ENGLISH
  Güncelleme: 24/01/2024

Edirne ve Kırklareli KOBİ’leri Çevre Dostu Sınır Ötesi İşbirliği Çağrısına Hazırlık için Buluştu

Edirne ve Kırklareli’nde çağrıya katılmak isteyen KOBİ’ler proje hazırlama eğitimlerine, bilgilendirme toplantısına ve ortaklık forumuna yoğun ilgi gösterdi.

Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında çevre dostu projeler hazırlamak isteyen KOBİ’ler için Lüleburgaz, Kırklareli ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odaları’nda verilen bilgilendirme toplantılarının devamı niteliğinde bir bilgilendirme günü gerçekleştirildi. Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği &Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Murat Şükrü Soykan, Kırklareli Vali Yardımcısı Yusuf Güler ve Edirne Vali Yardımcısı Batuhan Ciğerci’nin açılış konuşmaları ile başladı. Toplantıda Türkiye’nin Ulusal Otoritesi olduğu Sınır Ötesi İşbirliği Programları, Programların 2021-2027 dönemi, çağrının detayları, proje tekliflerinin yükleneceği ortak elektronik izleme sistemi, iletişim ve görünürlük, yatay öncelikler ve sonuçların pekiştirilmesi ve sinerji kurulabilecek programlar hakkında bilgi verildi. KOBİ’ler ayrıca bilgilendirme gününde tüm sorularına yanıt buldu.

Bulgar bir ortak ile proje hazırlanması Programa başvurmanın şartlarından biri olması sebebiyle Bulgaristan’ın Program alanlarından olan Hasköy, Yanbolu ve Burgaz’daki KOBİ’ler ile Edirne ve Kırklareli KOBİ’leri Ortaklık Forumu’nda buluştu. Yönetim Makamı Temsilcisi Evdokia Dimitrova, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Serdar Öztürk, KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Murat Şükrü Soykan’ın açılış konuşmaları ile başlayan forum ortaklık sunumu ile devam etti. Ortakların tantımı, proje fikirlerinin sunumu ve yararlanıcılar tarafından potansiyel ortakların belirlenmesi panelinin ardından forum proje konularına dayalı ortaklar bulmak için yuvarlak masa toplantıları çalıştayı ile son buldu. Program için proje hazırlamak isteyen KOBİ’ler Ortaklık Forumu sayesinde aynı alanlarda ticari faaliyetlerini sürdüren potansiyel proje ortakları ile kolayca tanışma ve ortaklık kurma fırsatı yakaladı.

Program kapsamında ayrıca  çağrının işaret ettiği konular çerçevesinde Edirne ve Kırklareli KOBİ’lerine alanında deneyimli isim Hüseyin Aktürk tarafından Proje Hazırlama Eğitimleri verildi. Eğitim proje fikri geliştirmeden proje bütçesi hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken noktalara kadar geniş bir yelpazede verildi. 2 farklı gruba 1’er günlük verilen eğitimde ayrıca Sınır Ötesi İşbirliği Programları 2021-2027 dönemi ve çağrı hakkında Başkanlığımız uzmanları tarafından bilgilendirme yapıldı.

Edirne ve Kırklareli’nde bulunan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında ilk kez kendileri için açılan “çevre dostu sınır ötesi işbirliği” proje teklif çağrısından yararlanabilecekler. Edirne ve Kırklareli’ndeki üretim, konaklama ve yemek hizmetleri, ulaşım ve depolama, bilgilendirme ve iletişim alanlarındaki KOBİ’lerin aynı alanlardaki Bulgar proje ortakları ile projeler geliştirerek çağrıya başvurmaları bekleniyor. Söz konusu çağrı kapsamında KOBİ’ler, enerji verimliliği ve sera gazı salınımının azaltılmasının teşvik edilmesi konularının yanı sıra döngüsel ve kaynakların verimli kullanıldığı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi konusunda da projeler sunabilecekler. Çağrının son başvuru tarihi 13 Mart 2024 olup bu süre zarfında proje ortaklarının projelerini Programın ortak elektronik izleme sistemine (JeMS) sunması bekleniyor.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 24/01/2024 / Hit: 805

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı