- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihçesi
- Temel Belgeler
- Anlaşmalar
- Protokoller
- Katılım Ortaklığı Belgeleri
- Ulusal Programlar
- Avrupa Komisyonu Tarafından Hazırlanan Türkiye Raporları
- Genişleme Strateji Belgeleri
- AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı (2016-2019)
- AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı (2021-2023)
- Ortaklık Konseyi Kararları
- Türkiye-AB Zirvelerine İlişkin Belgeler
- Kurumsal Yapı
- Gümrük Birliği
- Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- İLETİŞİMBize Ulaşın
Türkiye’nin 2021-2027 Dönemi Tek Pazar Programı’na Katılım Anlaşması İmzalandı
2021-2027 Birlik Programları Kapsamında AB ile İşbirliğimiz Güçlenerek Devam Ediyor
Ülkemizin Tek Pazar Programı’na katılımını sağlayan anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ile Avrupa Birliği adına İç Pazar, Sanayi, Girişimcilik ve KOBİ'ler Genel Müdürü Kerstin Jorna tarafından çevrimiçi bir törenle 31 Mart 2023 tarihinde Ankara ve Brüksel’de imzalandı. Törende Büyükelçi Bozay’a, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt eşlik etti.
Ülkemizin 2021-2027 döneminde Tek Pazar Programı’na katılımına ilişkin değerlendirme yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, AB ve Türkiye’nin, ticaret, imalat, girişimcilik ve sanayi alanlarında uzun bir ortaklık geleneğine sahip olduğunu vurguladı. Büyükelçi Bozay, Türk ve Avrupalı şirketler ve girişimciler arasındaki ortaklıkları geliştiren Tek Pazar Programı’nın, Türk ve Avrupa ekonomilerinin tüm paydaşları için önemli bir kaldıraç vazifesi göreceğini belirtti.
Bu önemli anlaşma ile 2021-2027 döneminde işletmelerin pazarlara erişimini kolaylaştırmak, girişimciliği ve girişimcilik becerilerinin kazanılmasını teşvik etmek, endüstrinin modernizasyonunu sağlamak, küresel ve toplumsal zorlukları ele almak, turizm sektörü de dâhil olmak üzere işletmelerin rekabet güçlerini ve sürdürülebilirliklerini artırmak amaçlanmaktadır.
Tek Pazar Programı’ndan 4,2 Milyar Avroluk Destek
Türkiye koordinatörlüğünü KOSGEB’in yaptığı Program, teklif çağrıları vasıtasıyla önemli miktarda hibe desteği sağlamaktadır.
Teklif çağrılarına KOBİ'ler ve daha büyük teşebbüsler ile finansal kurumlar dâhil olmak üzere özel ve kâr amacı güden kuruluşlar, sektör federasyonları veya benzer destekleyici kuruluşlar, ticaret odaları, iş geliştirme merkezleri ve hızlandırıcılar, iş destek merkezleri, yenilik merkezleri gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler, araştırma ve teknoloji merkezleri dâhil olmak üzere eğitim ve öğretim kurumları gibi farklı kurum ve kuruluşlar başvurabilmektedir.
Oluşturulacak uluslararası konsorsiyumlar vasıtasıyla program hedefleri doğrultusunda işletmeler ve sanayii desteklenmektedir.
2021-2027 dönemi için tüm katılımcı ülkelere tahsis edilen toplam Program bütçesi 4,2 milyar avrodur.
Ülkemiz Tek Pazar Programı’nın küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'ler) rekabet gücünün ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi bileşenine katılmaktadır.
Program hakkında daha fazla bilgi almak için:
Diğer Haberler
“Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminin Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi” Açılış Töreni Gerçekleştirildi