ENGLISH
  Güncelleme: 01/06/2022

Tek Pazar Programı

Programın amacı Birlik çağında İç Pazarın iyileştirilmesi, işletmelerin, vatandaşların, tüketicilerin ve özellikle KOBİ'lerin korunması ve bu alanlarda politika üretilmesi için istatistiklerin iyileştirilmesidir. 2021-2027 mali döneminde program bütçesi 4 milyar avro olarak öngörülmüştür. Tek Pazar Programı ile 2014-2020 döneminde uygulanmakta olan 6 farklı AB Programının (COSME, İstatistik, Tüketici, Finansal Raporlama ve İstatistik Kontrol, Gıda Güvenliği, Sağlık ve Son Kullanıcıların Finansal Hizmetlere Katılması) birleştirmiştir. Programa katılım müzakereleri 11 Kasım 2021 tarihinde başlamıştır. Programa resmi katılım süreci kapsamında Komisyondan alınan taslak anlaşmaya ilişkin müzakereler ilgili kurumlarımızın katılımıyla AB Başkanlığı koordinasyonunda devam etmektedir.

Tek Pazar Programı, tek pazarın tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak ve Avrupa'nın COVID-19 pandemisinden kurtulmasını sağlamak için AB finansman programıdır.

Tek pazar, yaklaşık 30 yıldır AB'nin kalbinde yer almaktadır. Vatandaşların diledikleri yerde yaşamalarını, çalışmalarını ve seyahat etmelerini sağlar ve tüketicilere koruma ve daha düşük fiyatlarla yüksek kaliteli ürün ve hizmet seçenekleri sunar. Yasal kesinlik, piyasalara ve finansal hizmetlere erişim, yatırım fırsatları ve finansmana erişim yoluyla tek pazar aynı zamanda şirketler için de bir başlangıç ​​noktasıdır.

Tek Pazar Programı, önceki birkaç program kapsamında finanse edilen önemli faaliyetleri bir araya getiriyor. Aşağıdaki temel hedefleri desteklemek için daha tutarlı ve çevik bir finansman çerçevesi sağlıyor.

YENİ TEK PAZAR PROGRAMININ HEDEFLERİ

  • Yüksek düzeyde gıda güvenliğini sağlanmak
  • Tüketicilere daha da yüksek koruma sağlamak
  • Başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin rekabet gücünü artırmak
  • Tek Pazar'ın yönetişimini ve kurallara uygunluğunu geliştirmek
  • Yüksek kaliteli istatistikler üretmek ve yaymak
  • Etkili Avrupa standartları geliştirmek

Güncelleme: 01/06/2022 / Hit: 4,347

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı