ENGLISH
  Güncelleme: 04/04/2008

2008-03-28 AB Bülteni

2008-03-28 AB Bülteni

 

Bülten No : 039                                                                                                                                                                     28 Mart 2008

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung:
"AB'de Türk Girişimci Sayısı Artış Gösterdi": "AB içindeki Türk girişimcilerin önemi artıyor. Essen'deki Türk Araştırmalar Merkezinin yaptığı araştırmaya göre, 1997 ile 2007 yılları arasında 15 AB ülkesindeki Türk girişimci sayısı 62 binden 102 bine çıktı. Bu girişimcilerin ciroları ise 25,7 milyardan yaklaşık 45,4 milyar avroya ulaştı. Türk Araştırmalar Merkezi Başkanı Faruk Şen, bu rakamın 2020 yılına kadar 90 milyar avroya çıkmasını ve girişimcilerin sayılarının da 190 bine ulaşmasını bekliyor. İstanbul'da, "AB'de Türk Şirketler" adlı araştırmasını tanıtan Faruk Şen, 2007-2020 yılları arasında Türk girişimcilerin sayılarının 460 binden 1 milyona çıkmasını beklediğini belirtti. En fazla Türk girişimciye AB içinde Almanya'da rastlanıyor. Almanya'da 1987 yılından bu yana üç kat artış gösteren Türk ya da Türk kökenli girişimcilerin sayıları 70 bin 300 civarında bulunuyor. Bu işletmelerde ise çalışanların sayıları dört kat artış göstererek 337 bine çıkmış bulunuyor. Türk girişimcilerin yüzde 82'si ticaret, gastronomi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Türk girişimcilerin dörtte biri kadın. Alman vatandaşlığına geçen Türk girişimcilerin sayısı, halen Türk vatandaşı olarak Almanya'da yaşayan Türklerin sayısından daha fazla. 27 AB ülkesinde 4,2 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bu rakam AB toplam nüfusunun yüzde bir oranına denk düşüyor." ( Rainer Hermann, 25/03)


FRANSA BASINI:
AFP: "Babacan: AKP 'yi Yasaklamak, AB İle Müzakereleri Bloke Edebilir""Babacan, Sabah gazetesine verdiği demeçte, "laiklik karşıtı faaliyetlerinden" ötürü 14 Mart'ta başlatılan AKP'nin kapatılma prosedürünün ve bunu izleyen siyasi gerilimin "AB'ye üyelik süreci için oldukça olumsuz gelişmeler" olduğunun altını çizdi.Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Birtakım şeyler çok uzak olsa da, AB ile ilişkiler ciddi ölçüde bozulacaktır, hatta müzakere sürecinin askıya alınması da gündeme gelecektir." Başsavcının söz konusu girişimi ve bunun yol açtığı siyasi gerilim, AB tarafından Türkiye'den talep edilen reformların yavaşlaması endişesini doğurdu." (27/03)

AFP: "Bulgaristan Türkiye'nin AB'ye Katılımını Destekliyor" "Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanishev bugün yayımladığı bildiride, Bulgaristan'ın Türkiye'nin AB'ye girme talebini desteklediğini açıkladı. Bildiride, Stanishev'in, Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan, Türkiye de dahil olmak üzere bütün bölge ülkelerinin AB'ye katılım müracaatlarını destekliyor" dediği aktarılıyor. Öte yandan bildiriye göre Erdoğan, Ankara'nın AB'den, "Türkiye'ye verdiği taahhütlere sadık kalmasını" beklediğini belirtiyor." (27/03)


RUSYA BASINI:
Kommersant:
"Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan: Eğer Türkiye'yi AB'ye Almazlarsa, Avrupa Çok Şey Kaybedecektir" "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray Bosna'daki Uluslararası Üniversite'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB üyesi yapılmaması durumunda hiçbir şey kaybetmeyeceğini belirterek, bu durumdan AB'nin zararlı çıkacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan şunun altını çizdi: "Eğer, Türkiye AB'nin çalışmalarında aktif rol alırsa, bu durumda Ankara iki uygarlığın, Batı ve İslam dünyası uygarlığı arasındaki çıkar çatışmasına son verebilir." Başbakan Erdoğan'ın sözlerine göre, iki uygarlık arasında çıkabilecek ihtilafların önlenmesi açısından, Türkiye'nin, özellikle AB'ye üye olması gerektiğini kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "İki uygarlığın bir araya gelmesi acısından en iyi platform Avrupa Birliği'dir. Türkiye, AB içinde olan tek Müslüman tek ülke olacak. Böylece, Türkiye, Batı ve İslam dünyası arasında köprü rolü oynayabilecek tek ülkedir." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyada 1.5 milyardan fazla Müslüman'ın yaşadığına da sözlerine ekledi." (27/03)

 

NOT: Bu bülten, 18-28 Mart 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

 


Güncelleme: 04/04/2008 / Hit: 3,341

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı