ENGLISH
  Güncelleme: 17/01/2024

Avrupa Birliği Başkanlığı Genç Çevirmenler Yarışması

Ülkemizin AB’ye üye olmasıyla birlikte Türkçe, AB’nin resmi dillerinden biri olacaktır. Çok dillilik AB’nin temel ilkeleri arasında yer almaktadır ve AB’nin hâlihazırda 24 resmi dili bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Avrupa Komisyonu Çeviri Genel Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 2000 dilbilimcinin görev yaptığı dünyadaki en büyük çeviri merkezlerinden biri faaliyet göstermektedir.

Katılım müzakerelerinin yürütüleceği esasları düzenleyen 3 Ekim 2005 tarihli “Müzakere Çerçeve Belgesi”nde; Türkiye’nin, “…….katılımdan uygun bir süre önce …. AB kurumlarının ihtiyacı olacak mütercim ve tercümanları yetiştirmekle” yükümlü olduğu ifade edilmektedir. Bu yükümlülük bağlamında ülkemizdeki üniversitelerin Mütercim-Tercümanlık ve Çeviribilim bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımlarıyla, Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından her yıl Genç Çevirmenler Yarışması düzenlenmektedir.

       

  • Yarışmanın amacı, mesleğe hazırlanan genç çevirmenlerin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine yönelik farkındalıklarını artırmak ve bu alanda nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

       

  • Bugüne kadar toplam 1.258 öğrencinin katılım sağladığı Genç Çevirmenler Yarışmasının on ikincisi 25 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenmiştir. Bu yıl Yarışmaya çeviri eğitimi veren 41 üniversiteden 90’ı İngilizce, 18’i Almanca, 17’si Fransızca dillerinde olmak üzere toplam 125 öğrenci katılmıştır. 

İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere Sn. Bakan Yardımcımız tarafından başarı sertifikası verilmektedir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Güncelleme: 17/01/2024 / Hit: 14,732

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı