ENGLISH
  Güncelleme: 03/01/2023

Türkiye’nin 2021-2027 Dönemi Ufuk Avrupa, Erasmus+ Ve Avrupa Dayanışma (Esc) Programlarına Katılım Anlaşmaları Brüksel’de İmzalanıyor

Türkiye’nin Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) Programlarına resmen katılımını sağlayan anlaşmalar 27 Ekim 2021 tarihinde Brüksel’de imzalanacak.

 

Ülkemizin bilim, araştırma, yenilik ve hareketlilik alanlarında AB ile var olan işbirliğimizin 2021-2027 döneminde de daha güçlü bir şekilde devamını sağlayacak bu üç önemli anlaşma, Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel tarafından imzalanacaktır.

İmza töreninde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı’ya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı eşlik edecektir.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Kaymakcı, ülkemizin Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) Programlarının yeni dönemine katılımına ilişkin olarak, AB Programları ve Ajanslarının, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ve birçok alanda gelişmesine katkı sağladığını  vurguladığı değerlendirmede; "Dünyanın en büyük bütçeli Ar-Ge ve yenilik programlarından biri olan Ufuk Avrupa Programı ile her yıl on binlerce vatandaşımızı öğrenme hareketliliği kapsamında diğer Avrupa ülkelerine göndermemize olanak tanıyacak Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programlarının yeni dönem (2021-27) katılım anlaşmalarını imzalayacağız. Bu Programlar kapsamında tüm vatandaşlarımız AB vatandaşlarıyla küresel sınamalara çözüm olabilecek projeler, faaliyetler, teknolojiler ve araştırmalar geliştirebilecek. Diğer Avrupa ülkelerinden araştırmacılar da ülkemize gelerek karşıtlarıyla birlikte araştırmalar, projeler ve etkinlikler yapacak, ülkemizi ve değerlerimizi daha iyi kavrayacak. Bu projeler ülkemizin dijital ve yeşil dönüşümünü de hızlandıracak. Yeni dönemde programların yeni döneminin tüm ülkemize, vatandaşlarımıza Avrupa kıtamıza yarar getirmesini diliyorum” dedi.

 

95,5 Milyar Avroluk Bilim ve Araştırma Havuzundan Türk Bilim İnsanları da Faydalanacak

Ufuk Avrupa Programı ile üniversitelerimiz, araştırmacılarımız, kamu kuruluşlarımız, sanayi kuruluşlarımız, KOBİ’lerimiz ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarımız 95,5 milyar avroluk fon kaynağına erişim sağlayacak.

 

Ülkemizin Yeşil Kalkınma ve Dijitalleşme Hamlelerine AB’den Destek

Ufuk Avrupa Programı ile başta yeşil kalkınma ve dijitalleşme olmak üzere iklim değişikliği, sivil güvenlik, sanayi, uzay, enerji sağlık, gıda gibi birçok alanda hazırlanacak bilim, araştırma ve yenilik projelerine AB’den destek alınması mümkün olabilecek.  2021-2027 yıllarına yönelik olarak geniş bir alanı kapsayacak şekilde tasarlanan Ufuk Avrupa Programı ülkemizde yine TÜBİTAK tarafından yürütülecek.

 

Bilim ve Araştırmada AB ile 20 Yıllık Geçmişimiz Var

AB aday olarak yaklaşık 20 yıldır Avrupa Birliği’nin teknoloji ve yenilik alanındaki programlarına katılım sağlayan ve bu programlar kapsamında hayata geçirilen projelerle Avrupa yenilik ve araştırma ekosistemiyle iş birliği düzeyini her geçen yıl artıran ülkemiz, Ufuk Avrupa Programının öncülü olan Ufuk 2020 Programına 2014-2020 yılları arasında katılım sağlayarak 1190 Türk ortakla 812 proje gerçekleştirmiş ve 277,4 milyon avroluk AB desteği elde etmiştir.

 

Erasmus+ Programından ile her yıl yaklaşık 60 Bin Vatandaşımız Yararlanıyor

Ülkemizde AB Başkanlığı’na bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Erasmus+ ve ESC Programları ile gençlerimiz dünyayı tanıma, yeni beceriler elde etme ve toplum yararına çalışma fırsatı tanıyor!

 

Diğer Erasmus Ülkeleri Vatandaşları de Ülkemizi Daha İyi Tanıyacak

2021-2027 döneminde toplam 28,4 milyar avro bütçeyle uygulanacak Erasmus+ Programı, her yaştan ve kesimden 10 milyondan fazla kişiye programa dahil tüm ülkelerde eğitim-öğrenim görme ve deneyim kazanma fırsatı sağlamayı hedeflemektedir. Türkiye Ulusal Ajansı’nın 2014-2020 yılları arasında eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarında yürütmüş olduğu Erasmus+ ile her yıl yaklaşık 60 bin vatandaşımız diğer Avrupa ülkelerinde staj, öğrenim, gönüllülük, iş birlikleri kapsamındaki hareketlilik ve kurs gibi faaliyet alanlarından yararlanmıştır. Eğitim, öğretim, gençlik vespor alanlarında Programa büyük ilgi gösteren ülkemiz, Avrupa genelinde en çok başvuru alan ülke olarak açık ara ilk sırada yer almaktadır.

Başlangıcından bugüne 50 bin genç Avrupa Dayanışma Programı Gönüllülük Faaliyetlerine Katıldı

18-30 yaş arası gençlere Avrupa’nın hemen hemen her köşesinde çeşitli dayanışma ve gönüllülük faaliyetlerine katılma fırsatı sunan Avrupa Dayanışma Programına (ESC) ise Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde şimdiye kadar 50.000 genç katılım sağlamıştır. Yeni dönem olan 2021-2027 yılları arasında 1 milyar avroluk bütçeye sahip olacak Program, en az 270.000 gence gönüllülük ve dayanışma projelerine katılma fırsatı sunacaktır.

 

Değerli basın mensuplarına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.



Güncelleme: 03/01/2023 / Hit: 11,660

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı