ENGLISH
  Güncelleme: 01/09/2022

Türkiye Uyuşturucu Ve Uyuşturucu Bağimlılığı Ulusal İzleme Merkezinin Güçlendirilmesi

 

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

Türkiye Uyuşturucu Ve Uyuşturucu Bağimlılığı Ulusal İzleme Merkezinin Güçlendirilmesi

Öncelik Alanı

Adalet, Özgürlük ve Güvenlik

Proje Faydalanıcısı

Türkiye Ulusal Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (TUBİM)

Diğer Faydalanıcılar

 

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Süre: 25 Ay

Başlangıç: 11/02/2009

Bitiş: 11/03/2011

AB Katkısı (Avro)

1.923.000 €

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Türkiye, uyuşturucunun ana küresel geçiş güzergahlarından biri üzerinde yer almaktadır ve bu nedenle hem kaçakçılıktan hem de toplumda giderek arttığı tahmin edilen uyuşturucu bağımlılığı yaygınlığından etkilenmektedir. Türkiye'nin Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'ne (EMCDDA) katılımına ilişkin bir anlaşma Ağustos 2004'te başlatılmıştır. EMCDDA'ya katılımla ilgili olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme ve Önleme Merkezi (TUBİM) kurulmuştur. Türkiye, 2004 yılından bu yana TUBİM aracılığıyla koordinasyon ve veri toplama alanında önemli ilerlemeler kaydetmiştir.

"Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Ulusal İzleme Merkezinin Kurulması ve Ulusal Uyuşturucu Stratejisinin Geliştirilmesi ve Uygulanması" konulu (ilk) Eşleştirme projesi, EMCDDA ile ilgili olarak koordinasyon ve veri toplama, analiz ve politika önerilerinde bulunmak üzere Ulusal Odak Noktası olarak TUBİM'i desteklemiştir. Bir kütüphane ve bir dokümantasyon merkezi bu müdahalenin önemli sonuçları olmuştur. Her bir EMCDDA temel göstergesi için özel çalışma grupları (uyuşturucuya bağlı ölümler, bulaşıcı hastalıklar, uyuşturucu arz ve talebi, sorunlu uyuşturucu kullanımı, nüfus araştırmaları, yaygınlık vb.

Ancak, ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla iş birliği, veri toplama ve analizi sağlamak için daha fazla yardıma ihtiyaç duyulmuştur. Özellikle, genel nüfus ve okullar arasında uyuşturucu kullanımına ilişkin yeni bir anket yapılmamıştır. Ulusal bir uyuşturucu stratejisi 2006 yılında uyarlanmış ve buna uygun olarak bir Eylem Planı (2007-2009) kabul edilmiştir. TUBİM personelinin EMCDDA gerekliliklerini karşılamak ve Eylem Planı'nın uygulanmasına katkıda bulunmak için hala eğitime ihtiyacı vardı. Ele alınması gereken bir diğer konu da TUBİM, kolluk kuvvetleri, ilgili bakanlıklar, sivil toplum aktörleri ve medya arasında etkin bir ulusal ağ içinde daha yakın bir iş birliğinin sağlanmasıydı. Bu durum, burada sunulan ROM nihai değerlendirmesine tabi olan ikinci bir eşleştirme projesini (2009-2011) gerekli kılmıştır.

Yer

 

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

Sonuç 1: EMCDDA'nın Türkiye Ulusal Odak Noktası'nın (TUBİM) ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal yapısının geliştirilmesi (TUBİM, özerk bir bütçe de dahil olmak üzere daha spesifik bir yasal statüye ve kurumsal çerçeveye sahip olacaktır. EMCDDA gereklilikleri doğrultusunda sunulacak yıllık raporlardaki verilerin hem nicelik hem de nitelik olarak artması)

Sonuç 2: TUBİM'in teknik kapasitesi arttı (EMCDDA gereklilikleri doğrultusunda sunulacak yıllık raporlardaki verilerin hem nicelik hem de nitelik olarak artması. Personel yeterli donanıma sahip ve eğitimli.

Sonuç 3: Sivil Toplum Kuruluşları ve kitle iletişim araçlarının sorumlulukları konusunda farkındalıklarının gelişmesi ve bu alanda iş birliği yapma isteklerinin artması. (Medyada yayın, yayıncılık ve haber dahil olmak üzere ortak çalışmaların sayısında artış. STK'ların sayısında ve faaliyetlerinde artış.

Sonuç 4: EMCDDDA ile uyumlu tedavi, adli laboratuvarlar ve arz azaltımına ilişkin ülke çapında veri toplama araçlarının standartlaştırılması. Devlet hastaneleri ve üniversitelerin yanı sıra adli tıp laboratuvarlarından gelen ilaçların saflığı ve yeni ilaç türlerine ilişkin verilerin kalitesinde artış.

Sonuç 5: Uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda önleme, müdahale ve azaltma faaliyetlerini destekleyen uygun bir metodolojiye dayalı bilimsel çalışmaların ulusal kapasitesinin artırılması. (Proje sonuna kadar uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı alanındaki bilimsel çalışmaların nitelik ve niceliğinin artırılması)

Sonuç 6: Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele eden kurum ve kuruluşların proje odaklı çalışma kapasitelerinin artırılması ve Uyuşturucu Talebini Azaltma Eylemi Değişiminin (EDDRA) desteklenmesi. (Bu projenin uygulanması sırasında ilgili kurumlar arasındaki ortak proje sayısı artırılmıştır. Proje sonunda EDDRA'ya raporlanan proje ve program sayısı).



Güncelleme: 01/09/2022 / Hit: 3,293

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı