ENGLISH
  Güncelleme: 12/06/2008

2008-06-04 AB Bülteni

2008-06-04 AB Bülteni

Bülten No : 64                                                                                                                                                                  04 Haziran 2008


DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI:
AP:
"Kıbrıs Hükümeti, AB'nin Kıbrıslı Türklere Yardım Etmesine Karşı Açtığı Davalardan Çekildi": "Bir yetkilinin bugün yaptığı açıklamaya göre Kıbrıs AB'nin, etnik sınırlar dahilinde bölünmüş adanın kuzey kesimine mali yardımının bir kısmını bloke etmek için başlattığı yasal girişimlerden çekildi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanou Kıbrıs'ın, Avrupa Adalet Divanına, 15.5 milyon dolar değerindeki sekiz ihalenin iptali için açtığı davalardan çekildiğini söyledi. Söz konusu ‘donanım ve hizmet' ihaleleri, AB'nin onaylamış olduğu, Kıbrıslı Türklere 402 milyon dolarlık yardım paketinin bir kısmı. Stefanou, tartışmalı ihalelerin metinlerinde, kuzey kesimin tanındığını ima eden ifadelerin düzeltildiğini söyledi ve şunları ekledi: ‘Kıbrıs, Türk kesimini ayrı bir devlet olarak tanımaksızın Türk halkına mali yardım sağlanmasını kolaylaştırmayı istemektedir'." (Menelaos Hadjicostis , 03/06)

 

FRANSA BASINI:
AFP:
"Türk Adaları: Avrupa Konseyi Ankara'yı 'Olumlu Bir Tutum' Sergilemeye Davet Ediyor": "'Avrupa Konseyinin bir komisyonu, yayımladığı bir bildiride, Türkiye'den Ege Denizi'nde bulunan Türk adalarındaki Yunan azınlık lehinde yeni önlemler almasını istedi. İnsan Hakları ve Hukuki Sorunlar Komisyonu Türkiye'yi, Ege Denizi'ndeki Gökçeada (İmbros) ve Bozcaada'da (Tenedos) yaşayan sınırlı sayıdaki Yunan asıllı nüfusun mensuplarına karşı olumlu bir tutum' benimsemeye davet etti. ‘Daha önce onaylanan olumlu önlemleri destekleyen' Komisyon, Yunan asıllı sakinlere ilişkin olarak arazi ve eğitim sorunlarına adil bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Komisyon, adaların halklarının, uzun zamandan bu yana Türkiye ile Yunanistan arasında gidip gelen gerginliklerin sonuçlarına maruz kaldıkları değerlendirmesini yapıyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi tarafından 27 Haziran'da incelenecek olan Komisyonun karar tasarısında ‘Türkiye, olumlu bir tutum benimseyerek, ayrıca modası geçmiş milliyetçi düşüncelerin üstesinden gelme ve Avrupa iyi komşuluk ilkelerini uygulama konusunda bir iyi niyet örneği sergileyecektir' denildi." (03/06)

AFP: "Fransa... Türkiye'nin AB'ye Üyeliği Konusunda Referandumu Şart Koşan Bir Reform Tasarısı Onaylandı" : "Fransız milletvekilleri bugün, Fransa kamuoyunun hâlihazırda karşı olduğu Türkiye'nin AB üyeliği konusunda bir referandum yapılmasını zorunlu kılan bir madde içeren reform tasarısını onayladı. Tasarının nihai olarak kabulü için daha, uzun bir hukuki süreçten geçmesi ve temmuz ayında Kongrede toplanan milletvekilleriyle senatörlerin beşte üçünün oyunu alması gerekiyor ki bu, sol muhalefetin oyunu da gerektirdiği için pek mümkün görünmüyor. Ulusal Mecliste ilk gündeme alınışında tasarı çoğunlukta bulunan sağın büyük kısmının oyunu alırken, sol muhalefet karşı oy kullandı. Metin 231'e karşı 315 oyla kabul edildi. Sosyalistler, komünistler ve çevreciler karşı oy kullandı. UMP'nin (sağ, iktidar) bazı milletvekilleri de karşı oy kullandı. 23 milletvekili çekimser kaldı. Bugün kabul edilen tasarı, bir devletin AB'ye üyeliğinin kabulünün referandumla veya milletvekili oylamasıyla yapılmasını ve nüfusu AB nüfusunun yüzde beşini geçen ülkelerin kabulü için referandumun zorunlu olmasını öngörüyor. Bu durum böylece Türkiye için geçerli oluyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy birçok kez, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin kendi cumhurbaşkanlığı sırasında söz konusu olması hâlinde referandum düzenleyeceğini belirtmişti." (03/06)

AFP: "AB: Ankara Genişleme Konusundaki Fransız Referandum Tasarısından Rahatsız Oldu" : "Türkiye, nüfusu AB nüfusunun yüzde beşini aşan her ülkenin Avrupa Birliği'ne kabulü için Fransa'da referandumu zorunlu kılan Fransız reform tasarısını bugün sert bir biçimde eleştirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı yayımladığı bir bildiride, bu tasarının, Türkiye'nin AB'ye girmesine yeni engeller getirmeyi amaçladığını ve Fransa'nın tutumunun, Paris ile Ankara arasındaki ikili ilişkilere zarar vermesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Bildiride, Türk hükümetinin, ‘üyelik görüşmelerinin Fransa'nın da onayıyla başlamasına rağmen Fransız Anayasası'na böyle bir ayrımcılık sokulması isteğinden rahatsızlık duyduğu' belirtildi.Bakanlık, 'Bu tarz ayrımcı yaklaşımların ikili ilişkilerimize zarar vermesi ve iki ülke halkları arasındaki geleneksel dostluğu olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır' diyerek, reform tasarısının, nihai olarak onaylanmasından önce düzeltileceğini ümit ettiğini duyurdu." (03/06)

 

NOT: Bu bülten, 03 Haziran 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 12/06/2008 / Hit: 3,154

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı