ENGLISH
  Güncelleme: 22/08/2024

> Ufuk 2020

 

UFUKTA BİLİM VAR

Avrupa 2020 stratejisinin 7 temel eyleminden biri olan Yenilikçilik Birliği araştırma ve yenilik temelinde Birliğin kalkınmasına fayda sağlayacaktır. Bu eylemin finansal aracı olarak ortaya konulan “Ufuk 2020” isimli taslak program ise 2014 yılından başlayarak araştırma ve yenilikle ilgili tüm finansman altyapılarını tek çatı altında toplamak üzere tasarlanmıştır.

Program, Ar-Ge alanında yürütülmekte olan 7. Çerçeve Programı (ÇP), Avrupa Teknoloji ve Yenilik Enstitüsü(EIT) tarafından yürütülen faaliyetler ile Rekabetçilik ve Yenilikçilik alanında yürütülen Çerçeve Programının yenilikçiliğe ilişkin eylemlerini ve Avrupa Ortak Araştırma Merkezleri tarafından yürütülmekte olan nükleer olmayan araştırmaları bünyesine almıştır.

Horizon 2020 kapsamında, Araştırma Merkezi tarafından yürütülen faaliyetlerin yanı sıra 3 temel öncelik belirlenmiştir:

Bilimde Mükemmeliyet, daha önce 7. ÇP bünyesinde finansman sağlanan Avrupa Araştırma Konseyi, Yeni ve Gelişen Teknolojiler, Marie Curie Eylemleri ile Araştırma Altyapılarından oluşmaktadır.

Endüstriyel Liderlik ise programın özellikle KOBİ’lere yönelik ayağını oluşturmuştur. 3 bileşene sahiptir:

  • Kolaylaştırıcı ve Endüstriyel Teknolojilerde Liderlik
  • Risk Finansmanına Erişim
  • KOBİ’lerde Yenilik .

Programın en geniş önceliği olan Toplumsal Sorunlar ise öznel eylemlere sahip 7 bileşene sahiptir. Bunlar;

  • Sağlık, Demografik Değişim ve Refah
  • Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım, Deniz ve Denizcilik Araştırmaları ve Biyoekonomi
  • Güvenli, Temiz ve Verimli Enerji
  • Akıllı, Yeşil ve Bütünleşmiş Ulaşım
  • İklim Hareketi, Kaynak Verimliliği ve Hammadde
  • Değişen dünyada Avrupa: Kapsayıcı, Yenilikçi ve Reflektif Toplumlar
  • Kapsayıcı, Yenilikçi ve Güvenli Toplum bileşenleridir.
 
Bunların yanısıra, mükemmeliyetin yaygınlaştırılması ve katılımın artırılması, Toplum için ve toplumla birlikte bilim başlıklarında da finansman sağlanmış, Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü ile Euratom’a da mali destek verilmiştir.

 

7. ÇP ve Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programı’na ayrılan toplam miktar 55 milyar Avro olmasına rağmen Horizon 2020 71 milyar Avroluk bir büyüklüğe ulaşmıştır ve bu bütçe öncelikler arasında şu şekilde dağıtılmıştır.

Mükemmel Bilim 27.818 milyon Avro
Endüstriyel Liderlik 20.280 milyon Avro
Toplumsal Zorluklar 35.888 milyon Avro

Program yapısında meydana getirilen değişiklikler ile başvuru yapma ve fon alma süreçlerinin kısaltılması, ortalama 100 günde fon tahsislerinin yapılması gibi kolaylaştırıcı hedefler de ortaya konulmuştur.

Bilim, araştırma, geliştirme, yenilik başlıklarını içeren program kapsamında KOBİ’lerin de proje getirebilecek olması, Ar-Ge çalışmalarının hızlı bir biçimde ticarileştirilmesi yaklaşımının benimsendiğini göstermiştir.

1. BİLİMDE MÜKEMMELİYET

Bu öncelik kapsamında ortaya konulan projeler AB’nin bilim tabanını güçlendirmeyi ve desteklemeyi, Avrupa Araştırma Alanı’nın bütünleşmesine katkı sağlamayı ve bu sayede, Avrupa Birliği’nin rekabet gücünün uzun dönemde korunmasını ve ileriye götürülmesini hedeflemiştir. Mükemmel Bilim önceliği kapsamında 4 uygulama bileşeni olması öngörülmüştür. Bu bileşenlere daha önce çerçeve programları vasıtasıyla fon sağlanmıştır. 

2. ENDÜSTRİYEL LİDERLİK

Programın özel sektöre yönelik olan bu bileşeninin amacı teknolojik gelişmenin ve yeniliğin hızlandırılarak geleceğin ekonomik temellerinin sağlam atılmasının sağlanması ayrıca Avrupa’nın küçük ve orta ölçekli işletmecilerinin sektörlerinde üst pozisyonlara çıkarılması olmuştur. Bileşen sayesinde anahtar endüstriyel teknolojilere önemli yatırımlar yapılmış ve Avrupalı şirketlerin büyüme potansiyelleri üst seviyede değerlendirilmiştir. 3 eylemden oluşmuştur.

 

 

3. TOPLUMSAL SORUNLAR
Bileşen, öznel faaliyetler içeren 7 ana eylemden oluşmuştur. 2020 kalkınma stratejisinde de öncelik haline getirilmiş olan tüm Avrupalıları ilgilendiren temel sorunlara ilişkin faaliyetler planlanmıştır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları; Avrupa’da dünya çapında bilimsel bilginin üretilmesi, üniversite-sanayi işbirlikleri oluşturulması ve AB üye ülkeleriyle aday ülke ve AB’nin işbirliği yaptığı diğer ülkeler arasında ortaklıklar kurulmasını sağlar. Avrupa Araştırma Alanı’nın (ERA) bilim ve teknoloji alanındaki araştırma kapasitesini tümden geliştirmek ve Avrupa’nın sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamak hedefinde yürütülen çok yıllı ve çok uluslu programlardır.

Ufuk2020 kapsamında sağlık, enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, ileri imalat teknolojileri, gıda, biyoteknoloji, güvenlik, sosyal bilimler alanlarında Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmiştir.

 


Güncelleme: 22/08/2024 / Hit: 77,526

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı