ENGLISH
  Güncelleme: 22/08/2024

> İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME)

 

cosme

 

İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (Competitiveness of Enterprises and SMEs-COSME) 2014-2020 döneminde, 2.3 Milyar Avroluk bir bütçe ile yürütülmüş bir Birlik programıdır. Bu program ile Birlik işletmelerinin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ile KOBİ'lerin kurulması ve büyümesi desteklenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda dört temel hedef belirlenmiştir;
 

-KOBİ'lerin finansmana erişimlerinin geliştirilmesi (öz sermaye ve borç finansmanı ile),
-Özellikle Birlik ve aynı zamanda küresel düzeyde pazarlara erişimin geliştirilmesi,
-Birlik işletmelerinin ve özellikle KOBİ'lerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin iyileştirilmesi (turizm sektörü de dahil olmak üzere),
-Girişimcilik ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi.


COSME esasen 2007-2013 döneminde yürütülen Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programının (CIP) alt bileşenlerinden olan Girişimcilik ve Yenilik Programının (EIP) devamı niteliğinde olmuştur. Öte yandan EIP altında yer alan ve KOBİ'lere ilişkin yenilikçilik destekleri, Ufuk 2020 Programına aktarılmıştır. Bu çerçevede daha önce EIP altında yer alan yenilikçilik politikalarının öğreniminin kolaylaştırılması, yenilikçilik ve yenilikçilik odaklı hizmetlerle KOBİ'lerin büyümesinin desteklenmesine yönelik Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında sağlanan destekler Ufuk 2020 Programının "KOBİ'lerde Yenilikçilik" çalışma programı altında desteklenmiştir.

İklim değişikliği ile mücadele yaygınlaştırılması amacıyla Birlik bütçesinin %20'si iklim-odaklı hedeflere ayrılmıştır. Bu bağlamda bu program altında düşük karbon, zorlu iklim koşullarına dirençli, enerji ve kaynak verimliliğine dayalı ekonominin duyurulması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin işletmelere destek sağlanmıştır.

İklim eylemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla Birlik bütçesinin %20'si iklim-odaklı hedeflere ayrılmıştır. Bu bağlamda bu program altında düşük karbon, iklim-dirençli, enerji ve kaynak verimliliğine dayalı ekonominin duyurulması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin işletmelere destek sağlanmıştır.
 

KOBİ'lerin Finansmana Erişimlerinin Geliştirilmesi


Küçük işletmelerin büyüme ve yenilikçiliğe yönelik faaliyetlerini desteklemek için gerekli mali kaynağa ulaşmada büyük zorluklarla karşılaşmaları nedeniyle COSME altında 2 adet mali araç sunulmuştur.

 

1. Kredi Garanti Desteği

COSME bütçesiyle, finansal aracı kuruluşlar için garanti ve kontr-garantiler geliştirilerek, KOBİ’lere daha çok kredi ve finansal kiralama desteği vermelerini sağlamıştır. Bu destek aynı zamanda KOBİ’lerin borç finansmanı portfolyolarını da güvence altına almıştır. Riskin paylaşılmasıyla daha çok KOBİ’ye ulaşılmış ve borç finansmanına erişimi kısıtlı olan KOBİ’lere yönelik fonun arttırılması sağlanmıştır.

 

2. Büyüme İçin Özsermaye Desteği

COSME bütçesiyle, büyüme aşamasındaki ve özellikle sınır-ötesinde çalışan KOBİ’lere, risk sermayesi ve ara finansman sağlayan fonlara yatırım yapılmıştır. Fon yöneticileri ticari temelde çalışarak, büyüme potansiyeli en yüksek KOBİ’lere yönelik yatırımların yapılmasını sağlamıştır.

 

İşletmelerin Desteklenmesi


 

Girişimciler ve işletmeler, AB'nin büyümesi ve küreel düzeydeki rekabet edebilirliğini sağlayabilmesi için temel unsurlardan birisidir. Bu çerçevede girişimciliğin desteklenmesi ve girişimcilik kültürü COSME'nin hedeflerinden birisi olmuştur.

 

İş Yaratılması ve Büyüme İçin Daha iyi Şartların Sağlanması


 

İşletmeler üzerindeki idari yüklerin azaltılması ve ticari faaliyetlerin daha iyi işleyebileceği bir iş ortamının yaratılması gerek AB'nin KOBİ politikalarının gerekse COSME'nin ana unsurlarından olmuştur.

Pazara Erişim


2014-2020 döneminde tüm işletmeler, bölgelerinde bulunan Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumları aracılığı ile 600 kurum ve 54 ülkede 2 milyondan fazla KOBİ ile işbirliği içine girebilmiştir. 2014-2020 döneminde Türkiye’ de 7 bölgede KOSGEB, Sanayi - Ticaret Odaları ve üniversitelerden oluşan Konsorsiyumlar bünyesindeki 35 Merkez ile KOBİ’ lere hizmet sunulmuştur. Bu konsorsiyumlar;

1. AB müktesebatına ve Birlik programlarına ilişkin bilgi sağlamış,
2. AB veya dünyada iş ortağı bulmanıza yardımcı olmuş,
3. Finansmana erişim konusunda destek sağlamış,
4. Yenilikçilik ve teknoloji transferi konusunda destek sağlamış,
5. AB müktesebatına ilişkin KOBİ’lerin görüşlerinin alınmasını sağlamıştır.

Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumlarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Şirketinizi uluslararasılaştırmak istiyorsanız, ulusal otoriteler tarafından sağlanan hizmetlere ilişkin portala tıklayınız.
 


Güncelleme: 22/08/2024 / Hit: 52,726

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı