ENGLISH
  Güncelleme: 28/05/2008

2008-05-13 AB Bülteni

2008-05-13 AB Bülteni

Bülten No : 49                                                                                                                                                                   13 Mayıs 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

İRAN BASINI:
İran:
"Akdeniz Birliği Planının Gizli Gerçekleri": "Akdeniz Birliği planı Sarkozy'nin dış politika alanında oynadığı en önemli karttır. Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere ve Fransa çiftinin etrafında Avrupalı bir birlik kurmaya çalışıyor ve söz konusu plan bu doğrultuda atılan bir adımdır. Sarkozy'nin, Akdeniz Birliğinin kurulması önerisinde bulunmasının gizli nedenlerinden biri, Türkiye'nin AB üyeliği konusuydu. Avrupa ülkeleri her şeyden önce Birliğe üye olabilmek için generaller yönetimine son vermeyi bir ön şart olarak öne sürdüler. Türkiye ise askerlerin gücünü azaltarak AB üyeliği için olumlu koşullar yarattı ve Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Chirac, Türk halkını savunmak amacıyla bu ülkenin AB üyeliğini kabul etti. Oysa ki Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda bazı engeller çıkardı ve bu çıkmazdan kurtulabilmek için bu ülkenin, AB üyeliği yerine Akdeniz Birliğine üye olmasını önerdi. Sarkozy'nin danışmanlarından biri olan Henry Gueno, AB'nin, doğuya doğru genişlemenin yerine güneye doğru genişleyerek gelişmesi gerektiğini söyledi. Bunun gerçekleşmesi ise Fransa'ya eksen bir rol tanıyacak.
İtalya ve İspanya Başbakanları, Sarkozy'nin bu planını desteklediler ve hatta Prodi yaptığı bir konuşmada bu planın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunu çözmek için bir bahane ve kaçış yolu olduğunu iddia etti. Ancak, gerçek şu ki, bu planın ciddi muhalifleri bulunuyor. "
(Thierry Maison, 12/05)

 

YUNANİSTAN BASINI:
Sky: "Türkiye'ye Fransız 'Hayır'ı": "Paris, Avrupa sürecinin devam etmesi için, ön koşul olarak Ankara'dan Kıbrıs'taki işgal ordularını çekmesini istiyor. Fransa Başbakanı François Fillon, Lefkoşa'da Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Fransa'nın, başka bir AB ülkesinde işgal orduları bulunduran bir ülkeyi Avrupa Birliğine kabul edemeyeceğini vurguladı. Türkiye ile ‘imtiyazlı bir ortaklık ilişkisi' konusunda ülkesinin tezini tekrarlayan Fillon, ‘Fransa, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak Kıbrıs'a yardım için elinden geleni yapacak' dedi ve Kıbrıs sorununa uluslararası hukuk temelinde çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ise açıklamasında, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışma gruplarında ve teknik komitelerde olumlu bir sonuç çıkmaması halinde Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerine kayıtsız şartsız devam etme taahhüdünde bulunmadığını söyledi ve Kıbrıs konusunda ilerlemenin Türkiye'nin tutumuna bağlı olduğunu kaydetti.
Hristofyas, ‘AB'deki ortaklarımıza, Türkiye'yi nihayetinde olumlu tutum göstermesi için cesaretlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü son zamanlarda Ankara'dan aldığımız mesajlar hiç de cesaret verici değil' dedi." (12/05)

Ethnos: "Gri Manifesto İçin Fırtına": " Türk manifestosu Türk-Yunan yakınlaşmasının çabalarını dinamitliyor, Türkiye'nin AB yolunu kayıtsız şartsız destekleyenleri ve Müslüman azınlık konularına müdahale etmesini hoşgörüyle karşılayanları zor durumda bırakıyor, aynı zamanda da resmen kıta sahanlığının belirlenmesine dair devam eden istikşafi görüşmelerin gerçek içeriği hakkında soruların dile getirilmesine neden oluyor. Muhalefet partisi PASOK'ta dışişleri konularından sorumlu milletvekili Andreas Loverdos, ‘söz konusu internet sitesinin kışkırtmaya yönelik ve tamamen yalanlarla dolu' olduğunu ifade etti. Loverdos ayrıca, Türkiye'deki olumsuz gelişmelerle ilgili hükümetin mücadele ettiğini ve geçenlerde Ali Babacan'la görüştükten sonra ‘Türk-Yunan ilişkilerinde her şey yolunda' şeklindeki açıklamada bulunan Bakoyanni'den klişe açıklamalarda bulunmamasını istedi. Loverdos ‘tüm bu gelişmeler karşısında nasıl olur da her şey yolunda gider' diyerek, YDP hükümetini kötü politikalar uygulamakla eleştirdi.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgos Kumutsakos, Türk Dışişleri Bakanlığı internet sayfasına yansıyanların ‘değerlendirildiğini' söyledi ve uluslararası hukuka dayanan bilinen Yunan tezleri temelinde, Türk tarafı yönünde ‘uygun tüm diplomatik girişimlerin yapılmasına devam edileceğini' belirtti.
Edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı, Türk manifestosuna dair bilgileri gazetemizin pazar günü yayımlanan sayısından edindi, Ankara'nın ülkemiz aleyhindeki iftiracı ve tahrik edici açıklamalarına karşı resmi bir protestoda bulunulmadı." (Nikos Meletis , 12/05)

 

İNGİLTERE BASINI:
Financial Times: "Türkiye'ye Güvenmek": "Avrupa Birliği, Türkiye ile entegrasyon sürecine yardımcı olabilecek her fırsattan faydalanmalı. Ankara'nın AB üyeliği girişiminde hem Türkiye'de ve hem de Birlikte siyasi bozulma yaşanırken Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası bu süreçte tutarlı bir ilerleme sağlayabilir. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası AB'nin güçlü desteğiyle geçen hafta, Türkiye ile ilgili faaliyetlerini inceleme kararı aldı. Nihai karar ekim ayından önce açıklanmayacak, ancak işaretler bu kararın olumlu olacağı yönünde. Söz konusu bankanın bir üyesi olan, ancak faaliyet gösterdiği ülkeler arasında bulunmayan Ankara, uzun zamandır bankanın para ve yeteneklerinden faydalanabilme imkanı arıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasındaki oyların yüzde 60'ına sahip olan AB'deki güçlü hissiyat karşısında Washington geri adım atmaya hazır gibi gözüküyor. Böyle yapması doğru olur. Batı, Türkiye'yle ilişkilerini korumayı başlıca öncelikleri arasında tutmalı. Türkiye'de modern bir İslam demokrasisinin kalkınmasını hem ülkenin kendisi, hem Avrupa ve hem de Orta Doğu için teşvik etmeli. AB liderlerinin kamuoyunda Türkiye'nin Birliğe üyeliğine ilişkin itirazları gidermek için daha çok çalışması gerekiyor." (12/05)

 

NOT: Bu bülten, 12 Mayıs 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 28/05/2008 / Hit: 2,720

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı