ENGLISH
  Güncelleme: 23/05/2017

AB Bakanı Ömer Çelik’in Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşmasına İlişkin Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, yazılı soru önergesine yanıt vererek Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması kapsamında, 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla bin 93 düzensiz göçmenin Türkiye'ye iade edildiğini, AB üyesi ülkelere de 5 bin 24 Suriye vatandaşının gönderildiğini bildirdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın, Vize Serbestisi Diyaloğu'nun resmen başlatılmasına paralel olarak, 16 Aralık 2013'te Ankara'da imzalandığını anımsattı.

Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın, onay süreçlerinin Türkiye ve AB tarafından tamamlanıp gerekli bildirimlerin yapılmasının ardından 1 Ekim 2014'te üçüncü ülke vatandaşlarına ilişkin hükümleri hariç olmak üzere yürürlüğe girdiğini hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik, buna ilaveten Türkiye ve AB arasında sığınmacı krizine yönelik iş birliği sürecinin, 2015 yılının yaz aylarında başladığını belirtti.

Bu süreçte üç Türkiye-AB Zirvesinin gerçekleştirildiğini aktaran AB Bakanı Ömer Çelik, son olarak 18 Mart 2016'da toplanan Türkiye-AB Zirvesi'nde yapılan Zirve Açıklaması ile iş birliğinin genel hatlarının çizildiğini ifade etti.

Söz konusu işbirliğinin en önemli unsurunun, "1'e 1 Formülü" olarak adlandırılan yöntem olduğunu belirten AB Bakanı Ömer Çelik, bu yöntem ile Ege Denizi'nde yaşanan trajedilerin önlenmesinin ve düzenli göçün özendirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Bakan Ömer Çelik, soru önergesinde şu bilgileri verdi:

"1'e 1 Formülü kapsamında, 20 Mart 2016'dan itibaren Türkiye'den Yunan adalarına geçen bütün düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye iade edilmesine ve bu kapsamda iade edilen her Suriyeliye karşılık düzensiz yolla AB'ye geçmeye çalışmamış bir Suriyelinin bir AB ülkesine yerleştirilmesine karar verilmiştir. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında 2 Mayıs 2017 itibarıyla toplam bin 93 düzensiz göçmen Türkiye'ye iade edilmiştir ve AB üye ülkelerine toplam 5 bin 24 Suriyeli gönderilmiştir. Türkiye-AB iş birliği sürecinin diğer bir önemli unsuru da 'külfet paylaşımı' ekseninde Türkiye'deki Suriyelilere AB tarafından mali yardım yapılmasıdır. AB, Türkiye'ye gelen geçici koruma altındaki Suriyelilere ilişkin olarak yük paylaşımı konusundaki mutabakat çerçevesinde 24 Kasım 2015 tarihli Komisyon Kararı ile 3 milyar avro tutarında bir mali yardım programı oluşturmuştur. 18 Mart 2016 Türkiye-AB Zirvesi'nde ise söz konusu kaynağın kullanımının hızlandırılmasına ve finanse edilecek projelerin ivedilikle belirlenmesine ilişkin mutabakat sağlanmıştır."

AB Bakanı Ömer Çelik, 2017 Nisan sonu itibarıyla 2 milyar 156 milyon avronun hangi proje ve programlarda kullanılacağının Avrupa Komisyonu kararları ile tespit edildiğini, bunun 1 milyar 572 milyon avrosunun sözleşmeye bağlandığını dile getirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Sözleşmeye bağlanan fonun 568 milyon avrosu projelerin uygulamasından sorumlu uluslararası kuruluşlara, 222 milyon avroluk bölümü ise ilgili bakanlıklarımıza çeşitli projeler kapsamında harcanmak üzere aktarılmıştır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 23/05/2017 / Hit: 9,163

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı