ENGLISH
  Güncelleme: 22/12/2023

AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Sigortacılık Sektörüne İlişkin Yeni Kurallar Üzerinde Geçici Mutabakata Varmıştır

            AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, AB'nin sigorta alanındaki ana mevzuatı olan Mali Yeterlilik II (Solvency II) Direktifi’nde yapılacak değişiklikler ve sigortacılık sektöründe yeni kurtarma ve çözümleme kuralları (Insurance Recovery and Resolution Directive-IRRD) konusunda geçici mutabakata varmıştır.

            Mali Yeterlilik II Direktifi’ne ilişkin yeni kuralların, sigorta ve reasürans sektörünün Avrupalı işletmelere uzun vadeli özel yatırımlar için kaynak sağlamadaki rolünü güçlendirmesi, aynı zamanda sigorta poliçesi sahiplerini daha iyi korumak için sektörü daha dayanıklı ve gelecekteki zorluklara karşı daha hazırlıklı hale getirmesi öngörülmektedir. Sigorta sektörünün bu ikili rolüyle, Sermaye Piyasası Birliği'nin başarısına, yeşil ve dijital geçişin finansmanına ve Avrupa'nın Kovid-19 salgını sonrası ekonomik toparlanmasına katkıda bulunacağı belirtilmektedir. Ek olarak IRRD ile, AB'deki sigorta şirketlerinin ciddi mali sıkıntılar karşısında hazırlıklı olmaları, böylece sınır ötesi de dahil olmak üzere krizlere erken ve hızlı müdahale edebilmeleri amaçlanmaktadır.

            Geçici mutabakata göre, sigorta şirketlerinin özellikle Yeşil Mutabakata yönelik uzun vadeli sermaye yatırımları yapması teşvik edilmekte, sigorta sektörünün risklere daha duyarlı hale getirilerek  dayanıklılığı artırılmakta, sigorta şirketlerinin sınır ötesi faaliyetlerine ilişkin ulusal denetim otoriteleri arasındaki koordinasyon güçlendirilmekte ve tüketici koruması iyileştirilmektedir. Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu’na (EIOPA), anılan Direktif'in AB’de daha kesin ve uyumlu bir şekilde uygulanması adına çeşitli teknik standartların ayrıntılandırılması çerçevesinde bir dizi yeni görev de verilmektedir. Ayrıca IRRD ile, sigorta şirketlerinin düzenli bir şekilde çözümlenmesi için Avrupa düzeyinde yeni bir uyumlaştırılmış rejim getirilmekte, ulusal makamlara erken aşamada müdahale etmeleri için önleyici yetkiler verilmekte, belirli reasürans şirketlerinin ve gruplarının önleyici kurtarma planları hazırlayarak ulusal denetleyici makamlara sunması ve çözümleme otoritelerinin sigorta ve reasürans şirketleri için bir çözümleme planı hazırlaması gerekliliği getirilmektedir.

AB Konseyi tarafından yayımlanan konuya ilişkin basın açıklamasına ulaşmak için tıklayınız.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 22/12/2023 / Hit: 3,139

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı