- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihçesi
- Temel Belgeler
- Anlaşmalar
- Protokoller
- Katılım Ortaklığı Belgeleri
- Ulusal Programlar
- Avrupa Komisyonu Tarafından Hazırlanan Türkiye Raporları
- Genişleme Strateji Belgeleri
- AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı (2016-2019)
- AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı (2021-2023)
- Ortaklık Konseyi Kararları
- Türkiye-AB Zirvelerine İlişkin Belgeler
- Kurumsal Yapı
- Gümrük Birliği
- Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- İLETİŞİMBize Ulaşın
Avrupa Parlamentosu ve Konsey arasında AB genelinde sürücü belgelerine ilişkin kuralları güncelleyen direktif değişikliği konusunda anlaşma sağlandı.
25 Mart 2025 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve Konsey arasında AB genelinde sürücü belgelerine ilişkin kuralları güncelleyen Direktif değişikliği konusunda anlaşma sağlanmıştır. Yeni kurallar, dijital sürücü belgelerini AB genelinde tanınır hale getirirken, yeni sürücüler için iki yıllık bir deneme süreci ve güvenli sürüşle ilgili ek eğitimleri zorunlu kılmaktadır.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, tüm AB vatandaşları için tek tip olarak geliştirilecek ve akıllı telefonlar üzerinden ulaşılabilecek dijital sürücü belgelerinin 2030 yılına kadar kullanıma açılmasının öngörüldüğü ve yeni sürücüler için alkol ve emniyet kemeri kullanımına ilişkin daha sıkı kurallar getirilerek trafik güvenliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtilmiştir. Ayrıca, kamyon ehliyeti alma yaşı 21'den 18'e, otobüs ehliyeti alma yaşı ise 24'ten 21'e indirilmiştir. Bunun yanı sıra, 17 yaşındaki bireylerin deneyimli bir sürücünün eşliğinde kamyon veya kamyonet kullanmasına belirli şartlar altında izin verilecektir.
Yeni kurallar aynı zamanda, sürücüler için sağlık kontrolü prosedürlerini de düzenlemekte olup, özellikle yaşlı sürücüler için sürücü belgesi geçerlilik sürelerinin kısaltılabileceği belirtilmiştir.
Direktif değişikliğinin AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girmesi beklenmektedir.