme konusundaki müzakerelere ve AB ile ilgili yapı  ve hedeflere karışmaktan imtina etmesi gerektiğini'  belirtti. Diğer yandan, Avrupa Birliği'nden Türk vatandaşlarının   tamamı için garanti edilen serbest dolaşıma ‘tahammül  etmesini' isteyen Washington'un, Meksika ile olan sınırı  boyunca topraklarına yasa dışı göçmen girişini engellemek  için güvenlik duvarı inşa edilmesi kararını eleştirdi. Aynı şekilde, Ankara hükümetince sunulan reformcu  tekliflerin, özellikle ifade, basın ve din özgürlüğü alanlarında Avrupa'nın isteklerini karşılayamadığından  yakındı ve Ankara Protokolü'nün henüz yürürlüğe girmemesini  eleştirerek, Türkiye'nin AB'ye katılımı için gerekli önemli  maddelerin müzakeresinin bu yüzden bloke edildiğini ifade  etti." (10/01)

 

YUNANİSTAN BASINI:

Antenna TV: "Erdoğan: AB Üyeliği Konusunda Kararlıyız": "Türkiye'nin AB'ye girmeyi kararlı olduğunu açıklayan  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27'lerin Ankara'dan talep  ettikleri reformlarda yavaşlama olduğunu reddetti. Hükümetin yeni eylem planını açıkladığı konuşmasında  Erdoğan, ‘AB konusunda yorulma söz konusu değil. Yapılması  gerekeni yapıyoruz. Üyelik süreci konusunda kazançlıyız. Türk ihracatının yaklaşık yüzde 70'i AB üyesi ülkelere  gerçekleşiyor. Bu durum ilişkilerimizi zenginleştiriyor. Böylece AB yönünde çabalarımızı sürdüreceğiz.' dedi." (11/01)

 

NOT: Bu bülten, 11-13 Ocak 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 20/02/2008 / Hit: 3,296

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı