- ANA SAYFAGiriş Noktanız
- BAŞKANLIKKurumsal Yapı
- BİR BAKIŞTA ABAB Yapısı ve İşleyişi
- AB İLE İLİŞKİLERTürkiye-Avrupa Birliği İlişkileri
- Türkiye-AB İlişkilerinin Tarihçesi
- Temel Belgeler
- Anlaşmalar
- Protokoller
- Katılım Ortaklığı Belgeleri
- Ulusal Programlar
- Avrupa Komisyonu Tarafından Hazırlanan Türkiye Raporları
- Genişleme Strateji Belgeleri
- AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı (2016-2019)
- AB'ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı (2021-2023)
- Ortaklık Konseyi Kararları
- Türkiye-AB Zirvelerine İlişkin Belgeler
- Kurumsal Yapı
- Gümrük Birliği
- Türkiye- AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları
- VERİKaynaklar
- MEDYAHaber / Duyuru
- İLETİŞİMBize Ulaşın
AB’nin 6 Şubat Depremlerine Desteği: Dayanışma ve Yeniden Yapılanma
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye’de büyük bir yıkıma neden oldu. Binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi evsiz kaldı. Felaketin hemen ardından Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu göstererek çeşitli mali ve teknik destek mekanizmalarını hızla devreye soktu. Bugün, depremin yıl dönümünde, AB’nin sunduğu yardımların önemini ve yeniden yapılanma sürecine katkılarını bir kez daha hatırlıyoruz.
AB, Türkiye ile Dayanışma İçinde
Depremin hemen ardından AB Sivil Koruma Mekanizması devreye sokuldu ve 21 AB üyesi ile 4 katılımcı ülkeden gelen arama-kurtarma ekipleri, sağlık personeli ve insani yardım ekipleri bölgeye sevk edildi. 38 milyon avro değerinde acil yardım desteği sağlandı.
20 Mart 2023'te AB Komisyonu ve AB Konseyi İsveç Dönem Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen konferansta, AB üye ülkeleri, BM üyeleri ve uluslararası finans kuruluşlarının katılımıyla Türkiye için farklı araçlar altında deprem bölgesinin yeniden yapılanması için destek taahhüdünde bulunuldu.
Deprem sonrası AB, Türkiye’ye sağlanan yardımları koordine etmek ve desteği en etkin şekilde yönlendirmek amacıyla uluslararası düzeyde harekete geçti. Bu çerçevede, AB üye ülkeleri, komşu ülkeler, Birleşmiş Milletler, uluslararası finans kuruluşları ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak, deprem bölgesinin yeniden inşasına katkıda bulunacak kapsamlı bir destek paketi oluşturuldu.
AB Komisyonu tarafından sağlanan destekler şunlardır:
- Birlik Sivil Koruma Mekanizması: 38 milyon avro ile acil yardım sağlandı.
- İnsani Yardım (DG ECHO): 78,2 milyon avro insani ihtiyaçlar için tahsis edildi.
- AB Dayanışma Fonu: 400 milyon avro değerindeki fon, okul ve hastane yapımı, konteyner kentler, kültürel miras projeleri ve altyapı çalışmaları için sağlandı.
- Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA): 68 milyon avro, sağlık, kadın ve çocukların korunması, tarım ve belediye hizmetlerinin desteklenmesi için ayrıldı.
AB Destekleri ile Deprem Bölgesinde Hayat Yeniden Kuruluyor
Deprem bölgesinde yaşamın normale dönmesi ve geleceğin yeniden inşası için AB’nin sağladığı fonlar, temel altyapı projelerinin yanı sıra sağlık, eğitim ve sosyal destek programlarını da kapsıyor. Depremden etkilenen illerde okul ve hastane yapımı, su ve atık su altyapısının iyileştirilmesi, kadın ve çocukların korunması gibi kritik alanlara odaklanan projeler, bölgedeki insanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, AB ve Türkiye arasındaki güçlü dayanışmayı bir kez daha vurguluyoruz. Bu destekler, sadece acil insani yardım sağlamanın ötesinde, bölgenin sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşasını hedefliyor.
Diğer Haberler
Avrupa Birliği Başkanlığı Interreg NEXT Akdeniz Havzası Programının İkinci Çağrı Tanıtımı için Yolda