ENGLISH
  Güncelleme: 08/05/2008

2008-04-28 AB Bülteni

2008-04-28 AB Bülteni

Bülten No : 41                                                                                                                                                                   28 Nisan 2008    

                  
DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

AZERBAYCAN BASINI:

Halk Cephesi: "AB ile Türkiye Arasındaki Müzakereler Çıkmaza Girdi": "Azerbaycan'ın da katıldığı Nabucco projesiyle ilgili sorun halen çözümlenemedi. Türkiye, söz konusu proje konusunda AB ile anlaşamıyor. Türkiye'nin koştuğu şartlar Azerbaycan'ı da tatmin etmiyor. Türkiye'nin, önümüzdeki dönemlerde Nabucco konusunda AB ile anlaşacağını ifade eden Hüseyinli, Ankara'nın, söz konusu hattın doğrudan kontrolünü ele geçirmek istediği şeklindeki söylentilere inanmak istemediğini belirtti ve ‘Türkiye, bu konuda büyük devlet politikası veya aşırı ticari çıkarlarına göre hareket ediyorsa, bu yanlış bir politika. Öyle konular var ki, Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazırız. Ancak, öyle konular da var ki, dünyada olduğu gibi çözümlenmeli. Türkiye'nin, söz konusu boru hattıyla ilgili özel şartlar koşmasının, projenin gerçekleşmesinde etkisi olmamalı. Avrupa, zaten sonuçta parasını vererek doğal gazı alacak. Türkiye ile AB arasında devam eden görüş ayrılığının, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesinin gerçekleşmesine engel olduğuna dair söylenenler doğru değil' dedi. Nabucco projesiyle, Türkmenistan ve Azerbaycan doğal gazının, Türkiye'den geçerek 3300 kilometrelik hatla Avusturya'ya nakledilmesi planlanıyor. Söz konusu boru hattı, AB ve ABD tarafından desteklense de, AB, Türkiye'nin, hattın kontrolünü ele almak, kazancın büyük bir bölümünü elde etmek ve söz konusu boru hattı ile ihraç edilen doğal gazın bir bölümüyle kendi ihtiyaçlarını karşılamak gibi taleplerini şimdilik ağır buluyor. Bu yüzden de hatla ilgili müzakerelerde ciddi sorunlar oluşmuş durumda." (Tural , 25/04)

FRANSA BASINI:

AFP: "Sarkozy, Türkiye'nin AB'ye Girişi Konusunda Referandum Düzenleyecek": "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olduğunu yineleyerek, bu konu gündeme geldiğinde referanduma başvuracağını açıkladı. Cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen televizyon programında Sarkozy, ‘Türkiye'nin AB'ye girmesine her zaman karşı çıktım. Türkiye Avrupa'da değildir. Fransa Cumhurbaşkanı olduğum süre içinde Türkiye'nin AB'ye girmesi gündeme gelirse referanduma başvururum' dedi. 'Referandum fikrini otomatikleştirmekyanlış olur. İleride İsviçre, AB'ye girmek isterse referandum yapılmaz. Onlar zaten Avrupalı.'." (25/04)

Le Monde: "Avrupa ile Türkiye Arasındaki İkilem": "Avrupa Birliği ile Türkiye arasında, bu aday ülkenin birliğin müktesebatına uyumunu belirlemek ve yeterli bulunmadığı takdirde kendisini teşvik etmek üzere yılda iki oturum şeklinde ilginç bir müzakere sürüyor. Ekim 2005'te katılım müzakerelerinin başlatılmasından bu yana 35 başlıktan 6'sı açıldı. Katılım müzakerelerini Türkiye ile aynı anda başlatan Hırvatistan ile mukayese edersek, Türkiye'de müktesebat uyumu konusunda ilerleme yavaş olsa da duraklamıyor. Ancak bu müzakereleri tuhaf kılan da aslında boşa dönüyor olması. 27'ler, Kıbrıs'ın gemi ve uçaklarına liman ve havalimanlarını açmayı reddeden Ankara'yı cezalandırmak için Aralık 2006'da, gümrük birliğine ilişkin 8 başlık konusunda müzakerelerin askıya alınması, diğer başlıkların ise sonuçsuz bırakılması yönünde karar aldılar. Ayrıca Fransa, Türkiye'yi tam üyeliğe götürecek başlıklar üzerinde müzakere etmek istemiyor. Yani kısacası müzakere düşünün korunduğu, ancak asıl zorluklardan kaçınılan bir aldatmaca sürdürülüyor. Her iki tarafta da mevcut şüphelerin, güvensizlik ortamını daha da artırması önlenmek isteniyorsa, Ankara'da olduğu kadar Brüksel'de de bazı hususların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir." (Thomas Ferenczy, 25/04)

İRAN BASINI:

ISNA: "AB: Türkiye'nin Üyelik İçin 2023 Yılına Kadar Beklemesi Gerekir" : "AB, ümitsizlik içeren mesajlarında Türkiye'nin bu Birliğe üyeliğini 2023 yılına bıraktı.ISNA'nın Lübnan el Sefir gazetesine atıfta bulunarak aktardığı habere göre, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Türkiye'nin AB üyeliği için önünde uzun bir yolu var.'Rehn şöyle devam etti: ‘Türkiye, reformları gerçekleştirmede kararlı olduğu takdirde 10-15 yıl daha, yani 2023'e kadar beklemesi gerekir. Fransa'nın Birliğin dönem başkanlığını üstleneceği bu yılın ikinci yarısından itibaren AB, Türkiye ile müzakerelere başlayacak.'. Diğer taraftan Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'deki reformlar konusundaki özel bir raporu onayladı. AB Dış İlişkiler Komitesi de Türkiye'de üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasını kapsamlı reformun dışında olarak değerlendirdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, son olarak Türk mevkidaşı ile Ankara'da yaptığı görüşmede Türkiye'deki reform sürecini eleştirmenin yanı sıra, Türkiye'nin AB kriterlerine uymasının yeterli olmadığını, hatta bu ülkenin bu konuda nihai bir adım atması gerektiğini vurguladı." (25/04)

İSPANYA BASINI:  

El Mundo: "İnsan Hakları Vakfına Göre, AB'ye Yaklaşmasına Rağmen Türkiye'de İşkence Artıyor": "Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) son raporunda, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) yaklaşmasına rağmen ülkede işkence olaylarının artışından şikayet ediyor. Vakfın Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, önümüzdeki günlerde sunulacak olan ‘İşkence Atlası' isimli raporda, Türkiye'de işkencenin yeniden ortaya çıkmasına izin veren yetkilileri suçluyor.Bakkalcı, ‘İşkence Atlası ve vakfımızın diğer çalışmaları, işkencenin giderek arttığını gösteriyor. Şiddet olayları sayı ve yoğunluk olarak artıyor' dedi. 2005 yılından beri AB ile müzakerelerde bulunan Türkiye'de işkence olaylarının artışı, -rapora göre- terörle mücadele nedeniyle oluşturulan ortama bağlı. Bakkalcı, ‘Güvenlik adına, farklı addedilenlere karşı herhangi bir suiistimali yasal kılma havası oluşturuldu' diyor." (25/04) 

KIBRIS RUM BASINI:  

Simerini: "Türkiye'nin Katılımı Halk Oylamasıyla Onaylanmalı" : "Kıbrıs'ta bulunan Yunanistan eski Savunma Bakanı Akis Çohacopulos, ülkesinin Türkiye'nin AB katılım sürecini desteklediğini buna karşın Türkiye'nin Avrupa Birliğine katılıp katılmamasına Yunan halkı arasında düzenlenecek bir halk oylamasıyla karar verilmesi gerektiğini söyledi. Çohacopulos Simerini'ye verdiği demeçte, Türkiye'nin bu şekilde komşu ülkelerle ve ‘Kıbrıs ile' arasında var olan sorunların çözümüne katkıda bulunmak zorunda kalacağını, Avrupa Birliğine üye olabilmesi için de ‘Kıbrıs ile' ilgili sorunlarının çözülmesi için yaklaşımlarda bulunması gerektiğini ifade etti.
(25/04)

 

NOT: Bu bülten, 25-27 Nisan 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 08/05/2008 / Hit: 4,339

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı