ENGLISH
  Güncelleme: 04/04/2008

2008-03-18 AB Bülteni

2008-03-18 AB Bülteni

 

Bülten No : 038                                                                                                                                                                   18 Mart 2008


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ


ABD BASINI:
International Herald Tribune:
"İktidardaki İslamcı Parti Aleyhindeki Yasal Girişimin Ardından AB, Türkiye'yi Demokrasiye Riayet Etmesi Yönünde Uyardı": "Avrupa Birliği, Türkiye'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının iktidardaki İslamcı partinin kapatılmasına yönelik yasal girişiminin ardından, Türkiye'nin anayasasında temel hatlarıyla gösterilen demokratik prensiplere riayet etmesi gerektiğini ifade etti. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, dün yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisine karşı hazırlanan iddianamenin, ülkenin AB üyeliğine yönelik reform süreciyle ters düştüğünü belirtti. Rehn, Erdoğan'ın partisinin kapatılması için cuma günü verilen iddianamenin "Türkiye Cumhuriyetinin demokratik bir devlet olduğunu açık bir şekilde belirten" Türk Anayasasını ihlal eden bir görünüm arz ettiğini söyledi. Rehn açıklamasında, "Anayasaya göre demokratik ilkelere hukuk sistemi tarafından da saygı gösterilmelidir" dedi." (15/03)

AP: "İktidardaki İslamcı Parti Aleyhine Başlatılan Yasal Girişimin Ardından AB Türkiye'yi Demokrasiye Saygı Göstermesi Konusunda Uyardı": "AB'nin genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslamcı kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi aleyhindeki yasal girişimin AB üyeliğini amaçlayan ülkenin reform süreciyle uyuşmadığını söyledi. Rehn, cuma günü Erdoğan'ın partisinin kapatılması için başlatılan girişimin, "çok açık bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir devlet olduğunu belirten" Anayasa'yı ihlal ediyor göründüğünü belirtti. Rehn, "Anayasa'ya göre demokratik ilkelere hukuk sistemi tarafından da saygı gösterilmeli" dedi." (16/03)

BELÇİKA BASINI:
De Standaard:
"AB, Türk İktidar Partisinin Kapatılmasına Karşı Uyarıda Bulunuyor": "Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Olli Rehn, şimdiden, olası bir yasaklamayı, aday bir ülkeden beklenmeyen ve demokratik normlara uymayan bir tutum olarak değerlendirdi. Rehn, "Normal bir Avrupa demokrasisinde siyasal konular parlamentoda tartışılır, mahkemelerde değil" dedi. Hassas Türk ekonomisi ilk kriz belirtilerini gösterdi ve Türk lirası düştü." (17/03)

 

BAE BASINI:
Gulf Daily News:
"Yargı Siyasete Karışmamalı Uyarısı": "AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn Türkiye'de bir cumhuriyet savcısının iktidardaki partiyi kapatmaya yönelik girişiminin ardından Türkiye'deki mahkemelere siyasete "karışmamaları" çağrısında bulundu. Rehn Brüksel'de yaptığı açıklamasında "Normal bir Avrupa demokrasisinde siyasi meseleler parlamentoda görüşülür ve sandıkta çözülür, mahkemede değil" dedi. Rehn bu meselenin, Türkiye'nin sürdürmekte olduğu reformları özellikle de AB'ye üyelik girişimini etkilememesini umduğunu söyledi." (16/03)

 

FRANSA BASINI:
AFP: "Barroso: Akdeniz İçin Birlik Türkiye'nin AB Üyeliğine Bir Alternatif Değildir":"Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso bugün yaptığı açıklamada, Avrupalıların Güney Akdeniz ülkeleriyle yeniden ortaklık başlatmak için onayladıkları Akdeniz için Birlik'in kurulmasının Türkiye'nin AB'ye üyeliğine bir "alternatif" olmadığı güvencesini verdi.Brüksel'deki Avrupa zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Barroso, "Açık olması için söylüyorum, bu bir alternatif değildir" dedi.Ülkesi AB Dönem Başkanlığını yürüten Slovenya Başbakanı Janez Jansa da, "Akdeniz için Birlik konusunda dün ve bugün çok açık tartışmalarda bulunduk ve 'Türkiye' kelimesini hiç kullanmadık" dedi.Barroso, "Bu, Türkiye'nin de Akdeniz için Birliğe katılmasını beklemiyoruz anlamına gelmiyor. Türkiye Akdeniz konuları için çok önemli bir ülke ve şayet projeye katılırsa şeref duyarız" şeklinde konuştu." (14/03)

İSVİÇRE BASINI:
Neue Zürcher Zeitung: "Ab Türkiye'de AKP'ye Karşı İşlemi Eleştiriyor": "Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Olli Rehn, cumartesi günü Brüksel'de, Türk yargısını demokrasiye saygılı olmaya çağırdı. Başsavcının Başbakan Erdoğan'ın hükümet partisi AKP'nin yasaklanması talebinin ülkenin reform sürecine ters düştüğünü belirten Rehn, anayasanın Türkiye için bariz bir şekilde demokratik sistem öngördüğünü, yargının da bu prensiplere riayet etmesi gerektiğini vurguladı." (17/03)

 

NOT: Bu bülten, 13-17 Mart 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır


Güncelleme: 04/04/2008 / Hit: 3,921

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı