- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihçesi
- Temel Belgeler
- Anlaşmalar
- Protokoller
- Katılım Ortaklığı Belgeleri
- Ulusal Programlar
- Avrupa Komisyonu Tarafından Hazırlanan Türkiye Raporları
- Genişleme Strateji Belgeleri
- AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı (2016-2019)
- AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı (2021-2023)
- Ortaklık Konseyi Kararları
- Türkiye-AB Zirvelerine İlişkin Belgeler
- Kurumsal Yapı
- Gümrük Birliği
- Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- İLETİŞİMBize Ulaşın
MEDYA / Basında AB / Dış Basın / 2008 / Haziran / 2008-06-13 AB Bülteni
- 2008-06-25 AB Bülteni
- 2008-06-24 AB Bülteni
- 2008-06-23 AB Bülteni
- 2008-06-20 AB Bülteni
- 2008-06-19 Haftalık AB - Türkiye Haberleri Bülteni
- 2008-06-19 AB Bülteni
- 2008-06-18 AB Bülteni
- 2008-06-17 AB Bülteni
- 2008-06-16 AB Bülteni
- 2008-06-13 AB Bülteni
- 2008-06-12 Haftalık AB - Türkiye Haberleri Bülteni
- 2008-06-12 AB Bülteni
- 2008-06-11 AB Bülteni
- 2008-06-10 AB Bülteni
- 2008-06-06 AB Bülteni
- 2008-06-05 Haftalık AB - Türkiye Haberleri Bülteni
- 2008-06-05 AB Bülteni
- 2008-06-04 AB Bülteni
- 2008-06-03 AB Bülteni
- 2008-06-02 AB Bülteni
2008-06-13 AB Bülteni
2008-06-13 AB Bülteni
Bülten No : 71 13 Haziran 2008
DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
AZERBAYCAN BASINI:
Halk Cephesi: "Bush: Türkiye, AB Üyesi Olmalı" : "McCain, başkan seçilmesi halinde, iktidarın ilk yılında İran'ı vurursa hiç şaşırmam. Bu, McCain için bir namus meselesi. Barack Obama da İran'ı vurabilir. Fakat ilk aşamada diyalog yapmayı tercih edecek. Obama döneminde ABD ile İran arasında 'büyük anlaşma' veya savaşı engelleyebilecek 'soğuk barış' olabilir. Irak savaşını ilk günden beri destekleyen McCain, durum kötüleşse bile Irak'tan ordunun çıkarılmasına karşı çıkacak. Cumhuriyetçi Parti için Irak konusu da 'namus meselesi'. Irak'tan kolayca çekilmeyi kendilerine inandırmaları çok zor. McCain, 'Irak konusunda herkes, bu işin bittiği ve geri çekilmemiz gerektiğini söylüyordu. Fakat ben, daha fazla asker gönderilmesini destekliyordum. Irak'a daha fazla asker gönderilerek, benim söylediğime yakın bir şey yapıldı. Artık Irak'ta başarı sağlamaya başladık' diyecek. Koç'un açıklamasına göre, Obama, Başkan seçilmesi halinde, ‘Sonradan yanlış çıkan her şeyi gördüm' tezi üzerine politika yürütecek, deneyimsiz olduğu iddialarına ‘Önemli olan deneyim değil, yargıdır' cevabını verecek. Bu arada birkaç gün önce Slovenya'da düzenlenen ABD-AB Zirvesine katılan Başkan George Bush, Türkiye hakkında güzel açıklamalarda bulundu: ‘Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin demokrasi ve pazar ekonomisi alanlarındaki reformlarını ve AB üyeliğini gerçekleştirmek için çaba göstermesini takdir ediyoruz.'" (12/06)
FRANSA BASINI:
AFP: "AB, Türkiye İle Müzakerelerde İki Yeni Başlığın Açılmasını Onayladı": "Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AB, Türkiye ile müzakereler çerçevesinde iki yeni konu başlığının açılmasına yeşil ışık yaktı. AB üyesi 27 ülke büyükelçisi fikri mülkiyet hukuku ve şirketler hukuku konularını kapsayan iki başlığın açılması kararı aldı. Böylelikle, 2005 yılının Ekim ayından bu yana AB ile sürdürülen müzakereler çerçevesinde 8 konu başlığı açılmış olacak. 27'lerin ilk defa Türkiye ile ilgili bir kararı fikir ayrılığı yaşamadan alabildikleri gözlendi." (12/06)
HIRVATİSTAN BASINI:
Vjesnik: "Türkiye ile Hırvatistan Arasındaki İşbirliği Güçleniyor": "Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic dün, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le gerçekleşen görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Hırvatistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu, Hırvatistan'ın, bağımsızlık sürecinde ve NATO yolunda Türkiye'nin desteğini çok önemsediğini belirterek, ekonomi, suçla mücadele, uyuşturucu, silah ve insan ticareti alanlarında da daha sıkı bir işbirliği beklentisi içinde olduklarını açıkladı. Bunun yanı sıra Mesic, Hırvatistan ve Türkiye arasındaki işbirliğinin bölgesel nitelikte olduğunu da ifade ederek, bu ilişkilerin, Güneydoğu Avrupa'daki istikrarın sağlanmasında büyük rolü olduğu konusunda Türkiye Cumhurbaşkanıyla aynı fikirde olduklarını açıkladı. AB süreci konusunda iki Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Hırvatistan'ın AB müzakerelerine aynı dönemde başladıklarını, ancak bugün farklı konumlarda olduklarını ifade ettiler. Mesic, Türkiye'nin biraz yavaşladığını, ancak Avrupa faktörünün kaçınılmaz bir unsur olduğunu belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, AB üyelik sürecinin her ülke için eşit bir dinamizm içermediğini ifade ederek, Türkiye gibi büyük ve nüfusu çok bir ülke için AB yolunun daha zor olduğunu, ancak ülkesinin elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceklerini belirtti." (12/06)
İNGİLTERE BASINI:
BBC: "Fransa'da Türkiye'nin Avrupa Birliği Üyeliğiyle İlgili Bir Karar Alındı":
"Fransa'da Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğini ilgilendiren bir karar alındı. Senatonun yasal işler komisyonu, aday ülkelerin üyeliklerinin doğrudan referanduma götürülmesini öngören Anayasa değişikliğinin senatoda reddedilmesini istedi. Komisyonun tavsiyesi, Türkiye'nin üyeliğine muhalif milletvekillerinin tepkisiyle karşılaştı. Türkiye'nin olası Avrupa Birliği üyeliğinin zorunlu referanduma götürülmesi konusunda Fransız senatosunun yasal işler komisyonunda yapılan bir oylama, Fransa politik yaşamında yeni dalgalanmalara yol açmaya aday görünüyor. Oylama, söz konusu komisyon başkanı iktidara mensup Senatör Jean Jacques Hyest'in sunduğu raporla ilgiliydi ve komisyon üyesi senatörlerin hemen tümü ulusal mecliste bir hafta önce oylanan bir Anayasa değişikliğinin iptal edilmesi yönünde oy kullanıyordu. İptali kararlaştırılan madde, nüfusu Avrupa Birliği üyelerinin toplam nüfusunun yüzde 5'inden çok ülkeler için referandumu zorunlu kılarken yüzde 5'ten az ülkeler için Fransız Anayasası'ndan referandumu çıkarmayı amaçlıyor. Oysa senato komisyonunun raporu, büyük ülke, küçük ülke farkını sildiği gibi tümü için günü geldiğinde o tarihteki cumhurbaşkanına inisiyatif tanıyor. Yani cumhurbaşkanı uygun görürse referanduma gidecek, görmezse parlamento onayıyla yetinecek. Türkiye'yi hedef alan 40 kadar iktidar mensubu milletvekili, senato komisyonunun kararına şimdiden şiddetle tepki verdi. Kimi, 33 maddeden oluşan Anayasa reformu senatoda oylandıktan sonra iki meclisin birleşik oturumunda Anayasa reform paketine sırf bu yüzden oy vermeyeceklerini söylüyor ve iktidar oylamada böylesi bir fire verdiği takdirde paketin tümü suya düşecek ki Sarkozy yönetimi böylesi bir fiyaskoyu göze alabilir mi kuşkulu." (12/06)
YUNANİSTAN BASINI:
Sky Tv: "Bakoyanni'nin Ankara'dan İsteği": "Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Atina'da Kıbrıs Radyo-TV Kurumu (RİK) muhabiriyle yaptığı röportajda, Ankara'dan Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili somut adım atmasını istedi. Kıbrıs'a bugün bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek olan Bakoyanni, ‘Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün, Avrupa'ya yakınlaşamayacağının nedeni olduğunu bizzat Türkiye'nin kendisinin de bildiğini' vurguladı. Bakoyanni, ‘Çağdaş bir Avrupa ülkesi, AB denen büyük bir kalkana ve güvenceye sahiptir. Kıbrıs Rumlarının ve Kıbrıs Türklerinin en büyük güvencesi, gelecekte AB'nin sağladığı güvence olacaktır' dedi. Kıbrıs sorununa çözümün Kıbrıslılar tarafından bulunacağını belirten Bakoyanni, Atina'nın da Kıbrıs'taki her hükümetle ve şimdi de Cumhurbaşkanı Hristofyas ile yakın işbirliği yaptığını vurguladı." (12/06)
NOT: Bu bülten, 12 Haziran 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.