ENGLISH
  Güncelleme: 27/05/2025

Depremden Etkilenen Bölgelerde Yerel Kamu Hizmetleri için Katılımcı, Kapsayıcı ve Yeşil İyileştirme Projesi (PACE)

Proje koordinatörü ve ana faydalanıcı Avrupa Birliği Başkanlığının, eş faydalanıcılar Türkiye Belediyeler Birliği, Vilayetler Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde hayata geçirdiği proje;

  • depremden etkilenen yerel yönetimlerin hizmet sunum kapasitelerinin artırılması ve
  • sivil toplum ile iş dünyasının sosyo-ekonomik yeşil kalkınmaya katılımının sağlanması

 olmak üzere iki ana özel hedefe sahiptir.

Avrupa Birliği ve Almanya Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından ortaklaşa finanse edilen projenin toplam bütçesi 13.6 milyon avrodur. Projenin önemli bir kısmı, yerel yönetimlerin hizmetlerini yeniden yapılandırmasına yönelik uzmanlık desteği olarak kullanılacaktır. Diğer bir kısmı ise afet bölgesinde, sivil toplum, iş dünyası ve yerel yönetimler arasında geliştirilecek küçük ölçekli projelere hibe desteği sağlamak amacıyla tahsis edilecektir. Projenin uygulanmasına teknik destek ise Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) tarafından sağlanacaktır.

Proje çerçevesinde sağlanacak destek üç başlık altında yapılandırılmıştır:

1Yerel Yönetimlere Teknik Destek Bileşeni: Depremden etkilenen 11 ilde bulunan yerel yönetimlerin ihtiyaçlarının tespiti yapılacak; yerel yol haritaları/stratejiler hazırlanmasına destek olunacak;  duraksayan,  aksayan,  yenileme ihtiyacı duyulan yerel hizmetlerin yeniden yapılandırılmasına uzmanlık desteği verilecektir. 

2. Sivil Toplum-Yerel Yönetim İşbirliğine Hibe Desteği: Yerel politika,  uygulama ve izleme süreçlerine sivil katılım rolünün belirlenmesine destek olunacak;  sivil toplum-yerel yönetim işbirliğinde geliştirilecek ortak projelere aşağıda sunulan tematik alanlarda hibe desteği verilecektir. Hibe bileşenine yerel ya da depremden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren ulusal STK’lar, yerel idare veya ilgili kamu kurumlarını ortak alarak başvuru yapabilmektedir.

  • Toplumun rehabilitasyonu ve topluluk faaliyetlerinin yeniden başlatılması
  • Çevrenin rehabilitasyonu
  • İklim eylemi
  • Psikolojik danışmanlık
  • Savunmasız gruplara (özellikle kadınlar, engelliler ve mülteciler) yönelik tıbbi, sosyal ve ihtiyaç temelli yardım
  • Eğitim hizmetleri
  • Gönüllülük faaliyetleri
  • Kültürel mirasın rehabilitasyonu ve korunması
  • Kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi
  • Afet risk azaltımı hakkında bilgilendirme

3.  İş Dünyası-Yerel Yönetim İşbirliğine Hibe Desteği:  Benzer bir biçimde; yerel ve sektörel mevcut durum ve ihtiyaç analizi çalışmalarına destek olunacak; iş dünyası-yerel yönetim işbirliğine, geliştirilecek yeşil ve sürdürülebilir nitelikteki ortak projeler için aşağıda belirtilen tematik alanlarda hibe desteği verilecektir.

  • Depremden etkilenen bölgelerde ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması
  • İşletmelerin rekabet gücünün ve sürdürülebilirliğinin artırılması
  • KOBİ'lerin yeşil dönüşüm yoluyla dayanıklılığının güçlendirilmesi

KOBİ gelişim ekosisteminin bir parçası olarak yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (iş destek kuruluşları), örneğin iş dernekleri, ticaret odaları, borsalar, bölgesel kalkınma ajansları, kümeler, iş kuluçka merkezleri, ortak çalışma alanları, bilim ve teknoloji parkları, kooperatifler gibi kuruluşlar başvuru sahibi olarak; yerel yönetimler ve diğer kamu kurumları ise proje ortakları olarak bu hibe programına başvurabilirler.

Her iki hibe programı kapsamında da eş finansman zorunluluğu bulunmamakta ve Türkçe başvuru sunulabilmektedir. Başvuruların iki aşamalı yapılması öngörülmektedir. Her iki hibe programı kapsamında yaklaşık 4.8 milyon avro destek verilmesi öngörülmektedir. Hibe programlarının 2025 yılının ikinci yarısında duyurulması planlanmaktadır.


Güncelleme: 27/05/2025 / Hit: 629

Copyrights © 2025 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2025 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı