ENGLISH
  Güncelleme: 22/08/2024

> İstihdam ve Sosyal Yenilik Programı (EaSI)

İstihdam ve Sosyal Yenilik Programı, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2020 döneminde nitelikli ve sürdürülebilir istihdam, yeterli sosyal korumanın temini, sosyal dışlanma ve yoksullukla mücadele ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi hususlarına destek verilmesi amacıyla uygulanmıştır.

Program yaklaşık 920 milyon Avro bütçesinin % 61’i PROGRESS ayağı; % 18’i EURES ayağı ve % 21’i Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik ayağı için ayrılmıştır. EURES ayağının aday ülkelerin katılımına açık olmaması nedeniyle ülkemiz bu ayağa katılım sağlamamıştır.

Programın hedefleri:

(1) AB hedeflerinin sahiplenilmesinin arttırılması ve istihdam, sosyal işler ve içerme alanlarındaki eylemler için AB ve ulusal düzeyde koordinasyonun güçlendirilmesi;
(2) işgücü piyasası politikaları ve yeterli sosyal koruma sistemlerinin geliştirilmesinin desteklenmesi;
(3) AB mevzuatının modernize edilmesi ve etkili uygulanmasının sağlanması;
(4) coğrafi hareketliliğin teşvik edilmesi ve istihdam fırsatlarının arttırılması;
(5) mikrofinansın özel itina gösterilmesi gereken gruplar ile mikro girişimler için erişilebilirliğinin arttırılması
(6) sosyal girişimlerin finansmana erişimlerinin arttırılmasıdır.

PROGRESS

Ülkemizin katılım sağladığı PROGRESS ayağı,

(1) istihdam,
(2) sosyal koruma ve içerme, 
(3) çalışma şartları olmak üzere üç tematik sektördeki politikaların iyileştirilmesi konusunda destek sağlamıştır.

PROGRESS ayağının finanse ettiği eylemler şunlardır:

- Analitik çalışmalar: istatistiki veri temini, uzman ağları, araştırma ve analizler, etki analizleri, Birlik hukukunun ulusal mevzuata aktarılmasının ve uygulanmasının izlenmesi ve değerlendirilmesi, yenilikçi çözümlerin test edilmesi ve bu faaliyetlerin sonuçlarının yaygınlaştırılması.

- Karşılıklı öğrenme: iyi uygulamaların paylaşılması, konferans ve seminerler, yasa ve politika uygulayıcılarının eğitilmesi, eğitim ve iletişim faaliyetleri, işgücü piyasası ve Birlik politika ve mevzuatına ilişkin bilgi değişimi için bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve sürdürülmesi.

- Destek faaliyetleri: anahtar role sahip Birlik ağlarının operasyon maliyetleri, ulusal otoritelerin kapasite oluşturma faaliyetleri, çalışma grupları organizasyonu, ulusal otoritelerin personel değişimi.

Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik

Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik ayağı;

(1) özel itina gösterilmesi gereken gruplar ile mikro girişimler için mikro kredi,
(2) sosyal girişimciliğin geliştirilmesi olmak üzere iki tematik alandaki eylemleri desteklemiştir.

Bu kapsamda, kendi işletmelerini ya da mikro girişimlerini kurmak ya da geliştirmek isteyen işgücü piyasasından dışlanma riskiyle karşı karşıya olan kesimler ile kuruluş ve gelişme aşamasında olan ve özellikle bu kesimleri istihdam eden mikro girişimler için mikro finansman imkânları ve buna erişimin kolaylaştırılması,  aracı finansal kurumların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, sosyal yatırım piyasasının gelişiminin desteklenmesi ve yıllık cirosu veya bilançosu 30 milyon Avro’yu geçmeyip, kolektif yatırım girişimi olmayan sosyal girişimlerin, 500.000 Avro’ya kadar öz sermaye, öz sermaye benzeri araçlar, kredi araçları ve hibeler yoluyla finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.

Mikrofinans ayağı ile kendi işletmelerini ya da mikro girişimlerini kurmak ya da geliştirmek isteyen özel itina gösterilmesi gereken gruplar için mikrofinansa erişimin arttırılması amaçlanmış olup, bu kapsamda, Programa katılan ülkelerdeki aracı finansal kurumlar desteklenmiştir. Sosyal Girişimcilik ayağı ise, sosyal girişimlerin, bu girişimlere yönelik kredi ve diğer finansal araçlar sağlayan kamu ve özel kuruluşlar yoluyla finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlamıştır.


Güncelleme: 22/08/2024 / Hit: 98,741

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı