ENGLISH
  Güncelleme: 30/05/2008

2008-05-16 AB Bülteni

2008-05-16 AB Bülteni

Bülten No : 52                                                                                                                                                                   16 Mayıs 2008


DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ABD BASINI:
Voice Of America:
"Kraliçe Elizabeth 37 Yıl Aradan Sonra İlk Ziyareti İçin Türkiye'de" : "Kraliçe II. Elizabeth, 1971 yılından bu yana Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirmek üzere başkent Ankara'ya geldi. Diplomatlar, ziyaretin, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini vurgulamak amacıyla düzenlendiğini belirttiler. Kraliçe ve eşi Prens Philip, dört gün sürecek ziyaretlerine salı günü Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrini ziyaret ederek başladılar. Kraliyet ailesi günün ilerleyen saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde onurlarına verilen yemeğe katıldı. Hafta içinde Bursa'nın yanı sıra Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'u ziyaret edecek olan Kraliçe, cuma günü ülkesine dönecek. İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Nick Baird, ziyaretin İngiltere'nin Türkiye ile olan ilişkisinin önemini yansıttığını ifade etti. Türkiye, AB üyeliği için müzakerelere 2005 yılında başladı ancak Kıbrıs ve demokratik reformlara ilişkin anlaşmazlıklar sürecin yavaşlamasına neden oldu. Kraliçe, İstanbul'da bulunduğu süre içinde Cumhurbaşkanı Gül ve eşini İngiliz uçak gemisi HMS Illustrious'ta konuk edecek. " (15/05)

 

İNGİLTERE BASINI:
Sky Tv: "İngiltere, Türkiye'nin AB Üyeliğini Destekliyor": "İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, tam üyelik dışındaki önerilerin alternatif çözüm oluşturmadığını vurgulayarak, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma çabalarını desteklediğini ifade etti. Miliband, Ankara'da meslektaşı Ali Babacan ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını desteklemeyen Avusturya ve Fransa hükümetlerini eleştirdi. Miliband, ‘Sadece, Türkiye ile AB arasında en iyi diyalogun müdavimi olmayı değil, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde müttefiki olmayı da istiyoruz' dedi. Basın açıklaması sırasında İngiliz Dışişleri Bakanı, ülkesinin ve Türkiye'nin iklim değişiklikleri ve terörle mücadele konularında ‘özel ikili diyaloglara' başlayacağını bildirdi. İngiliz Dışişleri Bakanı, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmak üzere gelen İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e ve eşi Prens Philip'e refakatçi olarak, salı günü Ankara'ya geldi. Kraliçenin Türkiye'ye bu resmi ziyareti, 1971'den beri gerçekleşen ilk ziyaret. " (15/05)


NOT: Bu bülten, 15 Mayıs 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 30/05/2008 / Hit: 3,062

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı